Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Otomobil Sektörü Çipte Küçük Müşteri

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) üyesi İnovasis Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Önder Kefoğlu, “Otomotiv sanayinin kullandığı yıllık çip miktarına bakarsak, bütün dünyada kullanılan çip 37 milyar dolarlık. En büyük cep telefonu üreticilerinden biri yılda 58 milyar dolarlık çip satın alıyor. Otomobil üreticileri küçük müşteri. O nedenle çip üreticileri otomotiv sanayini bekletiyor.” dedi.
Ostim Editör
11 Haziran 2021 16:12

OSTİM OSB Youtube Kanalı Sektör Konuşuyor programında çip krizi ele alındı. Programda, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) Üyesi İnovasis Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Önder Kefoğlu, ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş’ın sorularını yanıtladı.

Çipin tarihsel gelişimi ve bugün geldiği noktaya dair bilgiler veren Kefoğlu, stratejik bir ürün olarak çip üretiminin devlet tarafından desteklenmesinin şart olduğunu söyledi. Pandemiyle birlikte gündelik hayatta kullandığımız elektronik ürünlere talebin arttığına dikkati çeken Önder Kefoğlu, çip üreticilerinin gündelik kullanımdaki elektronik cihaz üreticilerinin taleplerine öncelik verdiğini söyledi.

“Cep telefonu üreticisi yıllık 58 milyar dolarlık çip satın alıyor”

Otomobil üretiminde kullanılan çip sayısının cep telefonu, bilgisayar, tablet, TV gibi elektronik cihazlarda kullanılandan daha az olduğunu dile getiren OSTİM’li sanayici, “Otomotiv sanayinin kullandığı yıllık çip miktarına bakarsak bütün dünyada kullanılan çip 37 milyar dolarlık. En büyük otomobil üreticileri yıllık 4’er milyar dolarlık çip satın alır. En büyük cep telefonu üreticilerinden biri yılda 58 milyar dolarlık çip satın alıyor. Otomobil üreticilerinin taleplerini, cep telefonu üreticilerinin talepleriyle karşılaştırdığınızda otomobil üreticileri küçük müşteri. O nedenle çip üreticileri otomotiv sanayini bekletiyor. Büyük talep oluşturan diğer üreticilerin taleplerine öncelik veriyor. Dolayısıyla çip krizinin otomobil sanayi için devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

1,80 dolarlık çip 15 dolara fırladı

Krizin, sahte çip üretimine yol açacağını iddia eden Kefoğlu, çip kullanan imalatçıların bilindik tedarikçilerle çalışarak sahte çiplere karşı tedbirli olmaları uyarısında bulundu, çip fiyatlarının arttığına da dikkat çekti. Önceden 1,80 dolara aldığı çipin fiyatının 15 dolara yükseldiğini kaydeden Önder. Kefoğlu, “Yeni fabrikalar kurulsa bile bu pahalılık devam edecek. Bu durum otomobilde ikinci el fiyatlarını etkileyecek. Yeni otomobillerin piyasaya çıkması geciktikçe ikinci el otomobile rağbet artacak.” tespitini yaptı.

Çiplerin fiyatının artmasına neden olan bir diğer etkeninde pandemiden kaynaklı artan aşı talebi olduğunu savunan İnovasis Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı, “Çiplerin üzerine işlendiği waferlar silikondan yapılıyor. Şu an yüz milyonlarca aşı üretilmeye başlandı. Aşıların tutulduğu küçük şişeler de silikondan üretiliyor. Dolayısıyla silikonun ve waferların fiyatı arttı. Pandemi nedeniyle üretilen aşılarda çip üretimini pahalılaştıran etkenlerden biri.” ifadelerini kullandı.  

Sektörde çip krizinin 2022 yılının sonuna kadar süreceği tahminini paylaşan Önder Kefoğlu, Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinin de alınan çip yatırım kararlarının önemine işaret ederek, yapılacak yatırımların üretime başlaması için 2 yıla yakın bir süreye ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.