TGB Akademi OSTİM’de Eğitim Verdi
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri personel ve yöneticilerine yönelik düzenlenen eğitime 32 farklı TGB’den 50’ye yakın personel ve yönetici katıldı. 2 gün süren eğitimde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri mevzuatı ve süreçleri ayrıntılarıyla anlatıldı.
Ostim Teknopark Genel Müdürü ve TGBD Başkan Yardımcısı Dr. Derya Çağlar, eğitime ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Ostim Teknopark hakkında bilgi aktaran Çağlar, “OSB içinde kurulmuş ilk teknoparklardan biriyiz. OSTİM Vakfı büyük ortağımız, 7 üniversite ortağı olan, yönetim kurulunda yatırımcısı, sanayicisi, akademisyeni gibi geniş bir kitleye sahip bir teknoparkız.” dedi.
TGB’lere büyük görev düşüyor
OSTİM OSB ve Ostim Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in küçük ve orta ölçekli firmalardan oluştuğunu dile getirdi. Aydın, “Bölgemizde sadece işletmeler değil, işletmelerin destekleyici kuruluşları, eğitim kurumları, teknoloji geliştirme bölgeleri, kamu kurumları, işletmeler ve bunları destekleyen diğer kurumlarla beraberiz kendimizi bir ekosistem olarak, sanayi kenti olarak tanımlıyoruz. Burada da Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin önemi çok fazla.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’de ilk defa Teknoloji Geliştirme Bölgelerini üniversitelerin kampüsünden sanayi bölgelerinin kampüsüne OSTİM’in taşıdığını vurgulayan Orhan Aydın, “Bunu ilk defa ODTÜ ile beraber yaptık. Üniversiteleri kampüslerinden sanayi bölgesine getirdik.” dedi.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ve teknoloji transfer ofislerinin, Türkiye’nin beklentilerine tam cevap vermesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, “Teknoloji transferi ve üretimi, üretilen teknolojiyi ticarileştirme konusunda hep beraber çaba sarf etmemiz gerekiyor. Çünkü teknolojinin dışında bizi özgür kılacak bir alan göremiyorum. Türkiye’nin açığı, teknoloji. Yeni ürünleri, yeni teknolojileri üretip hayatımıza koymadığımız sürece biz hep birilerinin ürettiğini tüketen bir topluluk olmaya devam edeceğiz. Bizim katma değer üretmemiz, kişi başına geliri artırmamız için Teknoloji Geliştirme Bölgelerine çok büyük görevler düşüyor. Bunu hep beraber el ele vererek yapabiliriz.” görüşünü paylaştı.
Kapsamlı içerik
Eğitimin ilk gününde, Gazi Teknopark İş Geliştirme Yöneticisi Furkan Özcan Firma Kabul ve Proje Değerlendirme Süreçleri, İTÜ Arı Teknokent Muhasebe ve Finans Direktörü Serap Demirhas Bölge Dışında Geçirilen Süreler, Intelligent Solutions YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. kurucusu Yeminli Mali Müşavir Ahmet Ozan Erdoğan Vergi Teşvikleri, Teknoloji İş birliği ve Savunma Sanayii, Teknoloji İş birliği Geliştirme Direktörü D. Konuralp Pirinççi de Pratikte Teşvik Uygulamaları konularını anlattılar.
Yoğun geçen eğitim programının son gününde Bilkent Cyberpark Raporlama, Veri Analiz Yöneticisi Tufan Özcanlı 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Erciyes Teknopark Melek Yatırımcılık ve Girişimcilik Birimi Koordinatörü Mehmet Yağcıoğlu Ön Kuluçka, Kuluçka ve Hızlandırıcı Programların Tasarlanması ve Uygulanması, Ege Teknopark Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serdal Temel Teknoloji Transfer Ofisi Yapısı ve İşleyişi, Eğitim, Startupfon Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı Erken Aşama Yatırımcılık (Melek Yatırımcılık ve Risk Sermayesi) başlıklarında bilgiler verdi.