İhracat Stratejik Bir Karar
Son 150 yılda küresel boyutta 14 büyük kriz yaşandığını hatırlatan Nilüfer Arıak, COVID-19 krizinin bugüne kadar bilinen krizlerin en büyüğü olduğuna dikkati çekti. Krizin 2021 yılında da devam edeceğini aktaran Arıak, gelecek bilimcilerin COVID-19 krizinin 2024 yılına kadar süreceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Krizlerin devam edeceğini ve insanların kriz içinde yaşamayı öğrenmesi gerektiğini dile getiren Nilüfer Arıak, bu dönemde ülkelerin merkez bankaları tarafından basılan fazla parayla dünyanın çok yüksek bir enflasyonist döneme gireceğini söyledi.
Gelişmiş ve zengin ülkelerin COVID-19 krizinden kendilerini koruyabileceklerini düşündüklerini ancak süreçte başarılı olamadıklarını anlatan, Türkiye'nin büyümesinin dış kaynağa bağımlı olduğunu vurgulayan deneyimli isim, "Türkiye'nin büyümesi kendi tasarrufu ile olmuyor." uyarısında bulundu.
Dijitalleşme hızlandı
COVID-19 krizinin dijitalleşmeyi çok hızlandırdığına dikkati çeken Nilüfer Arıak, salgın sonrası toplumsal sorunların üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.
Şirketlerin ihracat çalışmalarında dikkat etmesi gereken noktalara da temas eden Arıak, "İhracat stratejik bir karar. Web sayfaları uluslararası satışa dönük olmalı. Pazar, yerinde fethedilmeli, uluslararasılaşmanın önemi görüldü." dedi.
Türkiye'deki işletmelerin ölçek ekonomisini yakalayamadığını belirten Nilüfer Arıak, şirketlere; kurumsallaşma, birleşme ve halka açılma önerilerini sıraladı, kriz dönemlerinde nakit akışının önemini hatırlattı: "Binalara ve sabit kıymetlere çok fazla para yatırmayın. Döviz geliriniz varsa, dövizle borçlanma maliyeti daha uygun. Firmalar için nakit daha önemli."