İş ve İnşaat Makineleri Sektörünün Stratejileri OSTİM’de Konuşuldu
Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ankara Sanayi Odası (ASO), OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ve OSTİM Teknik Üniversitesinin destekleriyle düzenlenen etkinlikte; yerli makine üreticileri, akademisyenler, finans sektöründen temsilciler ve bürokratlar sektöre ilişkin tespitleri ve çözüm önerilerini paylaştılar.
Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkaı Hüseyin Kutsi Tuncay, bakanlıkların üst düzey bürokratları ve İŞİM Kümelenmesi üye firmaları katıldı.
Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, toplantıda taraflardan alınacak önerilerle sektöre küresel düzeyde ivme kazandırılmasının amaçlandığını kaydetti.
Kalkınmak için kamu ile iş birliği gerekli
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, SANTEK toplantısı ile üniversite, kamu ve üniversite iş birliğinin somut olarak görülecek bir ortamın oluştuğunu vurguladı.
Kümelenmenin felsefesinin de kamu, üniversite ve özel sektörün bir araya gelerek ülkenin sorunlarına çözüm üretmek olduğunu dile getiren Aydın, “Üçümüz bir araya gelmediğimiz sürece firmaların gidebileceği yer sınırlı. Kamu politikaları bizimle beraber konuşmazsa onlarında yaptığı politikalar sahaya inmez. Üniversitelerde sanayinin sorunlarına çözüm odaklı çalışmalar yapmazsa onların emekleri de boşa gider.” mesajını verdi.
Ülkenin ve sektörlerin kalkınması için kümelenme modelinin gerekliliğine işaret eden Orhan Aydın, “Bu bütün gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bir model. Kamu, özel sektör ve üniversite kafa kafaya verecek ve ülkenin ihtiyaçlarını çözmek için iş birliği yapacaklar. Bunu Türkiye’de yapmak için çalışıyoruz. Buna duyarlı çok sayıda kamu kurumumuz var onlara teşekkür ediyoruz. Bu toplantının da buna cevap verecek çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“Kamu kurumlarıyla iş birliği yapmamız gerekiyor.” diyen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun çok güzel örnekleri var. Bunun mücadelesini de toplu bir şekilde veriyoruz. Firmalar tek başına bu mücadeleyi veremiyor. Dolayısıyla bu kümelenme çok önemli. İş birliği güç birliği ve ortaklaşa rekabetin sağlanması için bu yapılanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Ekonomik bağımsızlığımızı kazanmalıyız
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’deki teknoloji ve cari açığa dikkat çekerek, “Teknoloji açığı kapatılırsa cari açıkta kapanabilir. Bütün amacımız daha çok üretip daha yüksek katma değerli ürünler üretip daha fazla ihracat yaparak Türkiye'nin her yıl cari açık verip başkalarının tasarruflarına muhtaç olmayacak, şekilde ekonomik bağımsızlığını kazanabilmesidir.” dedi.
“Yerli malına güvenmeliyiz”
Referans eksikliğinden dolayı, belediyelerin ve diğer kamu kuruluşlarının yabancı markalı ürünleri satın almayı tercih edebildiklerine dikkat çeken ASO Başkanı, “Halbuki onların Türkiye'de tercih etmedikleri birçok ürün, dünyada birçok ülkedeki pazar liderlikleri olmalarına rağmen, maalesef Türkiye'de yeteri kadar tanınamıyor. Bu konuda yerli malına güvenmeliyiz. Bazılarının dünya pazarında kendi adlarında almış olduğu pay Türkiye'nin dünya pazarından almış olduğu payın üstünde. Bu anlamda yerli firmalarımızı ve ürünlerimizi mutlaka desteklememiz lazım.” mesajını verdi.
“Firmalarımız özgüven kazanmaya başladı”
Türkiye’nin özellikle son yirmi yıl içerisinde belli bir eşiği aştığını ifade eden Özdebi, şunları söyledi: “Bundan sonraki işimiz daha kolay. Firmalarımız artık öz güvenlerini kazanmaya başladı. Artık ‘en iyisini yabancılar yapar’ kompleksinden kurtulmaya başladık. Gerek savunma sanayi gerek İHA'larımız ve en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlam durması bize bu özgüveni kazandırdı. Ben ümit ediyorum ki önümüzdeki üç beş yıl içerisinde bu manzara çok daha değişecek. Bizim bunu iyi anlatabilmemiz lazım. Bu ekonomik bağımsızlık savaşında tek vücut olmamız gerekir” diye konuştu.
Sanayi, Başkentin vizyonunu değiştiriyor
Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, Ankara sanayinin teknoloji hamlesini hızla yükselterek, ihracatını da her geçen gün artırdığına ve Başkentin vizyonunu değiştirğine dikkat çekti. Ankara Ticaret Odası (ATO) ve ASO’nun, Başkentin sanayisinin büyümesindeki role işaret eden Güler, “Ankara, Türkiye’de yüksek teknoloji üreten firmaların yüzde 25’ine sahip, her istihdam edilen üç kişiden biri de yine Ankara’da istihdam ediliyor.” dedi.
Ankara kümelenmenin de Başkenti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Hasan Büyükdede, Ankara’nın, sadece siyasi bir başkent değil aynı zamanda sanayi bölgelerinin, teknoparkların, üniversitelerin, kümelenmelerin, araştırma merkezlerinin ve uluslararası kuruluşlarının da başkenti durumunda olduğunu kaydetti.
13 Ekim 2023’te Ankara’nın Başkent olmasının 100. Yılının kutlanacağına dikkat çeken Büyükdede, “Bu süreçte Cumhuriyetin kalkınma konusundaki politikalarına odaklanarak devlet öncülüğünde başlatılan bankacılık ve sanayileşme faaliyetlerini ve Ankara’da gerek devlet gerek özel sektör girişimlerinin küçük imalathanelerden büyük ölçekli fabrikalara uzanan tarihi seyrini de bir bir izlemekteyiz. Bunların da en güzel örneklerinden biri OSTİM’dir.” dedi.
Büyükdede, küresel pazarlardaki rekabetin üretimde daha verimli olmayı zorunlu kıldığını belirterek, kamu ve özel sektör ile üniversitelerin teknoloji geliştirmede iş birliği yapmaları gerektiğini söyledi.
Ankara savunma sanayinin yanında iş ve inşaat makineleri sektöründe de atılım yaparak üst sıralara yerleştiğini vurgulayan Hasan Büyükdede şunları söyledi: “Ankaralı sanayiciler bugün dünyanın hemen her ülkesine ürün ihraç eder noktada. İş ve inşaat makineleri sektöründe de dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna geldik.
Bölge sanayisini yüksek katma değer sağlamasının yollarından biri de tasarım ve markalaşmadır. Bu amaçla sanayinin tüm alt sektörlerinde markalaşma ve endüstriyel tasarım çalışmalarının teşvik edilmesi yüksek katma değerli bir sanayi sektörü için hayati önem taşımaktadır.”
Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzleme Değerlendirme ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Abdullah Ozan İş ve İnşaat Makineleri Sektör Ön Değerlendirme Anket Sonuçlarını sundu.
Programın devamında “İş Makineleri Sektörü Yerli Malı Kullanımı" ve "Sektörün Gelecek Vizyonu ve Finans Çözümü" konulu iki panel düzenlendi.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci panelde Sanayi Bakanlığı Sanayi Analizleri ve İşbirlikleri Daire Başkanı İbrahim Kütük, Karayolları Genel Müdürlüğü Makine İkmal ve Bakım Daire Başkanı Mahmut Ziya Sarı, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Ekin, Kamu İhale Kurumu Grup Başkanı Bülent Büber ve Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın “İş Makineleri Sektörü Yerli Malı Kullanımı” hakkında bilgilendirme yaptılar.
OSTİM Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demiral Akbar moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci panelde ise İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir, Vakıfleasing Genel Müdürü Mustafa Erdin, Türkiye İhracat Kredi Bankası Ankara Şube Müdürü Sadiye Yıldız, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gülizar Yavaş ve OSTİM İŞİM Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Beltan Saraçoğlu ve Pi Makine Genel Müdürü Hacı Sarı “Sektörün Gelecek Vizyonu ve Finans Çözümü” hakkında bilgilendirme yaptılar.
Program kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile birlikte katılımcılar, OSTİM Teknik Üniversitesi yerleşkesinde sergilenen İŞİM üyelerinin makinelerini inceleyerek üreticilerden bilgi aldı.