Yerli Motorin Test Kitleri OSTİM’de Üretildi
FenixES Mühendislik petrol, doğal gaz ve jeotermal sektöründe gereksinim duyulan laboratuvar ve saha test ekipmanlarının Ar-Ge ve üretim çalışmalarını Ostim Teknopark’ta sürdürüyor.
Firma son olarak gerçekleştirdiği Ar-Ge projesiyle motorin testlerinde kullanılan ISO 12156-1 standardına uygun motorin yağlayıcılık tayini test kitlerini yerli olarak üretmeyi başardı.
Test zorunlu
Türkiye’de satışa sunulan dizel yakıtlar hem rafineriden çıkmadan hem de istasyonlarda satılırken birtakım testlere tabi tutuluyor. Bu testlerle, rafinerilerin sattığı yakıtların ilgili standartlarda belirlenen kalite standartlarını sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmiş oluyor. Böylece rafineriden çıkan yakıtın belirli bir kalitede olması sağlanırken, istasyonlardan alınan numunelere uygulanan testlerle de kalitenin devamlılığı kontrol ediliyor.
FenixES Kurucu Ortağı İnanç Alptuğ Hıdıroğlu, Türkiye’de dizel yakıtların içerdiği yağ miktarının ISO 12156-1 standardına göre ölçüldüğünü belirtti. Hıdıroğlu, “Bu testin ülkemizde faaliyet gösteren rafineriler ve bu standarttan akredite laboratuvarlar tarafından yapılması zorunludur. Bu zamana kadar ithal olarak yurt dışından aldığımız test kitleri kullanılarak yapılan motorin yağlayıcılık tayini testleri, artık yerli ve milli test kitlerimiz kullanılarak yapılabilecek.” dedi.
Yerli kitle yüzde 50 tasarruf
Her yıl Türkiye’nin önemli bir miktar parayı sadece sarf malzemesi olarak kullanılan test kitlerinin satın alınmasına harcadığına dikkati çeken Genç girişimci, şunları kaydetti: “Ortaya koyduğumuz test kitleri ile bu dışa bağımlılığın önüne geçilmiş oldu ve yerli test kitleri ile test maliyetlerinde yüzde 50’lere varan tasarruf sağlandı.
Proje Ostim Teknopark bünyesinde Ar-Ge projesi olarak başladı. İmalat çalışmaları tamamlandıktan sonra da ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi'nin hakemliğini yaptığı bir performans değerlendirme çalışması yapıldı. Bu çalışmaya ülkemizdeki bütün rafineriler ve akredite laboratuvarların büyük bölümü katıldı. Yapılan bu geniş katılımlı performans testleri ile de test kitlerinin kalitesi, yönetmeliklere uygunluğu ve doğru sonuç verdiği ispatlandı.
Zorlu ve yoğun bir proje sürecini tamamladık. Başarıya ulaştığı için mutluyuz. İthal ürünlerin yerine yerli muadillerini koymak için çalışmalarımız artarak devam edecek. Enerji sektöründe yerlilik her geçen gün artacak ve ülkemiz kazanacak, biz kazanacağız.”
TSE’nin Ayna Komitesi'nde yer alacak
İnanç Alptuğ Hıdıroğlu, diğer yandan Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) Petrol ürünleri, gaz ve sıvı yakıtlar, yağlar ve ilgili ürünler ayna komitesine katkı sunacak. Ayna komitelerin amacının ilgili tüm kesimleri bir araya toplayarak ortak bir akıl ve kabul oluşturulmasını sağlamak olduğuna dikkati çeken, Hıdıroğlu, “Özellikle kuruluş amacımızın ülkemizde yerlileşmenin artmasına katkı sağlamak olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, komite üyeliğimizin ülkemizin ihtiyaçlarını daha yakından takip edebilmek adına önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.