Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

1 Milyon Yazılımcı Hedefine Uygulamalı Eğitim Katkısı

OSTİM Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (OTÜSEM), Uygulamalı Dijital Uzmanlık Programı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan 1 Milyon Yazılımcı Projesi çerçevesinde hedeflenen insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlayacak.
Ostim Editör
27 Mayıs 2020 16:03

OTÜSEM, yazılım mühendisliği bölümü öğretim üyeleri ve ilgili alanlarda uzman sektör tecrübesi olan akademisyenlerle birlikte yeni nesil teknolojiler ve firmaların bu alandaki ihtiyaçları doğrultusunda Uygulamalı Dijital Uzmanlık Programı hazırladı. Program ile yazılımcı olmak isteyenlerin temelden, ulaşmak istediği hedefe kadar ilgili alanda algoritmik düşünceden veri tabanı yönetimine, bilgi güvenliğinden dijital dönüşüme ve ihtiyaç duyacakları tüm eğitimlere modüler bir şekilde ulaşabilme imkanı sunuyor.

Üç ayaklı olarak kurgulanan uzmanlık programında ilk adımda temel bilgiler aktarılacak. İkinci adımda online olarak eğitmen ile soru cevap ve eğitimin pekiştirilmesi, üçüncü adımda ise proje/atölye çalışmaları ile kişinin uygulama becerisinin geliştirilmesini hedefleniyor.

Program ile web uygulama geliştirme, mobil uygulama geliştirme, yazılım test, veri analitiği, yapay zeka, bilgi güvenliği ve dijital dönüşüm uzmanlığı alanlarında sertifika programları tasarlandı.

OTÜSEM, sektörde rağbet gören siber güvenlik, yapay zeka, dijital pazarlama, adli bilişim uzmanlığı, bilişim hukuku gibi konularda online eğitimlere de devam ediyor.

Yazılım ihtiyaçları arttı

OTÜSEM Müdürü Hakan Ünsal, yeni nesil eğitim yaklaşımları doğrultusunda çocuklara ve gençlere algoritmik düşünce becerisi kazandırmanın önemi bir gereklilik olduğuna dikkati çekti.

Yazılımların, Covid-19 salgınında ihtiyaçların karşılanmasında büyük rol oynadığına işaret eden Ünsal, “İhtiyaçlar arttıkça her sektöre özgü yeni, özellikle yerli ve milli yazılımlar geliştirmek bu alana olan ilgi ve önemi artırdı.

Online eğitimler, sosyal medya araçlarının sektörel faaliyetlerde daha etkin kullanılması, yüz yüze gerçekleştirilemeyen ticari girişimlerin dijital ortamlara taşınması arayışları bu süreçleri olumlu etkiledi. Bu da web tasarımı, mobil uygulama, e-ticaret vb. alanlarda çalışan yazılımcılara olan ilgiyi artırdı. Dolayısı ile uzaktan çalışma ve işleri uzaktan yönlendirme noktasında dijital platformlar ve işletmelerin yönetim prensiplerine uygun bilişim altyapıları ve yazılım ihtiyaçları oldukça arttı.” dedi.

Yerli yazılım üretimi noktasında teknoparklarda çok sayıda firma ve start-up’ların tespit ettikleri ihtiyaçlar doğrultusunda yazılım geliştirdiğini vurgulayan Hakan Ünsal, “Bu faaliyetlerin çeşitli fonlama mekanizmaları aracılığı ile yerli yazılımı teşvik edecek şekilde desteklenmesi yazılım üretimini daha iyi bir duruma getirecektir.” görüşünü aktardı.

Yazılıma yönelik eğitim talepleri hakkında da bilgi veren Ünsal, en fazla dijital pazarlama ve adli bilişim alanlarında eğitim talebi aldıklarını kaydetti.

Yazılımcıların istihdamı noktasında da görüşlerini paylaşan Ünsal, şunları söyledi: “Bir yazılım ile çok sayıda kişinin yaptığı işi çok daha kısa sürede yapabilir hale gelmek; bunların hepsi bir yazılımcının günümüz dünyasında istihdamdaki önemini çok daha net görmemizi sağlıyor.

Biz de hem akademik eğitimler açısından hem de çalışanların ve istihdam piyasalarının bu doğrultuda desteklenmesi ve geliştirilmesi açısından üzerimize düşen görevleri yapmaya ve gerekli adımları atmaya hazırız. Eğitmen havuzumuzu ve altyapımızı her anlamda hazır hale getirdik ve yazılım sektörünü hem ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi hem de yetiştirilen yazılımcıların istihdamla buluşturulması noktasında gerekli adımları atıyoruz.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.