OSBÜK 20. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi
TOBB İkiz Kuleler’de yapılan OSBÜK 20. Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığı’na oy birliğiyle OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın seçildi. Genel Kurulda OSTİM’i OSBÜK Delegesi Erol Barutçu ve Bölge Müdürü Adem Arıcı da temsil etti.
Genel Kurulun açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türkiye’nin taşıyıcı kolonu olduğunu söyledi. Konuşmasında OSB’lerde yatırım iştahının çok yüksek olduğunu ifade eden Kütükcü, Türk sanayisine yeni ve planlı sanayi alanlarının kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
“OSB’ler, Türkiye’nin taşıyıcı kolonu oldu”
Dünyanın büyük bir değişim içerisinde olduğunu, Türkiye’nin de bu değişimden etkilendiğini söyleyen Başkan Kütükcü, pandemi ile birlikte başlayan bu zorlu dönemde organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin taşıyıcı kolonu olduğunu anlattı.
Kütükcü, enerji, hammadde, lojistik gibi her alanda artan maliyetlerin üretimi zorladığını, özellikle işletme sermayesi ihtiyaçlarının yüksek oranda arttığını kaydetti.
Ancak tüm bu olumsuz şartlara rağmen Türk sanayisinin yatırıma ve üretime devam ederek önemli fırsatlar da yakalamayı başardığının altını çizen Kütükcü, “Üretimde, ihracatta ve istihdamda pandemi öncesi dönemin üzerine çıktık. Küresel tedarik zincirlerine çok daha güçlü bir şekilde eklemlenmeyi başardık. Son 2 yılda ihracatımızı yüzde 25 artırarak 225 milyar doları aştık. Organize sanayi bölgelerimiz ise sanayi üretiminden istihdama, ihracata kadar neredeyse her alanda Türkiye’nin taşıyıcı kolonu oldu. OSB’lerimiz pandeminin ve maliyet artışlarının etkisini olanca ağırlığı ile devam ettirdiği 2021 yılını yüzde 12.7 üretim artışı ile tamamladı. 2022 yılının ilk 6 ayında ise yüzde 1’in üzerinde üretim artışı ile yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
OSB’ler 2 milyon 495 istihdama ulaştı
Kütükcü, Türkiye’de son iki yılda 37 yeni OSB kurulduğunu, böylece OSB sayısının 374’e ulaştığını kaydederek, “Ülkemizdeki OSB’lerin sayısı 268’i işletme aşamasında olmak üzere 374’e ulaştı. Son 2 yılda OSB’lerimizde, yatırımcılarımıza 5 binin üzerinde yeni sanayi parseli tahsis edildi. İstihdam tarafında ise OSB’lerimiz son 2 yılda, 400 bin kişiye yeni istihdam sağladı. Böylece toplam 2 milyon 495 bin istihdamla tarihimizin en yüksek istihdam rakamına ulaştık. Bugün Türk sanayisinde istihdam edilen her iki kişiden biri OSB’lerimizde çalışıyor. 2023 yılında koyduğumuz 2.5 milyon istihdam hedefimize de, inşallah bu tarihten önce ulaşacağız” dedi.
Yer seçimi ve kamulaştırma süreçleri hızlandırılmalı
Türkiye’de kapasite kullanım oranının yüzde 78’in üzerine çıktığını, üretimdeki 268 organize sanayi bölgesinin doluluk oranın ise yüzde 88 olduğunu vurgulayan Kütükcü, Türkiye’nin yeni yatırımlar için yeni planlı sanayi alanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kütükcü şunları söyledi: “Organize sanayi bölgelerimizin kuruluş sürecinde yer seçimi süreçleri çok uzun sürüyor, genişleme alanı talepleri 5-6 yıl gibi uzun süreler alıyor. Buradaki bürokrasi yatırım iştahını azaltıyor. Bizim camia olarak talebimiz, OSB’lerin yer seçimi sürecinde ilgili kurum ve kuruluşların görüş vermesinin süreye bağlanması, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kendisine ulaşan dosyaları ivedilikle ele alması, talepleri yerinde incelemesi ve bir an önce sonuçlandırmasıdır. Yine OSB’lerimizin kuruluş aşamalarında ve genişleme süreçlerinde de kamulaştırma işlemleri çok uzun süreler alıyor. Biz bu sorunun çözümü için de hızlı ve planlı sanayi alanı üretimine destek sağlaması amacıyla acele kamulaştırma müessesesinin OSB’ler için de uygulanması gerektiğini öneriyoruz. Cumhuriyetin 100. yılına girerken, dünyadaki bütün olumsuz şartlara rağmen Türkiye, önemli bir yatırım ve üretim iştahı yakaladı. Ülke olarak bu fırsatı asla kaçırmamalıyız.”
Kütükcü, konuşmasında OSBÜK’ün yaptığı çalışmalar ve hayata geçirdiği projelerle ilgili bilgiler verdi.
Hisarcıklıoğlu: “OSB’lerimizle iftihar ediyoruz”
Dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında firmaların finansmana erişimde yaşanan sıkıntılara değindi. Firmaların uygun koşullarda finansmana ulaşımının sağlanmasının ülke ekonomisi için önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde finansmana ulaşmadaki zorlukları, kredi faizlerindeki yükselişi ve kredi limitlerindeki yetersizliği her fırsatta vurguluyoruz. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmanın da giderek çok daha güç hale geldiğini görüyoruz” dedi.
Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin dünyada örnek model kabul edilen ve üreten gücümüzün bayraktarlığını yapan organize sanayi bölgelerimizle iftihar ediyoruz. OSB’lerimiz şehirlerin dinamosu haline gelen küresel bir üretim merkezi olabileceğimizi ispat ederek ülkemizin yatırım cazibesini artırmaktadır. Neredeyse tüm gelişmekte ve gelişmiş ülkeler OSB modelimizi taklit etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Başkan Kütükcü’nün sanayi ve OSB’ler için büyük şans olduğunu da sözlerine ekledi.
Büyükdede: “OSB’ler ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor”
Türkiye’nin kalkınma hamlesinde sanayi yatırımlarının çok önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de konuşmasında, sanayi yatırımlarının planlı şekilde gerçekleştirilebilmesi, çevresel dengelerinin korunarak verimliliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesinde organize sanayi bölgelerinin önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Büyükdede, OSB’lerin sunduğu istihdam imkanlarıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyerek, “Bakanlığımızın OSB’lere yönelik genel politikası OSB’lerin marka oluşturacak, cazibe merkezleri haline gelmesi ve OSB’lerin tam kapasite ile faaliyete geçebilmeleri için sürdürülebilir tedbirlerin alınmasıdır” diye konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının OSB uygulamalarına düşük faizli, uzun vadeli krediler verdiğini söyleyen Büyükdede, “Bakanlığımızca bugüne kadar 341 OSB’ye sicil verilerek tüzel kişilik kazandırılmış, bugün itibariyle ülkemizde OSB’si olmayan şehrimiz kalmamıştır. 2021 yılı sonuna kadar Bakanlığımız tarafından altyapı ve atıksu arıtma tesisleri gibi 213 OSB projesi tamamlanarak sanayicimizin hizmetine sunulmuştur. Tamamlanan bu projeler için Bakanlığımızca 2022 fiyatlarıyla yaklaşık 17,5 milyar lira tutarında kredi kullandırılmıştır. Bakanlığımız 2022 yılı yatırım programında ise 34 yeni OSB projesiyle birlikte devam eden 129 OSB projesi bulunmakta ve bu projeler için bugüne kadar 2022 fiyatlarıyla da 2.7 milyar lira harcama yapılmıştır” dedi.
Yeni sanayi alanlarının kazandırılmasının önemine değinen Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca OSB’lere destek verilmeye devam edileceğinin de altını çizdi. Büyükdede, Bakanlık olarak önümüzdeki 10 yıllık sürecin sonunda Türkiye’nin yüzde 1’lik alanının hedef olarak belirlenerek bu alana ulaşılması gerektiğini kaydetti.
“Sanayi için arazi üretmeye devam etmek durumundayız”
Türkiye’nin çok dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu aktaran TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise, dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmeleri anlattı. Türkiye’nin iş dünyasıyla pandemi döneminde tarihi bir başarı yazdığını ifade eden Altunyaldız, organize sanayi bölgelerinde yatırım iştahının yüksek olduğunu ve yatırımcıların sıra beklediğini dile getirerek, “Daha fazla sanayi için arazi üretmeye devam etmek durumundayız. Yatırım iklimini geliştirmeye, büyütmeye devam etmek durumundayız. Çünkü kapasite kullanım oranlarımız yüzde 78’e ulaştı. Yeni yatırımlara ihtiyacımız var” dedi.
Konuşmaların ardından Genel Kurul gündeminin maddeleri oylanarak kabul edildi.