Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Bulut Tabanlı Mobil Şebeke Testinde Tam Başarı

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) üyesi Extunda’dan, yerli ve milli 5G çalışmalarında önemli adım. Şirket, Türkiye’nin ilk yerli ve milli bulut tabanlı mobil şebeke testini başarı ile gerçekleştirdi.
Ostim Editör
20 Eylül 2019 09:35

OSTİM bünyesinde 7. kümelenme olarak yer alan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) yürütücü firması olan Extunda, yerli ve milli 5G çalışmalarının önemli aşamalarından biri olan Bulut Tabanlı Mobil Test Şebekesini devreye aldı.

Intel Xeon ve Intel i7 temelli sunucular üzerinde SDR (Software Defined Radio/Yazılım Tabanlı Radyo) kullanarak çalışan Mobil Test Şebekesi, bir operatörün tüm MBB (Mobil Geniş Band) temel fonksiyonlarını başarı ile gerçekleştirdi; böylece 5MHz temel band ve SISO ile iPhone ve Android telefonları kullanarak 18Mbps veri iletim hızlarına ulaşıldı.

Temel fonksiyonların başarı ile çalıştırıldığı bu testlerin ardından, geliştirilmesi devam eden eMBB (Genişletilmiş Mobil Geniş Band) çalışmaları ile tamamlanacak CRAN ürünü, 1Gbps veri hızına ulaşmayı hedefliyor.

Önemli aşama katedildi

Konuyla ilgili bilgi veren Extunda Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, yapılan bu çalışmanın sonucunda, günümüzde operatörlerin kullandığı geleneksel radyo teknolojilerinin yerini almaya başlayan Bulut Radyo Teknolojilerine (Cloud Radio Access Network – CRAN) geçişte önemli bir aşama katedildiğini bildirdi. Çelik buna ek olarak, geliştirdikleri yazılım platformunun, 5G ve sonrasındaki teknolojilerin olmazsa olmazı olduğunu belirtirken, halihazırda çalışan 4,5G ve öncesindeki 3G ve 2G teknolojilerinin de yine Extunda’nın 2020 yılı içinde tamamlayacağı ürün içinde ticari kullanıma hazır olacağını ifade etti.

Bulut Radyo Erişim Şebekesi’nin (Cloud RAN-CRAN), yüksek kapasiteli, ölçeklenebilir ve yazılım ile gerçekleştirilip standart/sanal sunucular üzerinde çalışan en güncel mobil şebeke teknolojisi olduğunu anımsatan Veli Murat Çelik, “Bulut tabanlı yazılım teknolojileri sayesinde Türkiye’nin en büyük değeri olan insan kaynağı, verimli şekilde yüksek katma değer üretir hale gelecektir.” dedi.

Şirketle ilgili bilgi veren Veli Murat Çelik, 2009 yılında kurulan Extunda’nın, 2018 yılı Ocak ayından itibaren yazılım tabanlı mobil iletişim teknolojileri üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdığını belirtti.

Çelik, şunları söyledi: “Extunda, Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde genç, dinamik ve uzman kadrosuna ilave olarak, İTÜ Bilişim Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitesi’nden akademik danışmanları ile birlikte CRAN projesini 2020 Haziran ayı sonunda ticari kullanıma sunacaktır. Extunda, bilgi birikimini mühendis adaylarına aktarmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacı ile üniversitelerin ilgili mühendislik bölümlerine ortak Ar-Ge laboratuvarları açacaktır. Yapılan bu çalışmalar ile ileri mobil teknoloji bilgi birikimi oluşturmasına ek olarak, büyük miktarda ithalat ikamesi ve dünyadaki birçok ülkeye yapacağımız ihracat ile ülkemize önemli bir gelir kaynağı da olacaktır.”

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.