Başkentin potansiyeli harekete geçiyor!
Ankara Kalkınma Ajansı “2011 Yılı Mali Destek Programları” başlıyor. Ankara’nın potansiyelini harekete geçirecek, toplam bütçesi 20 milyon TL olan programa başvurular 23 Haziran 2011 – 16 Eylül 2011 tarihleri arasında yapılacak.
Ankara Kalkınma Ajansı “2011 Yılı Mali Destek Programları” Ankara merkezindeki kurum ve kuruluşlara yönelik ilk bilgilendirme toplantısı ile tanıtıldı. Türkiye Barolar Birliği Ankara Litai Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, toplamda 20 milyon lirayı bulacak mali destekten Ankara'da faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ'lerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının faydalanabileceğini söyledi.
Başkentin turizm, bilişim ve sağlık alanlarında önemli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Balcı, ajansı bu alanlarda 'can suyu' niteliğinde destek sağlayacağının altını çizdi. Mali destek programı kapsamında 20 milyon TL'nin yarısının 'yenilikçi uygulamalar' başlığına diğer payın da turizme ayrılacağını hatırlatan Balcı, "Türkiye'de 42 uluslararası akreditasyona sahip hastane bulunuyor. Bunun 8'i Ankara'dan. Almanya'da 5, Çin'de de 8 hastane uluslararası akreditasyona sahip. Bu sayı, Ankara'nın Almanya ve Çin'in geneliyle bir olduğunun göstergesi." dedi.
Bir turistin ortalama harcamasının 5 bin doları bulduğunu, sağlık turizmi için gelenlerin yaptığı harcamanın ortalama 700 dolar civarında olduğunu dile getiren Balcı, bu pastadan Ankara'nın da önemli payı alabileceğini kaydetti. Ankara'daki 82 kongre salonuyla Ankara'nın kongre turizmi konusunda da önemli bir yerde olduğunu söyledi. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Balcı, turizm alanında bu iki başlığın üzerinde durulması ve hareketlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Program turizm ve yenilikçi uygulamaları destekleyecek
‘Mali Destek Programları’ndan Ankara ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren kamu kurum kuruluşları ile KOBİ’lerin yanı sıra sivil toplum örgütleri de faydalanabilecek. Toplam 20 Milyon TL'lik mali destek programları, "Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi" ve "Yenilikçi Uygulamalar" başlıkları altında uygulanacak. Her iki program çerçevesinde 10'ar milyon TL'lik destek kullandırılması ile Ankara’da ‘Turizm’ ve ‘Yenilikçilik’ alanlarında önemli projelerin desteklenmesi hedefleniyor.
‘Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı’, Bilişim ve sağlık teknolojileri alanında Ankara'nın bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet gücünü yükseltmeyi ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede, özellikle bilişim ve sağlık teknolojileri alanlarında ürün, süreç, pazarlama ve organizasyona yönelik yenilikçi uygulamalar desteklenecek.
‘Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Mali Destek Programı’, Ankara'nın turizm altyapısının geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, ulusal ve uluslararası alanda erişilebilir ve rekabet edebilir bir turizm kenti haline gelmesini amaçlıyor. Bu amaca hizmet edecek etkin tanıtım çalışmaları, hizmet kalitesinin yükseltilmesine ve turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılmasına yönelik projeler program çerçevesinde desteklenecek.
Programlara, KOBİ'ler, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile kar amacı gütmeyen diğer kurum ve kuruluşlar başvurabilecek. Sağlanacak destekler başvuran kuruluşun yasal statüsüne göre değişen oranlarda eş finansman gerektirecek. Ajans tarafından verilecek destek miktarı ise proje başına 40.000 ile 350.000 TL arasında olacak. Projeler azami 12 ayda tamamlanacak.
Ankara'nın potansiyelini harekete geçirecek söz konusu iki mali destek programı kapsamında proje hazırlamak isteyenler için Ajans ayrıca bilgilendirme ve proje hazırlama eğitimleri düzenleyecek.
Destek programları ile ilgili detaylı bilgi Ankara Kalkınma Ajansı resmi internet sitesi olan www.ankaraka.org.tr adresinden edinilebilir.