Sürdürülebilir Büyüme İçin Destekler Devam Etmeli
TÜİK 2. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre GSYH 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 arttı. 2020 yılı ikinci çeyreğinde büyüme eksi yönde gerçekleşmiş, oran yüzde -10.4 olarak kayda geçmişti.
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 32,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,5, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,9 arttı.
Büyüme rakamlarını değerlendiren iş dünyası temsilcileri, ikinci çeyrek verilerinin Türkiye’nin sanayi üretimindeki gücünü gösterdiğine işaret etti. İş dünyası temsilcileri, sürdürülebilir büyüme için sanayiye verilen desteklerin devam etmesini istiyor.
Destekler devam etmeli
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, üretim ve yatırım için el birliğiyle daha çok çalışmaya vurgu yaparak, “Sürdürülebilir büyüme ve yatırımların artması için desteklerin devam etmesi gerekiyor. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve akıl birliği ile daha çok çalışma zamanı.” değerlendirmesini yaptı.
“Desteklerde sanayiye pozitif ayrımcılık gerekiyor”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi sektörünün yaşanan bütün zorluklara ve pandeminin sarsıcı ekonomik etkilerine karşı Türkiye ekonomisinin yüz akı olduğuna dikkat çekti.
Özdebir şu görüşleri paylaştı: “2020 ikinci çeyreğinden itibaren sanayi sektörünün büyümeye katkısını net bir şekilde görebiliyoruz. Ekonomide son dönemde sanayi ve ihracat odaklı bir büyüme performansı ortaya koyuyoruz. Bu sürecin devamı için uygun desteklerin sektörlere aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz ara ve sermaye malı üretimine ilişkin destek sistemin büyümenin sürdürülebilirliği açısından mutlaka etkinleştirilmesi gerekiyor.
Sanayi sektörünün büyüme net katkısı dikkate alındığında, firmaların devam eden finansman ihtiyacı ve işletme sermayesinin zor döndüğü bir dönemde, destek noktasında diğer sektörlerden pozitif bir ayrımcılığın mutlaka yapılması gerekiyor.”
“Yılı yüzde 7-8’lük büyümeyle kapatabiliriz”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 2. çeyrekteki büyüme verilerinin Türkiye’nin güçlü sanayi üretimi ve ihracatıyla 2021 yılını başarıyla tamamlayacağının sinyallerini verdiğini ifade etti.
Sanayi üretimindeki artışın büyümenin ulaşacağı rakamların habercisi olduğu görüşünü aktaran Baran, şu değerlendirmeyi yaptı: “Salgının ekonomideki etkileri tüm dünyada devam ederken, Türkiye bir yandan güçlü sanayi üretimi diğer yandan gelişen pazarlara yönelik ihracatı ile 2021 yılını da başarıyla tamamlayacağının sinyallerini vermiş oldu. Verilere bakıldığında bu yılı yüzde 7-8’lik büyümeyle kapatabiliriz. Göstergeler salgına rağmen, reel sektörün çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeyerek yaralarını sarma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Gençlerimize istihdam sağlayabilmek, bölgemizde istikrar adası rolümüzü sürdürebilmek için yatırımları artıran, katma değerli üretime yönelen bir ülke olmak zorundayız. Artan hammadde fiyatları, hammadde üretiminin ve ihracatının önemini gösteriyor. Zaman geçirmeden rotamızı kesintisiz büyümeye çevirip, yapısal değişiklikleri tamamlamamız gerekiyor. Türkiye, pandemi sürecinin oluşturduğu yeni dünya konjonktüründe en iyi şekilde üreten ve ihracat yapan ülke olarak yerini almalıdır. Ankara Ticaret Odası olarak bu hedef için üzerimize düşen her türlü vazifeyi yapmaya hazırız”
“Türk ekonomisinin gücünü yansıtıyor”
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türk sanayicisi ve ihracatçısının lokomotif görevi üstlendiğini söyleyen Çamur, “Beklentilere paralel bir sonuç. Pandemi başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türk ekonomisinin gücünü yansıtan bir sonuç. En önemlisi de patinaj yapan sanayinin yeniden hareketlenmesi adına gurur veren bir yükseliş.” dedi.
Büyümede genel olarak imalat sanayisinin güçlü etkisinin görüldüğüne işaret eden Başkan Çamur, “İmalat sanayi, bir süredir gerek iç gerekse dış talepten kaynaklı pozitif bir seyir gösteriyor. Özellikle ihracat talebi gittikçe artan bir destek vermeye başladı. Dolayısıyla birkaç çeyreği dikkate alırsak imalat sanayinin buradaki talep artışını karşılamak için kapasiteyi arttırma çabası içinde olduğunu, bunun için yeni makine ve techizat yatırımlarına yöneldiğini, bu yatırım artışının yüzde 30’un üzerine çıktığını görüyoruz. İmalat sanayi ve bunun ihtiyaç duyduğu yatırımlar ve ihracat, büyümede ana dinamiği oluşturmuştur.” değerlendirmesini yaptı.