OSTİM Girişimci Öğrenciler İçin En Uygun Ekosistem
OSTİM Yönetim Kurulu ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın TV5’te yayınlanan Eğitim Dünyamız programı canlı yayınına konuk oldu. OSTİM hakkında bilgiler veren Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi hakkında da açıklamalarda bulundu.
Firmaların ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarının yetiştirilmesi için uzun yıllardan beri OSTİM’de çıraklık eğitimi, mesleki eğitim, meslek lisesi ve meslek yüksekokulunun bulunduğunu anlatan Aydın, “Meslek eğitiminde işe dokunmadan öğrenme imkanı yok. Eğitimi yapıyorken insanların elini işe değdireceksiniz, uygulamanın içine sokacaksınız onu yoğuracaksınız ve bu kişi mezun olduğu gün işi yapabiliyor olacak. Gelişmiş ülkelerin modelleri de aşağı yukarı böyle.” dedi.
“Türkiye’ye örnek çıkarmaya çalışıyoruz”
Özellikle mühendislik eğitimlerinde uygulamaların kağıt üzerinde yapılamayacağına dikkat çeken Aydın, şunları söyledi: “Tanımladığımız mühendisi, tanımladığımız teknik personeli nasıl yetiştirebilirize dünyadaki örneklere bakarak, eğitimle uğraşan hocalarımızla, sahadaki firmalarla tasarım yaptık. Yüksek Öğretim Kurulu da (YÖK), ‘Bu güzel bir şey bunu yapın biz de destekliyoruz. Bunu siz başarılı bir şekilde yaparsanız da başka yapılara da bunu örnek olarak göstereceğiz.’ dediler. Dolayısıyla, Türkiye için bir örnek çıkartmaya çalışıyoruz, bunun için de biz üniversiteyi tam sanayinin içine koyduk. Kampüsümüz bir bina değil, bütün OSTİM.”
OSTİM Teknik Üniversitesini bir piramidin en son katmanı olarak tarif eden Orhan Aydın, “Biz piramidin altındaki bütün katları tamamladık. Sanayi, firmalar, atölyeler, kümelenmeler, teknoparklar, eğitim merkezleri, meslek yüksekokuluna kadar getirip bunların hepsini kurduk. Ne kaldı eksik? Üniversite, onu da piramidin üstüne koyduk böylece bir ekosistemi zihnimizde tamamlamış olduk.” dedi.
Beklentilerin ötesinde ilerliyor
OSTİM Teknik Üniversitesinin beklentilerinin ötesinde ilerlediğini dile getiren Aydın, “İnşallah daha da güzel faaliyetler yapacağız. Çok da heyecanlı ve bu işe yüreğini koymuş bir rektörümüz var. Dolayısıyla, şu anda biz de yapılanlardan keyif alıyoruz gayet güzel.” yorumunu yaptı.
Okulun farklılıklarını da vurgulayan Başkan Aydın, şunları kaydetti: “Bizim buradaki en önemli farkımız öğrencilerimizi uygulamaya daha çok sokacağız. Öğrencilerimiz üniversiteye geldiği ilk günden itibaren sanayiyle temas haline geçiyor. Dolayısıyla işin içerisinde, doğal hayatın içinde yetiştiriyoruz öğrencilerimizi.
Ülkemizde yetişen çok değerli mühendisler var fakat teorik var onlar işin başına geldiğinde bir acemilik çekiyorlar ama siz diyorsunuz biz bunu okuldan mezun olur olmaz uygulayabilir halde yetiştiriyoruz. Okulumuzun sloganı, 4 yıllık tecrübeli mühendis, yeni mezun 4 yıllık tecrübeli mühendis.”
Üniversitenin son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarıyla da öğrencilere daha etkin bir eğitim imkanı sunduğunu belirten Orhan Aydın, “Üniversitemizin artırılmış gerçeklik laboratuvarı var. Size dokunmadan sanal ortamda gerçeği yaşatıyor. Mesela otomobili tamir ettiriyor size. Siz bir gözlük takıyorsunuz, o gözlükle siz otomobile sanki dokunuyorsunuz, sanki o parçaları görüyorsunuz, açıyorsunuz, kapatıyorsunuz, eğitim için önemli bir araç bu şu anda. Sizi gerçeğe yaklaştırıyor, yani sizi gerçekle adeta buluşturuyor. Sınırsız bir kullanım alanı var, birçok yerde kullanılıyor bu; savunma sanayiinde, sağlıkta, eğitimde. Böyle bir laboratuvar şu anda OSTİM Teknik Üniversitesinde.” dedi.
Orhan Aydın, yakın zaman önce OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Nevzat Kor ve Recai Kutan’a fahri doktora tevcih edildiğini hatırlattı. Aydın, “Bunlar istisnai insanlar. Yani bir de hani marifet iltifata tabidir. Bu ağabeylerimize bir vefa olsun, başka üniversiteleri de benzer şeylere teşvik olsun diye rektör hocamız bunları yaptı, biz de çok memnun olduk. Gerçekten fazlasıyla bunu hak eden insanlar.” görüşünü aktardı.
“OSTİM ekosistemi öğrencilerin iş yapması için çok uygun”
Üniversite adaylarına tavsiyelerde de bulunan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesinin girişimci ruhu olan gençlerin dikkatini çektiğini söyledi.
İş yapmak isteyen, halihazırda bir şeyler yapmaya çabalayan gençlerin OSTİM Teknik Üniversitesini tercih ettiğini dile getiren Orhan Aydın, “İşe dokunmak, gerçekten iş yapmak, mezun olduktan sonra bir iş kurmak istiyorsan biz emre amadeyiz. Zaten böyle bir ortamı bulamazsın. OSTİM ekosistemi öğrencilerin iş yapması için çok uygun. Teknoparkımız da diğer teknoparklardan farklı, teknoparkımızın altında 1000 metrekarelik bir alanda ortak kullanım atölyesi var. Bir fikriniz varsa bu fikrinizi hayata geçirebilir, ticarileştirebilirsiniz.” mesajını verdi.
Programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz