Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Şehir Hastaneleri Yerli Cihazla Donatılacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şehir hastanelerini işaret ederek, “Ultrason, tomografi veyahut da MR cihazları gibi bu cihazlar dışında hiçbir cihazın o hastanelere girmesini istemiyoruz." dedi.
Ostim Editör
11 Temmuz 2016 16:06

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şehir hastanelerini işaret ederek, “Ultrason, tomografi veyahut da MR cihazları gibi bu cihazlar dışında hiçbir cihazın o hastanelere girmesini istemiyoruz. Onunla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. İhaleleri alan, o yapıları yapan firmalar da ona göre tedbirlerini alsınlar.” dedi.

Bakan Zeybekci, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldiği iftar programında Türkiye ekonomisi ve dünyadaki finansal gelişmeler üzerine görüşlerini paylaştı.

Türkiye büyümesi için gerekli olan parayı, borçlanarak sağlamak zorunda olmadığını bildern Bakan Zeybekci, “Türkiye kullanmadığı, kullanamadığı gerek doğal zenginlikleri, gerek insan zenginlikleri, gerekse diğer avantajları, coğrafi zenginlikleri itibarıyla bunları katma değere dönüştürürse, bunları üretime dönüştürürse ve bunları Türkiye ihraç ederse kendinde olmayan o finansı yaratır.” tespitine yer verdi.

10 bin dolar milli gelirin sebebi
Türkiye teknolojiyi, bilgiyi üreten bir ülke olmadığını bununla beraber Türkiye tasarımı yapmadığını bildiren Nihat Zeybekci şunları söyledi: “Türkiye dünyadaki tüketim alışkanlıklarını belirleyen bir ülke değil, Türkiye dünyadaki enerji ve ham madde kaynaklarını kontrol edebilen bir ülke değil, Türkiye diğer taraftan tüketim kanalları, dağıtım kanallarıyla ilgili hakimiyeti olan bir ülke değil. Biz niye 150 milyar ihracat, 450 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, 10 bin dolar civarındaki bir milli gelir civarında dolanmaya başladık dersek; sebeplerini bunlar olarak söyleyebiliriz. Bu alandan çıkmak için yapmamız gereken şey, bir Türkiye kendi finansını üretebilmeli. Türkiye ne zaman ki hızlı büyüyor, cari açık veriyor. Bir süre sonra o cari açıktan da problem yaşar ve Türkiye küçülmeye başlar. Bu döngüyü Türkiye bugüne kadar yaşadı.”

“Özel sektörle yapmalıyız”
Ekonomi Bakanı, “Biz her ne yaparsak yapalım bundan sonra mutlak suretle reel sektör eliyle, özel sektör eliyle yapmak zorundayız.” görüşünü savundu. Devlet eliyle, devleti ekonominin aktörü olarak görerek hiçbir yere gidilemeyeceğini kaydeden Ekonomi Bakanı, “Her gün bir önceki günden biraz daha fazla üretme seferberliğini ancak özel sektör eliyle yapabiliriz. Her gün bir önceki günden daha fazla ihracat yapmayı da özel sektör eliyle yapmalıyız. Bilgiyi de özel sektör eliyle üretmek zorundayız. Teknolojiyi de özel sektör eliyle üretmek zorundayız. Markalarımızı, patentlerimizi, tasarımlarımızı da özel sektör eliyle yapmak zorundayız.” dedi.

Zorunlular hariç hiçbir cihaz girmeyecek
Zeybekci, kamu alımlarındaki yerlilik oranları ve geçen yıl yaptığı tıbbi cihazlarda ithalatı engellemeye yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Türkiye’nin şehir hastaneleri yatırımları sırasında sağlık teknolojilerinde yeni bir fırsat yakaladığını dile getirdi.

Deneyimli Bakan şöyle konuştu: “Arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Önceden bu yerli kullanma zorunluluğu veyahut da belirli maliyete kadar pahalıysa da almasıyla ilgili bir zorunluluk... Tam anlamıyla yetmiyor. Mutlaka bir yolu bulunuyor, başka bir şekilde bir yerlerden dolaşarak bir yerlere doğru gidiliyor. Ultrason, tomografi veyahut da MR cihazları gibi zorunlu olanlar hariç hiçbir cihazın o hastanelere girmesini istemiyoruz. Onunla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. İhaleleri alan, o yapıları yapan firmalar da ona göre tedbirlerini alsınlar. Çünkü ben görüyorum. Hakikaten inanılmaz kaliteli ve çok üst düzeyde teknolojilerle Türkiye’de ameliyathaneler diğer tıbbi cihazlar, elektronik cihazlar, yataklar… Öyle yataklar var ki tüm yönlere hareket edebildiği gibi hastanın tansiyonunu, nabzını ölçebiliyor, ateşini ölçebiliyor. Türk malı bunlar. Biz bu anlamda hakikaten milli bir bakış açısıyla bunlara bakıyoruz.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.