Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Verimlilikte Pilot İl Ankara

Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) İş ve İnşaat Makinaları Sektör Analizi ile Verimlilik Merkezi Kurulmasına Dair Fizibilite Hazırlanma Projesi Açılış Toplantısı OSTİM OSB’nin ev sahipliğinde yapıldı. MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Ankara Kalkınma Ajansı'nın çalışmasında da Ankara iş ve inşaat makineleri sektörü öne çıktığı için projede pilot il olarak Ankara'yı tercih ettik.” dedi.
Ostim Editör
17 Nisan 2019 15:34

Proje açılış toplantısına; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim ve çok sayıda küme üyesi firma katıldı.

MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, dünyada ve Türkiye’de makine sektörünün durumu hakkında bilgi verdi. Bakır, “Makine sektöründe Türkiye’de 13 bin 371 girişim var. KOBİ ağırlıklı bir yapı söz konusu. OSTİM de makine sektöründe mikro ölçekli işletmeler başarılı işler yapıyor.” dedi.

Makine imalat sektöründe verimlilik sorununun TÜİK verilerinden görülebildiğine dikkat çeken Bakır, şunları söyledi: “Ankara Kalkınma Ajansı'nın çalışmasında da Ankara iş ve inşaat makineleri sektörü öne çıktığı için projede pilot il olarak Ankara'yı tercih ettik.”

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, haksız rekabet önlenerek, kaynakların daha verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, “İŞİM, olarak başlattığımız yalın üretim eğitimleriyle sektörde verimliliği ön planda tutmaya çalışıyoruz.” bilgisini verdi.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, makine üretiminde modern teknolojiyi yakında takip etmek gerektiğini vurguladı. Özgen, şunları söyledi: “Modern teknolojiyi kendi üretim biçimimizle birleştirip, markalaşmaya önem verip yeni pazarları artırmamız gerekiyor. Mevcut kapasitemizi nasıl daha verimli kullanabiliriz; bunun peşinden gitmek lazım.”

“Hem iş birliği hem rekabet olabilir”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, rekabet ve kalkınma için sektörel kümelenme çalışmalarının önemini vurguladı. Aydın, “Kümelenme faaliyetlerine yürekten inanıyoruz. Kendi çalışmalarımızda da Avrupa Birliği’nin çalışmalarında da gördük ki kümelenme kalkınmanın önemli bir aracı. Hem iş birliği hem rekabet olabilir; kümelenmenin felsefesi bu. Küme halinde rekabet etmenin ve kökleri bizde olan Ahiliğin bereketli olduğuna yürekten inanıyoruz.” görüşünü paylaştı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, “Ankara beşeri sermayesi en yüksek şehirlerden. Üniversite sanayi iş birliği ekosistemi devlet desteği etrafında toplanıyor. Destek bittiğinde de dağılıyor. Ajans olarak inandığımızı ekosistemi kurmaya çalıştık. Mali desteklerimizi de projelerin ticarileştirilmesine yönelik veriyoruz.” bilgisini aktardı.

"Verimlilik kritik bir rol oynuyor"

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, verimliliğin rekabet için her zaman önemli olduğunu ifade etti. Barca, “Verimlilik 200 yıldır eskimeyen bir rekabet aracı. Yönetim becerisine dayanan verimlilik kritik bir rol oynuyor. Bu proje ortaklaşa öğrenmeyi ve girişimi vurguluyor. Rekabet içinde ortaklık ve ortaklık içinde rekabet önemli.” mesajını verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Verimlilik son noktada; minimum insan kaynağı ile kaç adet üretebiliyorum metodolojisine döndü. Artık yeni kurulan üretim hatları verimlilik dikkate alınarak kuruluyor. Eski sistemlerse verimli hale dönüştürülebilir.” değerlendirmesini yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcileri verimlilik çalıştayı gerçekleştirdi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.