Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

İnternette İşletmenizi Öne Çıkartacak Strateji: SEO

Ostim Editör
31 Mart 2020 22:55

İnternet ile birlikte ticaret hayatına giren dijital pazarlama, iş dünyasına yeni bir rekabet alanı açtı. Firmaların web sayfalarıyla sanal dünyada rakiplerinin önüne geçebilmek ve daha görünür olmak için yapılabilecekleri çalışmalardan biri de arama motoru optimizasyonu (SEO). Endüstriyel pazarın ticaret modeli, business to business (B2B), SEO’nun önemi, avantajları ve dijital dünyada dikkat edilmesi gereken uygulamaları, OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Doğuş Yüksel, okurlarımız için kaleme aldı.

SEO işlemleri neredeyse maliyetsizdir

Günümüzde birçok işletme SEO’dan haberdar dahi değil. SEO’nun sosyal medya yönetimi olduğunu ya da sadece sayfaya belirli anahtar kelimeler girmekten ibaret bir dijital pazarlama stratejisi olduğunu düşünen işletmelerin sayısı oldukça fazla. SEO İngilizce açılımı search engine optimization olan dijital pazarlama stratejisinin kısaltması olarak tüm dünyada kullanılmaktadır. Türkçe’de arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. En basit tabiri ile, işletmelerin arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vb.) hedeflediği kelimelerde en üst sırada çıkmak için gerçekleştirdiği optimizasyon işlemleridir. SEO işlemleri neredeyse maliyetsizdir ve sadece uzmanlık gerektirmektedir. Web sitenizde yapacağınız küçük değişiklikler, arama motorlarında üst sıralarda çıkmanız için attığınız büyük adımlar olacaktır.

B2B’de SEO Fırsatı

B2B, İngilizce açılımı “Business to Business” olan iş modelinin kısaltması olarak tüm dünyada kullanılmaktadır. Türkçe’de işletmeden işletmeye olarak ifade edebileceğimiz bu kavram, endüstriyel pazarda yapılan ticaret modelini temsil etmektedir.

B2B’de ürünler rasyonel kararlar ile detaycı bir şekilde satın alındığı için uzun bir araştırma süreci ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle arama motorlarında rekabetin çok düşük olduğu kelimeler işletmeler için değerli hale gelmektedir. Örneğin “Türkiye direksiyon kutusu üreticisi” anahtar kelimesi uzun kuyruklu, rekabetin düşük olduğu bir anahtar kelimedir. Bu anahtar kelimede bir numarada yer almak günümüzde büyük bir çaba gerektirmemektir. Doğru hazırlanmış bir sayfa ve birkaç blog yazısı bu durumu mümkün kılacaktır. sTürkiye’de direksiyon kutusu konusunda üretici firma arayan potansiyel bir müşterinin karşılaşacağı ilk firma olmak işletmeler için önem taşımaktadır.

B2B’de SEO’yu tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biri de, tüketim pazarındaki arama hacimlerinin endüstriyel pazarda bulunmamasıdır. Örneğin “erkek kazak” anahtar kelimesinin çok yüksek bir arama hacmi bulunurken “hortum kompleleri” anahtar kelimesi düşük arama hacmine sahiptir. Düşük arama hacmine sahip kelimelerde arama motoru reklamları vermek mümkün değildir. Örneğin Google arama motorunu ele aldığımızda “hortum kompleleri” anahtar kelimesine reklam vermek Google tarafından onaylanmayan bir işlemdir. Küçük bütçelerle reklam vererek ilk sıralarda çıkmak bu tarz anahtar kelimelerinde mümkün değildir. Tam da burada çözümü SEO’da buluyoruz. Çünkü endüstriyel ürünlerimizi anlatan teknik kelimelerde işletmemizi öne çıkarmak için kullanacağımız tek strateji SEO.

Kullanıcı bakış açısıyla düşünme

İşletmeniz için SEO stratejisi oluştururken, en önemli konu kullanıcı bakış açısıyla düşünmektir. Arama motorlarında ürününüzü arayan bir kullanıcının gerçekleştireceği davranışlara yönelik bir strateji oluşturulmalıdır. Çeşitli senaryolar ve işletmenin hedef pazarları göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin Rusya’ya hortum komplesi ihraç etmeyi amaçlayan bir işletmenin öncelikle Yandex arama motoruna yönelik bir strateji oluşturması ve Rusça anahtar kelimeleri tespit etmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmalar bu anahtar kelimeler baz alınarak yapılmalıdır. Her dilde gerçekleştirilecek SEO faaliyetlerine ayrıca çalışılmalı ve önem verilmelidir. Ayrıca web sitenin kullanıcı deneyimini en iyi noktaya taşımak üzere geliştirilmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanında arama motorlarının zaman zaman güncellediği SEO rehberleri yakından takip edilmeli ve bir uzman eşliğinde tüm optimizasyon işlemleri web siteye uygulanmalıdır. Görsel açıdan güçlü bir siteye sahip olmanız işletmeniz için tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Önemli olan web sitenizin doğru hedef kitleden gelen trafiği kendine çeken güçlü SEO yapısıdır.

Endüstriyel ve tüketim pazarları arasındaki farklar 

Endüstriyel pazarda gerçekleştirilen dijital pazarlama çabaları tüketim pazarına göre farklılaşmaktadır. Buradan hareketle öncelikle tüketim pazarı ve endüstriyel pazarın özelliklerine işletmelerin hakim olması gereklidir.

Tüketim Pazarı

Endüstriyel Pazar

Alım adeti azdır.

Alım adeti çok ve topludur.

Alım anlıktır.

Alım uzun sürmektedir.

Pazarlık miktarı çoktur.

Pazarlık miktarı çok azdır.

Satın alma kararı duygusaldır.

Satın alma kararı rasyoneldir.

Alıcı ürün hakkında bilgili olmak zorunda değildir.

Alıcı ürün hakkında bilgili ve uzmandır.

Öğr. Gör. Doğuş Yüksel

OSTİM Teknik Üniversitesi

Pazarlama ve Reklamcılık Bölüm Başkanı

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.