Sanayide ‘üretim’, tarımda ‘üretim’, bilgide ‘üretim’… Başlıkları çok geniş bir çerçeveye taşıyabiliriz. COVID-19; namı diğer Yeni Koronavirüs, bildiğimiz tüm ezberleri bozdu. Ancak bir şeyi sıkıca belleklerimize nakşetti: Dayanışma ve üretim.
2019’un sonu ile birlikte dünyanın gündemine giren virüs, ülkemizi de Mart ayından itibaren etkisi altına aldı. Gelişmiş, dünyada söz sahibi birçok ülkenin salgında çaresiz kaldığını, binlerce insanını kaybettiğini, sistemlerinin çöktüğünü ibretle izledik, izliyoruz. Kapitalizmin; acımasızlığın, toplumsal kodlarla nasıl oynadığını, dünyayı yaşanabilir eksenden uzaklaştırdığına şahit oluyoruz.
Zengin ve fakir ayrımı ortadan kalkıyor… Virüs, bazı ülkelere kendisini ciddiye almamanın ağır faturasını kesiyor.
Sağlık yatırımlarının öneminin altını çiziyor Koronavirüs; stratejik alanların başında olan, başkalarının insafına bırakılamayacak olan tarımın hayatiyetini vurguluyor.
Tarım ihracatını kısıtlayan ülkeler ‘önce benim ülkem’ diyor; parasını verseniz de alamıyorsunuz.
Yeniden düşünme fırsatı
Virüs bize unuttuğumuz değerleri yeniden hatırlattı, yeniden düşünme fırsatı bulduk.
Sanayileşmenin, kalkınmanın temel dinamiklerinin değeri yeniden anlaşılıyor. Güçlü ülke olmanın güçlü üretimle sağlanacağı apaçık ortada.
KOBİ’ler başta olmak üzere üretim gücü, salgınla mücadelede ön saflarda… Küçük işletmeler, krizi göğüsleyen en önemli yapıtaşları oldu; esneklikleriyle ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerle sahada.
Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öpmek, artan hasretlerin sonunda kavuşmak, birbirimize sımsıkı sarılmak için bu bütünün parçası olarak Devletimizin önderliğinde Koronavirüsle mücadelede ön saflarda, milli ürünlerimizle seferberlik halindeler.
Ülke olarak tarihimizin derinliklerinden gelen, bizi ‘biz’ yapan, bize ‘biz’ olduğumuzu unutturmayan kökümüz; “Milli Ruhumuz” var. Araya mesafeler koysak da, hedefimiz, inancımız ve güvenimiz bir ve bütün.
Üretimi ötelemeyelim, üretimi ihmal etmeyelim; yarınlarımızı teminat altına almak, çocuklarımıza daha güzel, müreffeh bir dünya bırakabilmek için sanayileşmeyi, tarımı, enerjiyi ana gündemimiz ve ülkümüz olarak telakki edelim.
Gecesini gündüzüne katarak milletimizin sağlığı için çaba gösteren Sağlık Bakanlığımız ve fedakar sağlık çalışanlarımıza, onların işlerini kolaylaştırmak amacıyla ter döken üretim neferlerine sonsuz teşekkürlerimizle.
Yeni normale göre yeniden yaşamımızı şekillendiriyoruz; aklımızdan üretimi, gönlümüzden sevgimizi, bilincimizden Ülkemizin geleceğini çıkarmadan.
“İnsanların en büyük dostu zorluklardır. Çünkü onları karşılaştıkları bu zorluklar kuvvetlendirir.”