Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Ulusların Düşüşünden Yükselişine Ekonominin Nabzı OSTİMTECH’te Tutuldu

OSTİM Teknik Üniversitesi, dünyaca tanınmış sosyal bilimler ve ekonomi alanında geniş bir etkiye sahip ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu'na (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - M.I.T.) Fahri Profesörlük Beratı takdim etti.
Ostim Editör
12 Ağustos 2024 16:48

Tören, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenlerin, kamu çalışanlarının, şirket yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. 

Törenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Murat Yülek, "Bu anlamlı tören vesilesiyle, bilim dünyasına ve toplumumuza değerli katkılar sunmuş olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nu Üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Kendisi, uluslararası alanda büyük yankı uyandırmış sayısız bilimsel araştırma ve yayınla, kendi alanında önemli bir otorite haline gelmiştir. Bu unvan, sadece geçmiş başarıların bir sembolü değil, aynı zamanda gelecekteki iş birliklerimizin ve ortak projelerimizin bir teminatıdır." ifadelerini kullandı. 

Törende, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ile birlikte kaleme aldığı "İktidar ve Teknoloji: Bin Yıllık Mücadele" kitabı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Acemoğlu, kitabında teknolojinin kontrolü, inovasyonun etkileri, otomasyonun üretkenlik üzerindeki rolü ve dijital çağın getirdiği zorluklar gibi konuları ele aldı. 

Prof. Dr. Daron Acemoğlu'ndan Kritik Uyarılar: "İktidar ve Teknoloji" Kitabında Otomasyonun Etkileri ve Gelecek Vizyonları 

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ile birlikte kaleme aldığı son kitabı "İktidar ve Teknoloji" ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kitap, teknolojinin toplumlar üzerindeki etkilerini ve inovasyonun kimlerin kontrolünde olduğu sorusunu derinlemesine inceliyor. 

Prof. Acemoğlu, konuşmasında özellikle şu sorulara dikkat çekti: "Enformasyonun hakimi kim ve inovasyonun kontrolü kimde? İlerlemeler, otomatik olarak fayda sağlayacak mı? Daha fazla inovasyon, çoğunluğa daha iyi bir dünya getirecek mi?" Bu sorular etrafında şekillenen analizlerinde, teknolojinin çalışanlar üzerindeki etkisini ve üretkenlik artışının nasıl sağlanabileceğini tartıştı. 

Kitapta, Acemoğlu ve Johnson, üretkenlik vagonu metaforu ile çalışanların menfaatlerinin gücün kimin elinde olduğuna ve teknolojinin niteliğine bağlı olduğunu vurguluyor. Özellikle otomasyonun üretkenliği artırdığı, ancak yeni iş fırsatları yaratılmadığı takdirde çalışanların marjinal üretkenliğinin artmayabileceği uyarısında bulunuyorlar. 

9. yüzyılın başlarında dokuma tezgahlarının ortaya çıkmasıyla yaşanan otomasyonun, çalışma şartlarını kötüleştirdiğini ve ücretlerin artmadığını belirten Acemoğlu, benzer bir durumun günümüzde de tekrar etmemesi gerektiğini ifade etti. Amerikan otomotiv endüstrisinden örnekler veren Acemoğlu, elektriğin kullanımı ve modern fabrikaların işçi üretkenliğini artırdığını, ancak bu kazanımların işçi organizasyonlarının güçlü olmasıyla adil bir şekilde paylaşıldığını belirtti. 

“Makinaların İnsan Becerilerini Tamamlayıcı Olarak Tasarlanmalı” 

Dijital çağda ise işçi haklarının erozyona uğradığını ve şirketlerin sadece kârlılığı arttırmayı hedeflediğini belirten Acemoğlu, iki farklı yapay zeka vizyonu arasında önemli bir ayrım yapıyor. Makinaların insan becerilerini tamamlayıcı olarak tasarlanması gerektiğini savunan Acemoğlu, otomasyonun ancak doğru şekilde kullanıldığında fayda sağlayacağını vurguladı. 

Kitapta ayrıca, demokrasilerde veri kontrolünün merkezileşmesinin tehlikelerine dikkat çeken Acemoğlu, değişime yol açabilecek unsurlar arasında iş gücü hareketleri, tabandan tepeye örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları ve gerekli düzenlemelerin uygulanması gerektiğini belirtiyor. 

Son olarak, Acemoğlu, geliştirilebilecek politikalara dikkat çekiyor: Otomasyondan ziyade insan yanlısı teknolojilere önem verilmesi, vergi politikası reformları, dijital reklam vergileri ve antitröst düzenlemeleri ile teknoloji devlerinin politik gücünün azaltılması gerektiğini ifade ediyor.  

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, kitabında anlattığı bu konularla, teknoloji ve inovasyonun toplumlar üzerindeki etkilerini sorgulamaya devam ediyor ve gelecekteki gelişmelere ışık tutuyor. 

Söyleşinin ardından okurlarla buluşan Acemoğlu, Ulusların Düşüşü, İktidar ve Teknoloji, Dar Koridor kitaplarını, Ulusların Yükselişi kitabını yazan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Murat Yülek ile birlikte imzaladı. 

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.