OSB Yönetmeliğinde Kapsamlı Değişiklik
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yönetmeliğin yayımlanmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğinde reform niteliğinde değişiklikler gerçekleştirdik. Hayırlı olsun.” ifadesini kullandı.
OSB yönetmeliğinde yapılan değişiklikle OSB altyapılarını daha hızlı tamamlanabilmesi, yatırımcılara çevrimiçi ortamda tahsis, OSB’lerde çalışanlara lojman bölgeleri planlaması, stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulması gibi düzenlemeler hayata geçirildi.
İzinsiz arsa devrinin önüne geçiliyor
Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle hayata geçirilen düzenlemelerden bazıları şöyle: Sanayi alanlarının yatırımcılara tahsisi hızlanacak. OSB’lerin ön tahsis yoluyla gelir elde edebilmesi düzenlendi. Böylelikle altyapılar daha hızlı tamamlanacak.
Her ayın ilk pazartesi günü OSB’lerdeki tüm parseller yatırımcılar için çevrimiçi ortamda tahsise açılacak. Tahsis koşulları şeffaflık prensibiyle tüm yatırımcılara duyurulacak. OSB’lerde çalışanlar için lojman bölgeleri planlanabilecek.
Ülke ekonomisi için kritik önemde olan stratejik yatırımlar için rezerv alanlar oluşturulacak. Gayrimenkul geliri elde etme amaçlı izinsiz arsa devirlerinin önüne geçilecek. Tahsis edilen alanlarda yatırımların gerçekleşmesi için tanınan sürelere bağlı kalınacak.
Meslek birlikleri OSB kuruluşuna katılabilecek
Öngörülen sürelerde yatırımlarını tamamlayamamış sanayiciler için yeni uygulamaya geçiş süreci sağlandı. OSB’nin finansal olarak daha güçlü ve daha kapsayıcı olmasını temin edilebilmek için konu ile ilgili mesleki derneklerin, birliklerin, kooperatiflerin ihtisas OSB’lerde olduğu gibi karma OSB’lerin de kuruluşuna katılmasına imkan tanındı.
Yerli ve yabancı yatırımcıların OSB’lerde üstyapılı parsel satın alma veya kiralama talepleri doğrultusunda OSB’lere, mülkiyetlerindeki parsellerde tesis inşa ederek, katılımcılara, üretim şartı ile üstyapılı kiralama ve üstyapılı satış imkânı getirildi.