Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Çağlayan: Türkiye rol model özelliği kazandı

Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara'daki iş adamları ile yabancı misyon temsilcilerinin bir araya geldiği bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyona katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomisiyle dünyada bir rol model olma özelliği kazandığını söyledi.
Ostim Editör
30 Aralık 2011 00:00

Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara'daki iş adamları ile yabancı misyon temsilcilerinin bir araya geldiği bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyona katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomisiyle dünyada bir rol model olma özelliği kazandığını söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından, Ankara iş dünyası ile Ankara'daki yabancı misyon temsilcilerini bir araya getiren resepsiyona Bakan Çağlayan'ın yanı sıra, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Büyükelçiler ve Ticaret Ateşe'leri katıldı. Bakan Çağlayan törende yaptığı konuşmada, hükümetin dünyada yapmış olduğu faaliyetleri anlatarak, barış ve huzurun hâkim olması yönünde siyasi görüşmeler ve gayretlerin artarak devam ettiğini kaydetti. Sadece komşular değil, Dünya'nın her ülkesiyle ekonomik gelişmeler yapmanın hükümetin öncelikleri arasında olduğunu söyleyen Çağlayan, Türkiye'nin her bir yanda önemli toplantılarda temsil edildiğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hükümet olarak serbest dalgalı bir kur rejimini seçtiklerini belirterek, "Bu alanın dışında bazen yükselecek bazen düşecektir. Gerektiğinde Merkez Bankası devreye girerek, ateş yükselmişse ateşi düşürecek, ateş düşükse ateşi normal seviyeye getirilmesi noktasında gerekli müdahaleyi yapacaktır" dedi.
Bakan Çağlayan, "Dünya'nın birçok ülkesinden uluslararası yatırımcıların özellikle Türkiye'nin son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik performans, siyasi istikrar ve yatırım ortamının her geçen gün gelişmesi vesilesiyle, Dünya'nın birçok yerinde ki yatırımcılar, Türkiye'yi kendilerine güvenilir bir yatırım olarak seçiyorlar" diye konuştu.
Çağlayan, resepsiyon sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası'nın 'dövize yaptığı müdahalelerin' hatırlatılması üzerine Çağlayan, "Bu konuda kendi görevi olan bir kuruluşumuz. TL'nin aşırı değerlenmesi kadar değer kaybetmesi de ekonomide bazı işletmeler, işverenler ve ihracatçılar açısından sıkıntı oluşturabilir. Merkez Bankası'nın yapmış olduğu uygulamalar, Merkez Bankası kendi görevini yapıyordur. Yapmış olduğu müdahalelerle ilgili herhangi bir değerlendirmemden öte Merkez Bankası bu işin düzenleyicisi, bu işle ilgili dengenin nerede olması ve hangi bankaların olması gerektiği konusunda en yetkili kurum. Bu konuda onlar dövizin gidişatı ile ilgili gerek gördükleri zaman piyasaya girip gerekli çalışmaları yapıyorlar. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki burada yapılan şey dünyadaki konjonktürel görüşmeler, dünya ekonomisindeki sıkıntılar, özellikle Avrupa ekonomisinde giderek artan sıkıntılardan Türkiye'nin de bir küresel oyuncu olmasından kaynaklanan sıkıntılar. Türkiye açısından bir sıkıntı oluşturmamaktadır" diye konuştu.
Hükümet olarak serbest dalgalı bir kur rejimini seçtiklerini kaydeden Çağlayan, "Bu alanın dışında bazen yükselecek bazen düşecektir. Gerektiğinde Merkez Bankası devreye girerek, ateş yükselmişse ateşi düşürecek, ateş düşükse ateşi normal seviyeye getirmesi noktasında gerekli müdahaleyi yapacaktır" dedi.
Bir gazetecinin, "İthalatta bir yavaşlama oldu mu?" sorusuna Bakan Çağlayan, "Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi ithalatı cazip kılar. İnsanları ithalat yapmaya cezbeder, zorlar. Bunun etkisini geçen yılın sonunda çok net görmüştük" cevabını verdi. Çağlayan, Türkiye'de üretilebildiği halde Türkiye'de üretilemeyen, yurtdışından Türkiye'ye gelecek olan yatırımları özendireceklerini kaydederek, ithal yerine Türkiye'de yapılacak olan yatırımlarla üretimi sağlayacak olan yeni bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı. Başka bir gazetecinin, 'Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun aldığı tedbirleri ve sağlık harcamalarını kısmak için muayene katılım paylarının artırılacağı iddialarının' hatırlatması üzerine ise Çağlayan, "Ben sizden duyuyorum. Bu konuda başka bir çalışma var mıdır yok mudur şahit değilim" dedi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de yaptığı konuşmasında, Ankara'nın 10 tane Organize Sanayi Bölgesi'yle her geçen gün daha da geliştiğini ve sanayileştiğini kaydederek, "Diğer illerden sanayileşme olarak Ankara'yı diğer illerden ayıran en önemli fark ise açık ara bütün illerimizde Ankara orta üstü ve yüksek teknolojidedir" dedi. Özdebir, "Yalnız bir başkent olarak değil bir üniversite, sağlık, sanayi şehri olan Ankara'da sizleri ağırlamaktan büyük gurur duymaktayım" şeklinde konuştu.
 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.