Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

İklim Değişikliğinin Sivil Hareketi Ankara'dan Başladı

İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla çok sayıda kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşen Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı, Ankara’da siyaset, sanayi, akademi, stk ve eğitim kurumlarının temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinliğin ev sahibi Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “İlk defa, bu kadar çok paydaşlı ve geniş bir mutabakatla, iklim değişikliğine karşı, farkındalık ve dönüşüm için sivil bir hareket başlattık.” dedi.
Ostim Editör
01 Nisan 2022 16:55

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açılışına video mesaj gönderdiği, ATO Congresium’da gerçekleşen Zirve’ye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİm Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, büyükelçiler, eski devlet başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı’na OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB Teknik Koleji ve OSTİM Teknik Üniversitesi iş birliğinde ATV Traktör üreten Kaanay firması katıldı.

Hızlı Şarj istasyonuna 300 milyon liralık destek

Zirve’nin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 81 ilin tamamında 1.500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik toplamda 300 milyon liralık destek sağlayacaklarını belirterek, "Bunun tamamını hibe olarak bu alanda yatırım yapacak firmalarımıza vereceğiz. Böylece bir yıl içinde Türkiye’yi şarj istasyonları ile donatmış olacağız." dedi.

İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturma aşamasının geçildiğini dile getiren Varank, sürecin kritik bir aşamaya gelmesinin sorumlularının Türkiye ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler değil, yüzyıllardır vahşi ekonomik büyüme anlayışıyla doğayı ve atmosferi kirleten ülkeler olduğunu söyledi.

Varank, bugün gelinen noktada, "fatura"nın insanlık olarak hep birlikte ödendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu artık insanoğlu için bir varoluş mücadelesi haline geldi. Yaşanabilir bir çevre oluşturmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliklere gitmemiz lazım. Elbette hükümetler kalkınma politikalarında ekonomik büyümeyi, ülkelerinin refahını artırmayı hedefleyecek ama bu büyümenin sürdürülebilirliğini ve çevreye saygılı olmasını her zamankinden daha fazla gözetmemiz lazım. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak karbon nötr bir ülke oluştursak bile şu anda diğer ülkelerin bu adımları atmaması durumunda bizim dünyayı yaşanabilir bir hale getirmemiz mümkün değil. Onun için ülkelerin hepsinin sorumluluk alması lazım." dedi.

Türkiye'nin otomobili projesi Togg'un iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli kazanımlardan biri olacağını kaydeden Varank, “Tam zamanında ve doğru teknolojiye yatırım yaparak hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde otomotiv sektöründeki rekabetçiliğimizi katlayarak artıracağız. Togg, sektördeki yeşil dönüşümün de öncüsü olacak.” dedi.

“İklim değişikliğine karşı sivil hareketi başlatıyoruz”

Son birkaç yıldır pandemi ve savaş başta olmak üzere yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin ekonomisinin güçlü bir yapıda olduğunu gösterdiğini dile getiren Baran, Türk müteşebbisinin de dinamik yapısıyla değişime kolayca adapte olabildiğini söyledi. Dünyanın, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı temelleri üzerinde yeni bir toplumsal ve ekonomik düzene doğru yeniden şekillendiğini dile getiren Baran, “Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek, dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız.” dedi.

Hayati riskler barındıran iklim değişikliği konusunun yaşamın her alanını tehdit etmesi nedeniyle çağın en acil sorunu olduğunu belirten Baran, “Torunlarımıza, aynen dedelerimizin yaptığı gibi meyveyi dalından kopartıp yiyebileceği bir dünya bırakmak istiyoruz” diye konuştu.

Zirve’ye katılan tüm kesimlerin oluşturduğu birlik ve beraberliğin, yeşil dönüşümün sunduğu fırsatları, yeşil kalkınma hamlesine dönüştürecek sinerjiyi oluşturması temennisinde bulunan Baran, “Geçmişinde birçok ilkin merkezi haline gelen Ankara, bugün de iklim değişikliği konusunda bir ilki ortaya koyuyor. İlk defa, bu kadar çok paydaşlı ve geniş bir mutabakatla, iklim değişikliğine karşı, farkındalık ve dönüşüm için sivil bir hareket başlattık.” diye konuştu.

“Bu girişimci ruhumuz olmasaydı çok daha zor günlere tanık olacaktık”

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Zirve’de yaptığı konuşmada, “Bu yıl, bütün şehirler başta olmak üzere, hep birlikte öyle büyük projeler ürettik ki, bisiklet ve bisiklet yoluna en çok proje üreten ülke olduk. Elektrik maliyetlerini giderecek, yüksek teknolojiye geçecek yenilenebilir enerjiye geçmemiz lazım. Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için yeşil kalkınma için biz de varız diyoruz.” dedi.

Başkentin bu konuda da "Öncü kent kimliği"ne sahip olmasını çok değerli buluyorum

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da yaptığı konuşmada başkentin bu konuda da "öncü kent kimliği"ne sahip olmasını çok değerli bulduğunu söyledi.

İklim değişikliği nedeniyle alışılmışın dışında olayların yaşandığına dikkati çeken Yavaş, "Orman yangınları ve sel felaketlerindeki artış, kuraklık süresinin ve şiddetinin uzaması, deniz seviyesindeki artışlar, ekosistemdeki bozulmalar, maddi ve manevi olarak tüm yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. Eğer bu konuda herhangi bir tedbir alınmaz ise 2050 yılına geldiğimizde yılda 23 trilyon dolarlık ekonomik kaybın oluşacağı tahmin ediliyor." diye konuştu.

Yavaş, kentlerin hazırlıksız olması ve altyapı yatırımlarının, kentleşme sürecinin, planlamanın iklim krizine uygun yapılmamış olmasının ekonomik maliyetleri daha da arttıracağını da söyledi.

“Yeşil mutabakat süreci, Türkiye’nin yeni bir kalkınma ve zenginleşme gündemi olarak kabul görmeli"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Zirve’nin yarınların inşasında önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, "Yeşil Mutabakat süreci, Türkiye'nin yeni bir kalkınma ve zenginleşme gündemi olarak kabul görmeli." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Paris İklim Anlaşması'nın önemine işaret ederek, "Biz de geçtiğimiz yıl 2053 yılını net sıfır emisyona ulaşacağımız yıl olarak en yetkili ağızdan açıkladık. Bu sene finansal sistemde de bir nevi yeşillenme yılı olacak. AB'nin yeşil yatırım standartlarına ilişkin sınıflandırma çalışması, bu süreci biçimlendirecek. Hangi tür yatırımların yeşil olup desteğe uygun olduğu, hangilerinin ise teşvik kapsamı dışında kalacağı ortaya çıkacak. Yeşil yatırımların finansal sisteme erişimi ucuzlayacak ve kolaylaşacak. Artık bankalar şirketlerden karbon ve su ayak izini belgelendirmelerini talep edecek." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, uluslararası finansal piyasaların artık yeşil yatırımlara doğru yöneleceğini belirterek, Türkiye'nin yeşil yatırım portföyünü hızla büyütmesinin, ülkeye daha uygun şartlarda yabancı yatırım çekebilmek için önemli hale geleceğini vurguladı. Firmaların karbon salımlarını azaltmalarını teşvik edecek sistemlere ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, karbon fiyatlaması sisteminin aynı zamanda sanayi politikasını ve önceliklerini belirlemek anlamına geldiğini söyledi.

Yeşil Mutabakat sürecinin Türkiye'nin yeni kalkınma stratejisi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Togg'un doğuştan yeşil ve sürdürülebilir bir marka olduğuna dikkati çekerek, Togg'un iklim değişikliğiyle mücadelede fark oluşturacağını vurguladı.

“Sıfır emisyon ve yeşil çevre çerçevesinde üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde çeşitli görevlendirmeler yaptıklarını ve başta tekstil olmak çeşitli sektörlere dönük yol haritası açıkladıklarını belirterek, "Sıfır emisyon ve yeşil çevre çerçevesinde üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz." dedi.

Türkiye'de gerek toplumlarda gerek işletmelerde farkındalık yaratacak ve işletmelerdeki karar alıcıları harekete geçirecek Zirve'nin son derece isabetli olduğunu kaydeden Gülle, ekonomi ve iklimin birbirlerini etkileyen iki başlık olduğuna dikkati çekti.

“OSB'leri, yeşil dönüşüm sürecinde de örnek bir rol model haline getireceğiz”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, OSB'leri, yeşil dönüşüm sürecinde de örnek bir rol model haline getireceklerini belirterek, "Bu anlamda atacağımız en önemli adımlardan birisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız önderliğinde çalışmalarını yürüttüğümüz Yeşil OSB Projesi’ni hızla hayata geçirerek, ‘Yeşil OSB Sertifikası’ uygulamasını başlatmak olacak." dedi.

“Dünyamızın ortak geleceğine dair sorumluluk taşıyoruz”

Zirve açılış programına video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği fenomeninin insanlık tarihindeki en ciddi meydan okumaların başında geldiğini ifade etti.

Mesajında, dünyanın dört bir yanında küresel iklim değişikliği kaynaklı salgınlar, afetler ve krizlerin maalesef her geçen gün etkisini arttırdığını belirten Oktay, "Hiç kuşkusuz, küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği fenomeni insanlık tarihindeki en ciddi meydan okumaların başında geliyor. Bugün yaşanan sıkıntının ana kaynağı olan sera gazı emisyonunda tarihsel bir sorumluluğumuz bulunmasa da bu olumsuzluklardan etkilenen ülkelerden biri olarak, dünyamızın ortak geleceğine dair sorumluluk taşıyor olmanın bilinciyle gerekli tüm adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mesajında Türkiye'yi bölgesinde öncü bir konuma getirecek derecede yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını yaygınlaştırarak enerji verimliliğinin artırılacağını vurgulayan Oktay, Başkent Ankara'da dünyanın dikkatini yeniden küresel iklim değişikliğine ve yeşil dönüşüme çekecek ve konunun tüm paydaşlarını bir araya getirecek olan Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi'nin iklim değişikliğiyle mücadeleye yeni perspektifler sunacağına inandığını belirtti.

Ulusal Yeşil Finans Stratejisi 2023’te

Zirveye, OECD Çevre Bakanları Toplantısı nedeniyle katılamadığını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, video mesajında “Kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden müteşekkil İklim-Finansman Çalışma Grubu'nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. İklim-Finans Çalışma Grubumuz, sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak." dedi.

Mesajında ekonomi ve iklim özelinde öne çıkan, özel sektörün beklediği 7 önemli başlığı paylaşan Kurum, "Birincisi 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi için ihtiyacımız olan Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'ni inşallah 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. İkincisi kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden müteşekkil İklim-Finansman Çalışma Grubu'nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. Üçüncüsü ise İklim-Finans Çalışma Grubumuz, sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak. Dördüncü olarak, yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarda uyumlu altyapıyı da inşallah 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız. Beşincisi ise yeşil ve sürdürülebilir yatırımların finansmanını en yüksek seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun için de, yeşil tahvil, kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını ulusal çapta geliştireceğiz. Altıncısı iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan sektörlerimizi koruyacağız. Potansiyel tüm riskleri bu çerçevede belirleyeceğiz ve buna göre hareket edeceğiz. Yedinci olarak da Avrupa Yeşil Mutabakatına ki baktığınızda ticaretimizin şu an yüzde 50'den fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz, dolayısıyla bu mutabakata güçlü bir uyum sağlamak için Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'ni kuracağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelirle de sanayicimizin temiz üretimlerini destekleyeceğiz." dedi.

Kurum, EKO İKLİM Zirvesi'ndeki tüm katılımcıların ve Türkiye'nin yeşil kalkınma devrimine katkı sağlayacağına yürekten inandığını ifade etti.

Beren Saat ve Kenan Doğulu iyi niyet iklim elçisi plaketi

Zirve kapsamında sanatçı Beren Saat ve Kenan Doğulu’ya da “İyi Niyet Elçisi” plaketleri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından takdim edildi.

10 ayrı alanda 321 konuşmacı

Ankara Ticaret Odası öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, üniversitelerden iş dünyasına, Organize Sanayi Bölgelerinden KOBİ'lere, uluslararası kuruluşlardan bankalara, sivil toplum kuruluşlarından yazar ve sanatçılara kadar toplumun tüm kesimlerini buluşturan Zirve 31 Mart Perşembe günü de devam ediyor.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.