Kamboçya KOBİ’leri İnceliyor

Kamboçya Ekonomi ve Finans Bakanlığı Genel Müdürü Phiyorin Tep, ülkelerinde KOBİ bankacılığına yönelik çalışmalar başlattıklarını ve KOBİ’lerle ilgili başarılı uygulamaları incelemek üzere OSTİM’e geldiklerini bildirdi.
Ülkelerinde KOBİ’lere yönelik finansman modeli çalışması yürüttüklerini dile getiren Phiyorin Tep, “Burada önemli bir denge mekanizması kurmak gerekiyor. Büyük işletmelerden daha fazla vergi alıp küçük işletmeler desteklenmeli. Çünkü, küçük işletmelerde çalışan binlerce kişi var. Dolayısıyla KOBİ’leri eğitmek, finansman desteği sağlamak gibi denge kurmak adına devletlerin bir misyonu olması gerekiyor.” dedi.
Heyet, OSTİM modelinin Kamboçya’ya uygunluğu konusunda da görüş alışverişinde bulundu.
OSTİM Dış Ticaret Koordinatörü Dr. Meral Gündüz, OSTİM’de faaliyet gösteren firmaların sektörleri ve üretim imkânları, OSTİM ekosistemi ve kümelenmeler hakkında Kamboçya heyetine bilgi verdi.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOBİ’lerin ekonomideki önemine dikkat çekti. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin de KOBİ’lere öncelik verdiğini vurgulayan Aydın, OSTİM’in Ankara’nın sanayileşmesini KOBİ’lerle nasıl başardığının örneği olduğunu ve OSTİM modelini Kamboçya ile paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.
Heyetin, OSTİM kümelenmeleri ve firmalarının devlet yardımlarından nasıl faydalandığı ve destek sisteminin nasıl işlediğine yönelik soruları da cevaplandırıldı. Kamboçya heyeti toplantının ardından bölgedeki firmalarda incelemelerde bulundu.
Kamboçya ekonomisi
15 milyon nüfusa sahip olan Kamboçya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası 16,9 milyar dolar. Tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, elektrikli makine ve cihazlar ile pirinç ülkenin başlıca ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Hazır giyim ara ürünleri, petrol ürünleri, inşaat malzemesi, makina, motorlu araçlar, kozmetik ve eczacılık ürünleri de Kamboçya’nın ithal ettiği başlıca ürünlerden.
Türkiye ve Kamboçya arasında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ticaret hacmi 108 milyon dolar civarında. Türkiye’den Kamboçya’ya ihraç edilen ürünlerden bazıları şöyle: Taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler; vitaminler, hormonlar, alkolidler, antibiyotikler, ilaçlar, tıbbi eşya, tekstil elyafi ve mamulleri, metal dışı mineral mamuller. Giyim eşyası ve aksesuarları, ayakkabılar vb. eşya, diğer ulaşım araçları, haberleşme, ses kayıt cihazları, kara ulaşım araçları da Kamboçya’dan ithal edilen ürünlerden.
Türkiye’nin, 2004-2013 yılları arasında Kamboçya’ya yapmış olduğu ikili resmi kalkınma yardımlarının toplamı 910.000 dolar. Türkiye bugüne kadar, Kamboçya’da TİKA aracılığıyla yol yapımı, bilgisayar donanımı yardımı ve okul inşası gibi toplam maliyeti 717.000 dolara ulaşan projeleri hayata geçirdi.
Kaynak: http://www.mfa.gov.tr/





