Ostim Teknopark girişimcilere BİGG-Atılım’la destek verecek
Ostim Teknopark’ın Atılım Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi ile birlikte; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından açılan 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı (BiGG) 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı’na yaptığı başvuru kabul edildi.
7 kuruluş destek almaya hak kazandı
TÜBİTAK, girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasını amaçlayan 1512 Teknogirişim Sermaye Destek Programı sonuçlarını açıkladı. 01.06.2016 - 30.06.2016 tarihleri arasında açık kalan çağrıya yapılan 25 başvurunun değerlendirme sonuçlarına göre 7 kuruluş desteklenmeye uygun bulundu.
Ostim Teknopark, 1601-TÜBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında 2016 yılında açılan programın 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı’na Atlım Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin işbirliğiyle başvurdu. Türkiye’nin ilk tematik teknoparkı olan Ostim Teknopark, 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı başvurusu Ankara’da kabul gören 6. kurum olurken, Türkiye genelindeki 20 kurum arasında yer aldı.
Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilecek, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanacak. Yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yönelik üç aşamadan oluşuyor. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebilecek.
TÜBİTAK’tan yapılan açıklamaya göre, destek alan kuruluşlar 2017 yılının ilk aylarında açılacak BiGG çağrısında 1. Aşama süreçlerini yürütecek Uygulayıcı Kuruluşlar arasında yer alacak. BiGG çağrısı kapsamında Uygulayıcı Kuruluşlar girişimci adaylarının iş fikri başvurularını toplayarak değerlendirecek, uygun bulduğu iş fikirlerini ön kuluçkaya alarak iş fikri doğrulama süreçlerinden geçirecek ve nitelikli iş planı hazırlama hususunda girişimcilere destek olacak.
1. Aşama’da girişimcileri neler bekliyor?
1512 Programı’nın 1. Aşaması, girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunmasıyla başlıyor. Uygulayıcı kuruluş bu iş fikirlerini değerlendiriyor, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere eğitim, rehberlik, kuluçka vb. hizmetler veriyor. İş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin ticari açıdan doğrulanması çalışmaları yürütülüyor. İlk etap, teknogirişim sermaye desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanıyor.
Kısaca Ostim Teknopark
Ostim Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş., Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyette bulunmak üzere 02.12.2014 tarih ve 8706 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilerek faaliyetine başladı.
Ostim Teknopark alanı, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi içerisinde toplam 87.640 m²’lik açık alandan oluşuyor. Sanayi kentinin bütün unsurlarını içinde barındıran OSTİM, ulaşım kolaylığı, alternatif finans çevreleri, lojistik hizmetler, sosyal yaşam ve sağlık hizmetleri, birçok kamu kurumu temsilciliği ve sivil toplum kuruluşlarıyla Teknopark için avantajlar sunuyor.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin de yer aldığı havzada faaliyet gösteren sanayicilerin iş tecrübesi, üniversitelerin bilgi birikimi odağında sorunların çözümüne yönelik çalışmalar için ülke çapında tüm paydaşların katkılarıyla temiz teknoloji alanında ulusal bir referans ve hareketlilik merkezi olması hedefleniyor.
Türkiye’deki ilk tematik teknoparkı olan Ostim Teknopark’ta; temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren firmalara öncelik verilmesi, çevreye duyarlı enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği gibi temiz teknoloji alanında OSTİM OSB’de faaliyet gösteren firmalarla Ostim Teknopark’ın ortağı 6 üniversite arasında güçlü işbirliği ve sinerji oluşturulması ve katma değeri yüksek orta ve yüksek teknolojik ürünlerin imalatına yön verilmesi amaçlanıyor.
OSTİM’li yerli üreticilerin yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri sektöründe üretim yetenekleri ve ulusal/uluslararası rekabet gücü ve pazar paylarını arttırmak amacıyla sektörün tüm paydaşları arasında iş ve güç birliğini artıran kolaylaştırıcı ve yönlendirici bir platform oluşturmayı kendisine misyon edinen OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Derneği de Ostim Teknopark’ın ortakları arasında yer alıyor.