Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yerli Teknolojili Grafen Tesisi Faaliyete Geçti

Nanografi firması tarafından geliştirilen yerli üretim teknolojileriyle hızlı ve çevreci üretime sahip yıllık 100 ton üretim kapasiteli grafen tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle seri üretime başladı.
Ostim Editör
30 Mart 2021 14:27

Nanografi grafen seri üretim tesisi, Türk bilim adamları ve teknoloji girişimcilerinin çalışmaları, ülkemizi dünyanın kritik malzemesi olarak nitelenen grafen üretiminde dünyada önemli bir konuma getirdi. Türkiye, tesisle birlikte grafen üretiminde dünyadaki 10 ülkeden biri oldu.

Genç girişimciler tarafından 2011 yılında kurulan Nanografi, Ahlatcı Holding’ten aldığı yatırımla grafen üretiminde çalışmalarını hızlandırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteğiyle İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 100 ton üretime sahip seri üretim tesisi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle devreye aldı.

Açılış törenine, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, OST;M Yönetim Kurulu Üyesi Behzat Zeydan, akademisyenler, sanayiciler ve kamı görevlileri katıldı.

Yıllık 100 ton üretim kapasitesi

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, yıllık 100 ton seri üretim kapasitesine sahip grafen tesisini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle üretime geçirdiklerini kaydetti. COVID-19 ile mücadelede de nazal yolla uygulanan güvenli ve başarılı sonuçlar veren aşı çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Ahlatcı, “Bu yıl için de ülkemize yetecek aşıyı üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Üretimde dışa bağımlılığı yok

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, grafenin önemine dikkat çekti. Dünyada en çok Ar-Ge yatırımı yapılan ürün olarak grafenin öne çıktığını dile getiren Varank, “Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme.  Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanında kullanılabiliyor. Tek atom kalınlığında, 2 boyutlu bir nano malzeme olarak nano teknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösteriliyor. Grafen sayesinde, daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek. Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan bioelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek. Korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek. Bu malzemenin üretimi kolay değil.” dedi.

Tesise Bakanlık olarak yaklaşık 4,5 milyon lira destek sağladıklarını açıklayan Varank, “Bugün açılışını yaptığımız tesisler Türkiye’yi seri üretimde dünyada 10 ülkeden biri haline getiriyor. Dünyanın en önemli merkezlerinden biri. Firmanın üretim teknolojileri ve cihazları anlamında dış bağımlılığı bulunmuyor. Firma, dünyanın en iyi üniversiteleriyle iş birlikleri ve ihracata başlamış durumda. Özgün üretim modeliyle çevre dostu üretim yapılıyor 80’den fazla ülkeye de ihracat yapılıyor.” dedi.

“Rekabetçi ürünlerin geliştirilmesine öncülük edecek”

Bakanlık olarak firmayı kurulduğu günden itibaren desteklediklerini kaydeden Varank, grafenin otomotivden, savunma sanayiine çok geniş bir alanda ihtiyaç duyulan ürünlerin üretilmesinde kritik rol üstlendiğini anlattı.

İleri malzeme teknolojileri alanındaki bu yetkinliğin talebe özel üretim imkanı sunduğunu da dile getiren Varank, “Bu tesis rekabetçi ürünlerin geliştirilmesine öncülük edecek. Üretilen grafen sayesinde yüksek nitelikli kaplama ürünleri de Nanografi tarafından geliştiriliyor. İleri malzeme teknolojileri alanındaki yetkinlik, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikteki ürünlerin yerlileştirilmesine de imkan tanıyor. Savunma sanayii, otomotiv ve havacılık projelerine katkı sağlamla kalmıyor, talebe özel grafen destekli uygulamaları da geliştiriyor. Öyle ki, geliştirilen ürünlerin ticarileşmesine ve ilk siparişlerin alınmasına da tanıklık ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Intranazal aşıda Nisan ayında insanlı denemeler başlıyor

Firmanın bir diğer önemli projesinin de COVID-19 için klasik aşılardan farklı olarak burundan uygulanan Türkiye’nin ilk intranazal aşısı. Aşının faz 1 denemelerine çok kısa sürede başlanacağını belirten Bakan Varank, “Nisan ayında insanlı denemelere başlanacak; firmamız pilot üretimlerine başladı.” dedi.

 

 

 

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.