Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Enflasyon Sanayiciyi Eritiyor

OSTİM Sanayici ve İşinsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, bilançolarda kağıt üstünde inanılmaz kârlar oluştuğunu ancak bunun gerçek kârlar olmadığını belirterek, “Enflasyon karşısında sanayici de eriyor. 2000’li yılların ortalarına kadar enflasyon muhasebesi uygulanırdı. Mevcut durumda yine enflasyon muhasebesinin gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Ostim Editör
31 Ağustos 2021 10:50

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, bilançolarda kağıt üstünde inanılmaz kârlar oluştuğunu ancak bunun gerçek kârlar olmadığını belirterek, “Sanayici, fiyatlarda yüzde yüze varan artışlar olduğu için eş zamanlı olarak sattığı malı yerine koyamıyor. Vadelerdeki uzamalardan dolayı imalatçının maliyetleri arttı ama kağıt üzerinde alış ve satış arasındaki fark kâra yansıdığı için hak etmediği bir vergilendirme ile karşı karşıya.” dedi. 

Piyasada bir seneye varan tahsilatların oluşmaya başladığını vadelerin uzadığına dikkati çeken Ekinci, hem dövizdeki kur farkları hem de döviz miktarındaki fiyat artışları nedeniyle neredeyse tamamı döviz cinsinden olan girdileri kullanan imalatçının sattığı malı yerine koyamadığını vurguladı.

Enflasyon muhasebesi

Çeliğin fiyatının bin dolarlar seviyesine geldiğini, dolar kurunun da 6 liradan 8.50’ye kadar yükseldiğini hatırlatan OSİAD Başkanı, “Vatandaş elindeki malı satsa neredeyse yüzde 100 kâr çıkıyor. Bin ton mal satıyor ama 500 ton malı yerine koyamıyor. Dolayısıyla kağıt üzerinde çok büyük kâr artışları gözüküyor.” değerlendirmesini yaptı.

Sanayicinin hak etmediği bir vergilendirme ile karşı karşıya kalabileceği uyarısını yapan Ekinci, “Enflasyon karşısında sanayici de eriyor. 2000’li yılların ortalarına kadar enflasyon muhasebesi uygulanırdı. Mevcut durumda yine enflasyon muhasebesinin gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.” mesajını verdi.

COVID-19’a ek önlem

OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, COVID-19’a karşı iş yerlerinde ek önlemlerin alındığını kaydetti. Ekinci, aşı olmaya personelden haftada iki kez PCR testi istediklerini söyledi.

İş yerlerinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edildiğini dile getiren Ekinci, “Ayrıca işyerlerinde dönüşümlü mesaj uygulaması, yemek ve servis saatlerinin daha az insanın bir arada olacağı şekilde yeniden düzenlenmesi gibi tedbirler alınıyor.” dedi.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.