“OSTİM’de Üretilen Ürünler Hindistan Pazarı İçin Hedef Olabilir”
OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü, tarafından düzenlenen Dış Ticaret Buluşmaları Covid-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret başlıklı online seminerde, Hindistan’daki ihracat fırsatları, Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Ergezer Timur, Müşavir Yardımcısı Ali Özdin ve Mumbai Ticaret Ataşesi Hüseyin Aydın tarafından anlatıldı. Ticaret ataşeleri, Covid-19 süreci ve sonrasında Hindistan pazarı hakkında da genel bilgiler verdi.
KOBİ’lere 265 milyar dolar
Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Aysun Ergezer Timur, Hindistan’da 25 marttan beri Covid-19 salgının önlemleri kapsamında karantina uygulandığını, kamu yararı dışında çalışan sektörlerin hepsinin işlerini durdurduğunu anlattı.
Ülkede 18 mayısta normale dönülmesinin beklendiğini anlatan Timur, “KOBİ’ler bu dönemde çok ciddi yara aldı. 13 mayısta yetkililer, KOBİ’leri desteklemeye yönelik 265 milyar dolarlık bir paket açıkladı. Dünyanın her yerinde olduğu gibi birçok sektör daraldı. Hindistan global tedarik zincirinde önemli bir yerde, ciddi üretim yapılıyor. Bu süreçte sadece Hindistan değil burada yatırım yapan herkes kaybediyor.” dedi.
“Potansiyel var, sabır gerektiriyor”
Yeni Delhi Ticaret Müşaviri Yardımcısı Ali Özdin, Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret rakamlarını aktardı.
Türkiye’nin Hindistan’a ihracatının 2019 yılında 1.2 milyar dolar olduğunu, Hindistan’dan ithalatın ise 6.6 milyar dolar olduğu bilgisini veren Özdin, “En fazla ticaret açığı verdiğimiz ülkelerden biri Hindistan. 5-5.5 milyar dolarlık açığımız var. Ülke, Türkiye’nin ithalatında 7. sırada. İhracatında da 38. Sırda. 2 yıl önce 3 milyon dolarlık elma ihracatımız varken 2019 da bu rakam 21 milyon dolara yükseldi. Hindistan Türkiye’ye uzak değil, 6 saatlik uçuş mesafesinde. İhracat potansiyeli sunan ama sabır gerektiren bir pazar.” dedi.
“Hindistan orta vadeli düşünülecek bir pazar”
Mumbai Ticaret Ataşesi Hüseyin Aydın, Hindistan’ın sanayi sektörleri hakkında bilgi verdi. Aydın, Covid-19 salgınından sonra tüm ülkelerde bir rahatlama ve genişleme olacağını bunun da ekonomilere yansıyacağını dile getirdi.
Hindistan pazarı ile ilgili katılımcılara önemli bilgiler veren Hüseyin Aydın, “Hindistan pazarı orta vadeli düşünülecek bir pazar. Hindistan pazarının diğer ülkelere göre farkı şu, orta vadeli yatırım yapıldığında, zaman ayırıldığında 3-5 ülkeye satılan mal sadece bu ülkeye satılabilir. Ölçekler Türkiye’deki gibi değil 1.4 milyar nüfusu var.” dedi.
OSTİM’in birbirini tamamlayan firmalardan oluştuğuna dikkat çeken Hüseyin Aydın, “OSTİM’de üretilen ürünler Hindistan pazarı için hedef olabilecek ürünler. Ülkede, makine, medikal, savunma gibi sektörlerde alım talepleri var.” değerlendirmesini yaptı.
Deneyimli isim, Hindistan’ın önemli bir takım tezgahı üreticisi olduğu ancak üretimin ihtiyacı karşılamadığından dolayı yıllık yaklaşık 850 milyon dolarlık takım tezgahı ithal ettiğini bildirdi.
Savunmaya 130 milyar dolar
Savunma sanayiinde Hindistan’ın 2019 yılında 42 milyar dolarla dünyanın en büyük beşinci bütçesine sahip olduğunu söyleyen Hüseyin Aydın, ülkenin dünyanın en büyük savunma sanayii ithalatçılarından olduğunu aktardı.
Aydın, Hindistan savunma sanayii ile ilgili şu bilgileri verdi: “Mevcut hükümet savunma sanayiinde önümüzdeki 5 yıl için modernizayon kararı aldı bunu için 130 milyar dolar kaynak ayırdı. Satın almayı stratejik ortaklıkla yapmak istiyorlar. Özel sektör odaklı savunma sanayiini geliştirmeye çalışıyor. Uluslararası ortaklıklarla savunma sanayiini geliştirmeye çalışıyor. Bu minvalde çok ciddi fırsatlar var.”
Medikal de yüzde 80 ithalat var
Hindistan’da medikal sanayinin pazar büyüklüğünün 11 milyar dolar olduğunu anlatan Hüseyin Aydın, pazar büyüklüğünün 2025 yılına kadar 50 milyar dolara kadar çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Ülkede medikal sektörünün yüzde 80’inin ithalata dayalı olduğunu belirten Aydın, “Hindistan şu anda şehirleşen bir ülke gelişen bir orta sınıf var. Alt yapısı her geçen gün modernize ediliyor. Hindistan bölgesinde önemli bir medikal turizm destinasyonu. Asya’dan ve Afrika’dan çok fazla hasta tedavi için geliyor. Ülke de daha yeni yeni sağlık sigortası oturtulmaya çalışılıyor. Nüfusun yüzde 20’si sağlık sigortasına sahip. Sigortanın kapsamı genişledikçe sağlık kuruluşlarına giden hasta sayısı artacak ve tıbbi cihaz ihtiyacı da artacak. Kaydı zorunlu tıbbi cihazları, kaydettirilmesi başarılırsa ondan sonra pazar da geniş olduğu için ihracat kapısı açılır. Kayda tabi olmayan cihazlarda (vücuda girmeyen) müşterinizi bulduğunuzda ihracat yapabiliyorsunuz. Üreticiler, Hindistan’daki medikal fuarları ziyaret etmeli.” bilgilerini verdi.
Günlük 22 bin adet tren çalışıyor
Hindistan’ın raylı sistem sektörü ile ilgili de önemli bilgiler paylaşan deneyimli ataşe, şunları söyled: “Hindistan tren alt yapısı dünyanın dördüncü büyük ağına sahip. 7 bin tren istasyonu var. Günlük ortalama 22 bin tane tren çalışıyor. Bu, trenlerin bakımı, temizliği, rayların bakımı, her türlü makine ve teçhizatın talep edilebileceği bir ülke demek. Hükümetin yeni dönem projesi öncelikle trenlerde güvenliği artırmak, hemzemin geçitleri otomatikleştirme, dizel lokomotiflerin elektrikliye çevrilmesi gibi çok sayıda çalışma hedefleniyor. Raylı sistem de çok ciddi bir pazar fırsatı sunuyor
2023 yılına kadar 33 bin km tren yolunun elektrikli hale gelmesi planlanıyor. Yeni Delhi Mumbai ekseninde 508 km civarında hızlı tren çalışmaları devam ediyor. Ülkenin doğu-batı-kuzey-güney eksinin de önemli şehirleri birbirine başlayacak hızlı tren alt yapılarının planları kabul edilmiş durumda ihaleleri kısım kısım yapılıyor.”
200 havalimanı modernize edilecek
Ülkedeki inşaat sektörü hakkında da bilgi veren Hüseyin Aydın, 2019’da inşaat sektörünün yavaşladığını, salgın sebebiyle yavaşlamanın sürdüğünü ancak Hindistan’ın inşaat talebinin bitmediğini söyledi.
Yaklaşık 45 milyon insanın doğrudan ve dolaylı olarak sektörde istihdam edildiğini anlatan Aydın, sektörle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Önümüzdeki yıllarda hastane ve otel yatırımlarıyla inşaat sektöründe atılım bekleniyor. Yakın dönemde 400 civarında tren istasyonunun modernizasyonu ve yeniden yapılması planlanıyor. Ayrıca 20 büyük istasyonun modernize edilmesi planlanıyor.
200 civarında havalimanının modernize edilmesi planlanıyor. Havalimanlarının modernize edilmesinde Türk firmaları için büyük bir potansiyel var. Hindistan firmaları bu kadar sayıya cevap verebilecek kapasitede değil. Akıllı şehir projesi var. Ülkenin dört bir yanında 100 şehir akıllı şehir ilan edildi. Yatırımlar yapılması öngörülüyor. Bu şehirlerde de inşaat sektörünün canlı olacağını söyleyebiliriz.
Elektrik sayaçlarının akıllı sayaca çevrilesi gündemde yaklaşık 250 milyon sayaç demek. Akıllı sayaç üreten firmalar için Hindistan çok ciddi bir pazar olabilir. Asansör de inşaatı tamamlayan bir sektör ülkede ciddi talep var.”