Türkiye Raylı Sistemde Treni Kaçırmayacak
“Raylı sistem milli davadır” diyerek yola çıkan, ülkenin raylı ulaşım sistemlerindeki her türlü ihtiyacının yerli sanayici tarafından üretilebileceğini savunan raylı ulaşım sistemleri sanayicilerinin, “iş birliği güç birliği” inancıyla bir araya gelerek kurdukları, tüm Anadolu’yu kapsayan kümelenmesi olan “Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi” çalışmalarını sürdürüyor.
14 Eylül günü OSTİM OSB’de bir araya gelen Küme üyesi üreticileri, kümenin yoğun çalışmaları sonucu Ankara Metrosu ihalesinin şartnamesine girmesi sağlanan %51’lik yerli katkı payı şartının, ülkenin tüm illerinde yapılacak olan ihalelerde de yer almasını istiyorlar.
OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan, Ankara metro alım ihalesindeki %51’lik yerli katkı oranının kümenin çalışmalarının önemli bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Bundan sonra yapılması gerekenin; Ankara’da alınmış olan bu başarının kanunla kalıcı hale getirilmesi olduğunu söyleyen Çelikdoğan; “Bizler bundan sonra küme olarak ülkemizin hangi şehrinde bir raylı sistem alım ihalesi olacaksa o ihalenin içine göstermelik oranlarda değil, en az %50 Offset şartını koydurmaya çalışacağız” dedi.
Çalışmaya katılan Kamu yetkilileri sözleşmelerin incelenip, yerli üreticilerin taslak metinlerinin bürokratlara aktarılmasını isterken üretici firmalar da Raylı Sistemde %100 yerli üretimin hayal olmadığının altını çizdiler.
Yerli Vagon üreticisi, yan sanayi ve yazılım firma temsilcileri ile Kamu yöneticilerini bir araya getiren Anadolu Raylı Sistemleri Kümesi; Medya kuruluşlarının desteğiyle Kamu alımlarında en az %51 offset şartının getirilmesine odaklandı.
Türkiye’nin ilk %100 yerli vagonunu üreten Durmazlar firmasının Koordinatörü Taha Aydın; raylı sistem konusundaki tecrübe birimlerinin bürokrasiyi bile şaşırttıklarını belirterek yakında ihaleye çıkacak Kentlere seslenip ‘Herkes bir yerli Tren görsün’ dedi.
Amerika ve Avrupa’da raylı sistem üreten Bozankaya firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Bozankaya da yerli üretim konusunda hiçbir eksiklerinin olmadığını sadece Türk ihalelerinde yerli firmaların önünün açılması gerektiğini söyledi.
Yan sanayi firma temsilcileri yerli raylı sistem üretiminde yan sanayinin paralel gelişmesi gerektiğinin belirtirlerken, yazılım firmaları da Türk yazılımlarının daha hızlı sonuçlandığını hatırlattılar.