“Emanete Sahip Çıkacağız”
OSTİM OSB Yönetim Kurulu, iş insanı, sanayici, kamu ve sivil toplum temsilciler, akademisyenler, eğitim kurumlarının yöneticileri, banka yöneticileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, kampanyanın detayları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Toplantının açılışında, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı tarafından OSTİM’de deprem bölgesi için yapılan yardımlar faaliyetleri, sunum eşliğinde katılımcılara aktarıldı.
“Herkes birbiri ile yarıştı”
Arıcı, “Deprem haberini aldıktan sonra sabah ilk Başkanımız, Yönetim Kurulumuz ve yönetici arkadaşlarımızla hemen bir durum değerlendirmesi yaptık. Hızlı bir şekilde, Ankara Vali Yardımcımızın koordinasyonuyla birlikte acil ihtiyaç olan ürünlerin üreticileri noktasında bir liste hazırladık. Ardından konferans salonumuzu Deprem Koordinasyon Merkezi olarak düzenledik, gelen yardımların alarak tasnif ettik ve ihtiyaç olan bölgelere gönderdik. Sosyal medya hesaplarımız ve tüm iletişim kanallarımızdan mesajlar yayınladık. Tüm kuruluşlarımız ve firmalarımız beklentilerin üzerinde bir destek verdiler. Hepsine teşekkür ediyorum. Herkes birbiri ile yarıştı.” dedi.
“Ankara’ya gelen depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için tüm ekibimizle, sanayicilerimizin ve hayırseverlerin katkılarıyla gidermeye çalıştık. Halen gidermeye de devam ediyoruz. Gün geçtikçe artarak bu faaliyetlerimiz devam ediyor.” diyen Arıcı, şöyle devam etti:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ankara Valiliğinde kurulan kriz masasıyla sürekli birlikte çalıktık. Onlarla irtibat halinde idik. OSTİM’in tüm imkanlarını seferber ettik. Deprem bölgesinde AFAD’ın kullanacağı ekipmanların karşılanmasına yönelik talep oldu. Tedarik edip bölgeye gönderdik. OSTİM İstihdam Ofisi kanalıyla Ankara’ya gelen depremzede vatandaşlarımızın istihdamı için çalışmalar yaptık; 3 bine yakın kayıt aldık. 300’e kişiyi firmalarımızla bululturduk.
OSTİM OSB personellerinden 19 gönüllü, 6 ayrı tam donanımlı araçlarıyla Hatay’da ayrı bölgelerde arama ve kurtarma çalışmalarına katıldı. Bölgemizdeki sanayicilerden oluşturulan 4 ayrı grup; uzman ekiplerle ve tam donanımlı araçlarıyla arama ve kurtarma ve yardım çalışmalarında, Adıyaman merkez, Hatay merkez ve Kahramanmaraş merkezde görev aldı.
OSTİM’de; Ankara Valiliği’nin direktifleri doğrultusunda Avrupa ülkeleri (Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Sırbistan) ile Gürcistan ve Azerbaycan başta olmak üzere yurt dışı yardımların depolanması, tasnif edilmesi amacıyla 3 ayrı noktada depo tahsis edildi. 140’dan fazla tırla gelen yardımlar; OSTİM OSB personeli, OSTİM Teknik Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, OSTİM Yatırım A.Ş., OSTİMSPOR sporcuları, diğer OSTİM kurumlarının çalışanları, gönüllü firma temsilcileri, çalışanları, OSTİM’deki sanayici, iş adamı, firma çalışanları ve çevre halkından gönüllülerin katılımıyla depolara indirildi ve tasnif edildi, deprem bölgesine sevk edildi. Çalışmalar halen devam etmektedir.”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in ilk günden itibaren yardım için seferber olduğunu, yardım organizasyonuyla ilgili Devletimizin kurumlarıyla irtibata geçildiğini kaydetti. Herkesin sıraya girdiğini belirten Aydın, Ankara’ya 200 binin üzerinde vatandaşımızın misafir olarak geldiğini ifade etti.
Orhan Aydın, şu hususları aktardı: “OSTİM ilk günden itibaren, Allah’a şükür, hepimiz ekranları izledikten sonra felaketin neresinden tutabiliriz, ne yapabiliriz; bir kaygı ve belirsizlik ortamına girdik. Ama hemen, neler yapabileceğiz deyince ilk defa OSTİM’in telefonu çaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, demir kesme makası, matkap, hilti vb. bunların temin edilmesi talebinde bulundu. O gece OSTİM firmalarımızdan temin ederek AFAD’a teslim edildi. Burası bir çözüm merkezi, ilk akla gelen yer OSTİM. Bu aslında, bizim de şimdiye kadar, bütün sorunların çözümü OSTİM bir merkezdir dediğimizin de arkasında durabildiğimizi görmüş olduk. Sadece biz değil tüm sanayicilerimizin, sizlerin katkısıyla bu seferberlik oluşturuldu.
“Ruhlarımızı enkazın içinden çıkarabilmiş değiliz”
Yapılanlar tüm paydaşlarımızın, sanayicilerimizin katkısıyla oldu. Sanayicilerimiz seferber oldular. Biz sadece bir ara yüz olarak onlara birtakım imkanları sağlayarak onlara yardımcı olduk. Sadece buradaki faaliyetlerden ibaret değil olaylar. Herkes üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Milletimizin müthiş bir duyarlılığı olduğunu biz gördük. Hiç kimse para talep etmeden emeğini ortaya koydu. Yardım depolarımız büyük bir imkân oldu. Depolarda günlük 500’ün üzerinde kişi çalıştı. Herkes sıraya girdi. Biz sadece ortam hazırladık. Hala da bu trafik devam ediyor. İyi ki OSTİM var dedik. Öğrenciler, muhtarlarımız, sanayicilerimiz, firma çalışanlarımız, OSB personelimiz kısaca herkes seferber oldu. Hepsine müteşekkiriz, hepsinden Allah razı olsun.
Ekranlarda görüntüler bitmiyor. Ruhlarımızı enkazın içinden çıkarabilmiş değiliz. Sorunlar devam ediyor. Biz şu anda oradaki insanlar için ne yapılması gerektiği, nasıl yapılması gerektiği konusunda üstümüze düşenleri, bir; bireysel, iki; kurumsal, üç; bölgesel olarak ne yapabileceğimize şu anda odaklanmış durumdayız. Devletimiz de üstüne düşeni yapmaya çalışıyor.
Ankara’ya 200 binin üzerinde vatandaşımız misafir olarak gelmiş durumda. Ankara Valiliğimiz yer konusunu çözmeye çalışıyor. Devletimiz yer konusunu çözüyor ama bu insanları her birisi sizin, bizim gibi iş adamıydı, esnaftı, sanatkardı, memurdu, işçiydi, çiftçiydi. Ekranda gördüğüm son manzara şuydu; ‘Ben tuhafiye mağazası işleten biriydim, şu anda ayağımda başka birinin çorabıyla geziyorum’ diyor. Böyle bir manzara ile karşı karşıyayız.
“9 bin depremzede kardeşimiz bize emanet”
Ankara Valiliğimiz, bu vatandaşlarımıza bizim misafirimiz diyor. Kendilerine yıl sonuna kadar bir çözüm üretelim. Valiliğimiz, organize sanayi bölgeleri yönetimlerini davet etti. Bir toplantı yaptık. Dediler ki, ‘Siz sanayiciler, hayırseversiniz. Sizlerden ilk defa böyle bir talebimiz var; Ankara’daki 12 OSB’ye misafirlerimizi emanet etmek istiyoruz. Sizin yardımınızı istiyoruz’ dediler.
Bunun ucundan tutmazsak ruhumuzu enkazdan çıkaramıyoruz. Yardım yapmadan insanın ruhu dinginleşmiyor. Herkes mutlaka bir yerlere yardım yapıyor mutlaka ama bu görev OSTİM OSB’ye ve diğer OSB’lere verildi. OSB’lerin nüfusu ve büyüklüğüne göre, kapasitesine göre Valilik taksim etti. Şu anda 9 bin depremzede kardeşimizi bize emanet etti. Bunun da yöntemini, tamamen devletin kontrolünde olmak kaydıyla; valilik ve kaymakamlıklarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları var, onlar insanların kim olduğunu, gelirini, giderini ekranlarında görebiliyorlar. Onlara müracaat ederek, onların kontrolünden geçen, uygun gördüğü insanlara verilmek ve verilen her yardımın kime verildiğinin makbuzunu da veren kişiye ibraz etmek koşuluyla böyle bir kampanya başlatılması konusunda çalışma yaptık.
Bunu inşallah sizlerle birlikte yapabileceğimizi görüyoruz. Bizim de görevimiz bunu sizlere tebliğ etmek. Mutlaka bir şeyler vermek isteyen insanlarımız var. Koskoca bir OSTİM camiasıyız, burada 6.500 işletme var. 1 depremzedemiz için aylık 1.000 TL; 10 ay civarında bir talep var. Bunu kaymakamlıklarımız aracılığıyla ulaştıracağız. Sizin verdiğiniz ödeme de kime verilmiş, hangi hesap numarasına da para yatmış. Onun bilgisi de size SMS olarak gelecek.
Bir; bireysel olarak bu kampanyaya katılmanızı istiyoruz. İki; kurumsal olarak çevremizle, çalışanlarımızla, ailemiz ve temsil ettiğiniz kurum, kuruluş, dernek, vakıf, okul vb. ile paylaşmanızı istirham ediyoruz.
Emanet kavramının dışında bir cümle bulamıyorum. Bu insanlar bize emanet, biz birbirimize emanetiz, hayat, cana, mal, mülk, para hepsi bize emanet. Bu emanete sahip çıkacağız inşallah. Para, bugün var yarın yok. Mal, bugün var yarın yok. Ömür, bugün var yarın yok. Emanet böyle bir şey. Tamamen gönülden samimi olarak katkı ve katılım bekliyoruz. Tüm OSTİM camiasına yürekten teşekkür ediyorum.”
Bağış miktarı ve süresini belirterek 10 Mart 2023 Cuma gününe kadar http://destek.ostimonline.com/ adresinden kaydınızı oluşturabilir veya 444 0 603 no’lu hattımızı arayarak kayıt yaptırabilirsiniz.