OSTiMTECH Blokzincir Mühendisleri Yetiştirecek
Vizyonu filizlendiren ekosistem
3 bin 500 öğrencisi ile akademinin kalbinde konuşlanan OSTiMTECH’de kahvaltı eşliğinde düzenlenen basın toplantısında, kurumun vizyonuna ve yeni dönem hedeflerine vurgu yapıldı. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek’in, OSTİM Başkanı Orhan Aydın’ın yanı sıra TTO ve teknopark yöneticilerinin de bulunduğu toplantıda konuşma yapan Rektör Murat Yülek, “Gençlerimizin sanayiye katılımları ve girişimci bir kafa ile mezun olmaları için çaba gösteriyoruz” dedi. Meslek yüksek okullarının sanayi için önemine vurgu yapan Yülek, Blockzincir Mühendisliği bölümünü açacaklarının müjdesini verirken, OSTİM Başkanı Orhan Aydın da sanayinin akademisi olarak niteledikleri OSTiMTECH’in Ankara’daki sanayi ekosisteminin yüzde 80’inin kuluçka ve başlangıç merkezi olan OSTİM ekosisteminde filizlendiğini vurguladı.
Silah teknikerliği de öğretiliyor
Yüksek öğretim kurumu olarak Çince, Rusça, Arapça, İbranice gibi dilleri önemsediklerini, OTÜ mezunlarının dünyanın her yerinde temsil gücüne sahip olmasını istediklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, yabancı dilde öğrenim veren bölümlerin Türkçesini de açmak istediklerini ifade etti. Elektrik, makine, bilgisayar programcılığı, siber güvenlik alanlarının yanı sıra Silah Teknikerliği bölümü de kurduklarını ifade eden Yülek, “Bu bölüm ülkemizde bir ilk sayılabilir. Küçük ve orta ölçekli silah üreticilerimiz bile ABD’ye ve Avrupa’ya çok ciddi ihracatlar yapıyor.” diye konuştu. Piyasanın ihtiyacına cevap veren İHA, biyomedikal gibi bölümlerin önemini vurgulayan ve sanayide karşılığı olan hamleler yaptıklarını söyleyen Yülek, “Blockchain Engineering” bölümünü kuracaklarını ise ilk kez bu toplantıda açıkladı. Yapay zekâ ve robotik bölümü için de başvuru yaptıklarını söyleyen Yülek, mimarî oyun dizaynına da parantez açacaklarının sinyallerini verdi.
“Sudan çıkmış balık olmasınlar”
Şirketlerinin büyümesinin birincil yolunun şirketlerin dünyaya mal satması ve yurt dışı pazara açılmaları olduğunu ifade eden Yülek, 3’üncü nesil üniversite olarak dünyayı değiştiren teknolojilerin içerisinde yer alma fırsatını edindiklerini ifade etti. Sanayi kuruluşlarının çok hızlı koşmak zorunda olduğu günümüzde ‘Sanayinin Üniversitesi’ olarak bu avantajı değerlendirdiklerini söyleyen Yülek, “3’üncü nesil üniversiteler eğitim anlamında ciddi iş birlikleri kurar. Bu, jargonda uygulamalı eğitim olarak geçer. Bu ekosistemin içerisinde olduğumuz için şanslıyız.” şeklinde konuştu. Fildişi kuleden çıkıp, gerçek dünyanın içine bölge şirketleriyle birlikte dahil olduklarını anlatan Yülek, mezunlar akademi hayatlarının bitiminde sudan çıkmış balığa dönmesinler diye 4 yıl deneyimli mezun olmalarına büyük önem atfettiklerini dile getirdi.
Çığır açıcı proje
Yetkinlik temelli eğitim modelinde girişimci ruha sahip mezunlar vermek istediklerini söyleyen ve mezunlara girişimcilik karnesi de verdiklerini anlatan Yülek, önemli bir müjde de verdi: “Çığır açıcı bir projeye dahil olduk. İnsansı robot üretilmesindeki ticarileşme sürecinde üniversitemiz merkeze alınacak. Başarılı olabilirsek, sizler Steve Jobs’ın Apple’ı açıkladığı toplantı kadar önemli bir ana tanıklık etmiş olacaksınız.”
“Her birimiz birer Steve Jobs’ız”
İtalyan Izomo firması sahibi Frederick Tschernutter de OSTiMTECH Rektörü Yülek’ten sonra duygu ve düşüncelerini dile getirdi. “Burada herkes bir Steve Jobs olabilir” diyen Tschernutter, insansı robot projelerini buraya getirme sebebinin OSTiMTECH’de tanık oldukları vizyon olduğunu söyledi. “İnternetten kimse online ürün satın almaz” düşüncesinin yıllar içerisinde yıkıldığını söyleyen Tschernutter, zamanında e-ticaret şirketini Jeff Bezos’a sattığını ve bu sektörün babası kabul edilebileceğini dile getirdi. OSTiMTECH’e teşekkür eden Tschernutter, Türkiye’nin üretimde kesişim merkezi olduğunu söyleyerek, “Geleceğin modern mühendislik merkezi burası.” şeklinde konuştu.
Sanayinin kuluçka merkezi
Türkiye’nin en köklü sanayi kimliğini inşa eden OSTİM OSB adına değerlendirmede bulunan Başkan Orhan Aydın, “Ankara’daki sanayi ekosisteminin yüzde 80’inin başlangıç ve kuluçka merkeziyiz biz. 50 yıla yakındır üretim faaliyetleri süren bölgemizdeki firmalarımızın ürünleri ile gurur duyuyoruz. Her makinede izimiz mutlaka var.” dedi. Girişimcilerin çabalarının yanı sıra; alın, akıl ve gönül teriyle dünyadaki rekabeti okuduklarını ve ekosistemde kendilerine yer açtıklarını dile getiren Aydın, “Bu emeğe üniversitelerimiz ile sağladığımız birliktelik sayesinde katkı veriyoruz. OSTİM Teknoparkı 6 üniversitemizin ortaklığında zincire dahil ettik. OTÜ ise 70 ülke 60 şehirden tercih edilen bir akademi olarak bizlere gurur veriyor.” açıklamalarını yaptı. Aydın, üniversitelerin 3 misyon ve sorumluluğu bulunduğuna da şöyle vurgu yaptı: “Bunların ilki eğitim-öğretim, ikincisi Ar-Ge, üçüncüsü ise bölgesel kalkınmadır. Biz de bu eksende diğer OSB’lerimize ilham vermeyi hedefliyoruz.”
TSK ve Emniyet kullanacak
Aydın’dan sonra söz alan TTO Müdürü Öğr. Gör. Gökhan Topal ise, “Hocalarımız bölgemizde önemli projelere imza atıyor. OSTiMTECH olarak yurt dışında da çalışmalarımız var. ABD’li bir uçak üreticisi üretim merkezini Türkiye’ye kaydıracak. TUSAŞ gibi önemli yapıların yer alacağı bu projenin faydası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve emniyet güçlerimizin kullanımına sunulacak.” bilgisini paylaştı. Proje Geliştirme Ofisinden bir yetkili ise Ar-Ge projeleri için fon yaratma çalışmaları yürüttüklerini belirterek, güneş panellerini kullanarak temiz enerji yaratmak için mevzuat değişikliğinin başladığının bilgisini verdi. Konuşmaların bitiminde heyet ve konuklar lazerli atış yapma deneyimi yaşadı. Konuklar aynı zamanda 3D yazıcılardan güneş panellerine kadar birçok teknolojinin de mutfağında inceleme yaptı.
Kaynak: www.sanayigazetesi.com.tr