Sanayi İş Birliğiyle İstihdam Rezervasyonlu Teknikerler
Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Türkiye’de mesleki ön lisans programları arasında en üst yerleştirme dereceleri ve mezunlarında yüzde yüze yaklaşan istihdam oranlarıyla öne çıkıyor. Yüksekokul aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından eğitim desteği sağlanan 11 meslek yüksekokulu arasında yer alıyor.
Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak, 9 programda 1.500’ün üzerinde öğrenciye OSTİM OSB’de eğitim-öğretim hizmeti verildiğini kaydetti. Irmak, Türkiye’nin mesleki ön lisans programları arasında en üst yerleştirme derecelerine sahip olduklarına işaret etti.
Puanı en yüksek öğrenciler tercih ediyor
Ülke genelindeki başarılarını anlatan deneyimli akademisyen, YÖK ATLAS verilerine göre şu bilgileri verdi: “Türkiye'de bulunan devlet üniversitelerinin aynı isimli programları ile karşılaştırıldığında, Yüksekokulumuzun 9 programından 7’si başarı sıralamasına göre yerleştirmede 1. ve 2. sırada yer almakta. Türkiye genelinde puanı en yüksek öğrencilerin tercih ettiği, zirvede yer alan bir yüksekokuluz.”
Gazi Üniversitesinin 95 yıllık tarihinden gelen akademik ve idari birikimi ile önemli bir eğitim tecrübesine sahip olduklarına vurgu yapan Erdal Irmak, “Müfredatlarımız, yılların verdiği tecrübe ve deneyim ile yoğrulup iyileştiriliyor. Her 3 yılda bir düzenli olarak güncelleniyor.” dedi.
3+1 modeliyle iş başında öğrenme
Eğitim süreçleri hakkında da bilgi veren Irmak, “Öğrencilerimiz 3 dönem Yüksekokul yerleşkesinde teorik eğitimlerini, bir dönem işletmelerde işyeri eğitimlerini tamamlıyor. Böylece öğrencilerimiz üniversite-sanayi iş birliğini daha etkin ve hızlı bir biçimde gerçekleştirirken, işyeri organizasyonlarını, tasarım ve üretim süreçlerini, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü, yönetim aşamalarını ve saha çalışmalarının planlanmasını içeren bilgi ve becerileri yerinde öğreniyor.
OSTİM OSB Yönetiminin güçlü desteği
Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun, kurulduğu günden bu yana OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından desteklendiğini dile getiren Prof. Dr. Erdal Irmak, şöyle devam etti: “Öğrencilerimiz, eğitim ve öğretim hayatlarını tamamen üniversite-sanayi iş birliği tabanlı bir ekosistem içerisinde geçiriyor. Böylece hem iş hayatını yakından tanıyor ve mezun olmadan önce bu atmosferi yaşama fırsatı yakalıyorlar hem de öğrencilikleri süresince başta bir dönem işyeri eğitimi uygulaması olmak üzere endüstri temelli çalışmalar ve projeler yürütüyorlar.
OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü ile Yüksekokulumuzun fiziksel mekân iyileştirmelerinden, öğrencilerimizin işyeri uygulamalarına, müfredat güncellemelerinden sektörün ihtiyaç duyduğu güncel eğitim konularının belirlenmesine kadar birçok alanda sıkı iş birliği içindeyiz.
Yüksekokulunmuzun başarısında, OSB yönetiminin destek ve yardımlarının payı çok büyük. Organize Sanayi Bölgesi ile iç içe ve ortak paydaşlar olarak bugüne kadar yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerimiz, ülkemiz için de son derece önemli bir model ve ilham kaynağı. Bu bağlamda OSTİM OSB yöneticilerine her zaman teşekkür ediyoruz.”
YÖK’ten özel destek
Türkiye’de vakıf meslek yüksekokulları da dâhil edildiğinde yaklaşık 950 adet meslek yüksekokulu bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdal Irmak, “YÖK, bu meslek yüksekokulları arasında 11’ini özel olarak destekliyor. Örneğin geçen yıl YÖK tarafından OSB içinde kurulu 11 meslek yüksekokuluna toplam 14 milyon TL civarında eğitim desteği verildi. Yüksekokulumuz da bu 11 okuldan birisi ve 9 programımızla bu önemli destekten her yıl faydalanıyoruz. Bu sayede tüm laboratuvarlarımızı, eğitim öğretim materyallerini ve yazılımlarımızı düzenli olarak güncelleyebiliyor ve öğrencilerimizin en yeni teknolojiler üzerine eğitim almasını sağlayabiliyoruz. Yine bu destek sayesinde öğrencilerimizin mesleki tecrübelerini artırmaya yönelik birçok üniversite-sanayi ortak projesi yapabiliyoruz.” açıklamasında bulundu.
İstihdam rezervasyonlu mezunlar
Yüksekokulun tüm programlarında mezun olanların istihdam oranının yüzde yüze yakın olduğunu anlatan Irmak, “Kaynak Teknolojisi gibi kimi programlarımızda, sektörün önde gelen firmaları önceden bizlerle temasa geçerek istihdam edebileceğimiz öğrenci ayırabilir misiniz şeklinde talep iletiyorlar ve taleplerin tamamını karşılayamadığımız dönemler oluyor. Böylece istihdam için ön rezervasyonu yapılmış teknikerler mezun ediyoruz. Öte yandan öğrencilerimizin birçoğu bir dönem boyunca tam zamanlı olarak bir işletmede yürüttükleri işyeri uygulaması sonrasında aynı işyerinden istihdam teklifleri alıyor. İş birliği içerisinde bulunduğumuz işletmelerden gelen ‘İşveren Memnuniyet Anketleri’ oldukça pozitif geri bildirimleri yansıtıyor. Bu durum bizlerin motivasyonunu daha da artırıyor.” ifadelerini kullandı.
Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda 52 öğretim elemanı görev yapıyor. Öğretim elemanlarından 28 tanesi Doktora derecesine sahip, bunlardan 14’ü Profesör, Doçent ve Dr. Öğretim Üyesi statüsünde. Yüksekokulun programlarında öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 20 ile 30 arasında değişiyor.