Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Bangladeş, İş Birliği ve Tecrübe Paylaşımı İstiyor

OSTİM’i ziyaret eden Bangladeş Sanayi Bakanlığı Sekreteri Abdul Halim, “OSTİM’den öğrenebileceğimiz çok fazla tecrübe ve yapabileceğimiz iş birlikleri var. Sizi de bilgi ve tecrübelerinizi aktarmak için Bangladeş’te ağırlamak isteriz.” dedi.
Ostim Editör
30 Ocak 2020 11:08

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Bangladeş Sanayi Bakanlığı Sekreteri Abdul Halim ve beraberindeki bürokratlar, OSTİM’de bilgiler aldı. Halim, OSTİM’i bilgi ve tecrübeleri aktarmak için Bangladeş’e davet etti.

"OSTİM'le benzer yönler çok fazla"

Ülkesinin, Türkiye ile köklü bir geçmişe dayanan iyi ilişkileri olduğunu bildiren Halim, “Bağımsızlığımızı kazandığımızdan bu yana bu ilişkileri devam ettiriyoruz. Küçük ve orta ölçekli girişimciler için kurulmuş Bangladeş Küçük İşletmeler Kurumu’muz (BSCIC) var. KOSGEB’le iyi niyet anlaşmamız bulunuyor. BSCIC’in OSTİM’le benzer yönleri çok fazla. Biz de OSTİM gibi sanayi bölgeleri geliştiriyoruz. Benzer işler yapıyoruz. Firmalarımıza teknik destek sağlıyoruz. OSTİM’den öğrenebileceğimiz çok fazla tecrübe ve yapabileceğimiz iş birlikleri var. Sizi de bilgi ve tecrübelerinizi aktarmak için Bangladeş’te ağırlamak isteriz.” dedi.

"Bangladeş masası açacağız"

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kurumsal bilgi ve tecrübeleri paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Aydın, “Her türlü iş birliği konusunda gönlümüz sonuna kadar açık. Burası onların. OSTİM’de çok sayıda ülkenin masası yer alıyor. Bangladeş’e de ticari iletişimin güçlendirilmesi adına aynı uygulamayı yapacağız. Bir küme koordinatörümüzü görevlendireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’le de bir araya gelen heyet, eğitim programı ve uygulamalar hakkında bilgi aldı.

Bangladeş’teki Islamic University Of Technology ile iş birliği protokolü imzaladıklarını belirten Rektör Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesinde öğrencilerin bölgedeki işletmelerde uygulamalı eğitim alarak iş hayatına hazırlandıklarını belirtti. Yülek, heyete okuldaki laboratuvarları ve uygulama merkezlerini de tanıttı.

Türkiye - Bangladeş Ticari İlişkiler

En önemli ihraç ürünleri; hazır giyim, jüt ve jüt ürünleri, dondurulmuş deniz ürünleri, deri ve çay olan Bangladeş’in ithal ettiği ürünler; petrol yağları, pamuk, tekstil makineleri ve ekipmanları, plastik mamüller, tarım ürünleri ve demir çelik.

Nüfusu 165 milyonu aşan Bangladeş, bütün insanlığa huzur, barış ve saadet getirecek “Yeni Bir Dünya” tanımı ve arayışına dair cesur bir girişim ve samimi bir oluşum olan D-8’in üye ülkelerinden ve Kırsal Kalkınma başlığını koordine etmekle görevli.

2019’un ilk 4 ayında Güney Asya ülkesine 114,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, aynı dönemde 144,5 milyon dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye’nin Bangladeş’e başlıca ihraç ürünleri: Demir çelik inşaat malzemeleri, pamuk, süt ve süt mamulleri, elektrikli makina ve cihazlar, tekstil makineleri, tekstil kimyasalları, baharatlar ve jeneratörler.

Bangladeş’ten başlıca ithal ürünler ise şunlar: Örülmemiş giyim eşyaları ve aksesuarları, örme giyim ve aksesuarları, dokumaya elverişli bitkisel lifler (jüt) ve seramik mamuller.

Heyet daha sonra OSTİM’de işletmeleri ziyaret etti.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.