"Bütün Müteşebbislerimiz Başımızın Tacıdır"
Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Çınar Boru’ya ait Çınar Çelik Servis Merkezi 20 milyon euro yatırım maliyetiyle devreye aldığı Rulo Asitleme Tesisi’nin açılışını, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Çevreci yönüyle dikkat çeken 300.000 ton/yıl kapasiteli tesiste kullanılan asitler, temizlenerek yeniden kullanılacak.
Törene, Bakan Ömer Bolat’ın yanı sıra MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Valisi Osman Hacibektaşoğlu, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı katıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Bu hayırlı teşebbüsün açılışında sizlerle birlikte olmaktan çok büyük memnuniyet duyuyorum. Ülkemiz için taş üstüne taş koyan; tarımda, sanayide, hizmetlerde ülkemizin üretimine, katma değerine katkı sağlayan bütün müteşebbislerimiz başımızın tacıdır. İşçi emekçilerimiz gibi, çiftçilerimiz gibi, memurlarımız gibi müteşebbislerimizin de ülkemize çok büyük katkıları var. Türkiye ekonomisinin kalkınma yolunda son 21 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki çok büyük gelişmede sanayide, tarımda ve hizmetlerde kaydettiğimiz gelişmenin çok büyük katkısı olmuştur.” dedi.
“Kdz. Ereğli, metalin başkenti”
Türkiye’nin metal sektöründe dünyada 8., Avrupa’da ilk sırada olduğunu kaydeden, Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kdz. Ereğli 1960’da küçük bir kasaba konumundaydı ama bugün 200 bin civarında nüfusuyla Zonguldak’ın ve ülkemizin gözbebeği bir sanayi şehri, metal başkenti olmuştur. Aynı zamanda Zonguldak 10 kömür madenciliğinin yanında bugün artık, Sakarya doğalgazımızın Filyos’ta karaya ulaştığı ve evlerimizi, sanayi kuruluşlarımızı ısıtacak bir doğalgaz merkezi üssü haline gelmektedir. An için Zonguldak’ın enerjide, imalatta, metal ve madencilikteki Türkiye ekonomisine katkıları çok büyüktür. Bu noktada hükümetimiz, bütün Türkiye’de olduğu gibi Zonguldak’ta da ekonominin, sanayinin gelişmesi için çok büyük teşvikler vermiş, çok büyük yatırımlar yapmış bulunmaktadır. İnşallah doğalgazın karaya ulaşımı daha da yükseldikçe, Türkiye’nin enerji maliyeti de, ithalata ödediği döviz gideri de azalacak ve daha ucuzlayan bir enerjiyle beraber sanayimiz çok ciddi bir ivme kaydedecektir."
Yassı sac, sektörün belkemiği
Çınar Boru Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Çınar, demir çelik selktörünün bel kemiği olan yassı sac ürünlerinin kullanım teknolojisinde istenen kalitelerin artmasından dolayı her firmanın kendine göre yatırımlar yaptığının altını çizdi. Rulo Asitleme Tesisi’nin de bunlardan biri olduğuna işaret eden Çınar, “Bu tesisimizde üretilecek her bir kilogram asitlenmiş sacın, ülke ekonomisi için üretilecek katma değerli ürünler olması için azimle ve şevkle çalışmamıza devam edeceğiz.” dedi.
Çevre dostu üretim
Çınar Boru Genel Müdürü Ali Turan ise 20 milyon euro yatırım maliyeti olan tesisinin yapım sürecini ve özelliklerini aktardı. Turan, tesisin çevre dostu olduğun ve yatırımın 50 kişilik ek istihdam sağladığını belirtti.
Tesisin, çeşitli ebatlarda ve kalitelerdeki ruloların asitle temizlenmesi sonucunda elde edilen ürünlerin özellikle otomotiv, beyaz eşya, makine gibi sektörlerde kullanılacağını ifade eden Turan, tesisin üretim kapasitesinin 300.000 ton/yıl olduğunu söyledi.
Genel Müdür Turan ayrıca şu bilgileri verdi: “Modern teknoloji ile donatılmış çevre dostu tesisimizde kullanılan asitler, çevre teşviki kapsamında kurulan asit geri kazanım tesisinde temizlenerek yeniden kullanılmaktadır. Ayrıca tesisimizde kullanılan sular tamamen kapalı devre kullanılmakta olup çevre mevzuatına uygun minimum seviyede atık oluşmaktadır.”