Cesur karara açık teşekkür
Raylı ulaşım sistemleri sektör üreticileri, Raylı Taşıma Sistemleri Derneği (RAYDER), Ostim OSB ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu gibi kuruluşların metro araçlarında ‘yerli imalât’ veya ‘yerli katkı’ talebine ilişkin yaptıkları ortak çalışmalar ve girişimler meyvesini verdi.
Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği (RAYDER) Genel Sekreteri Ahmet Gök, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Ankara’daki metro inşaatlarını yüklenecek firmalara metro araçlarının yüzde 51’inin yerli olarak üretilmesi şartını getirdiğini bildirdi.
Gök, metro araçları alımına ilişkin ihalede Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir’in koordine ettiği ve sektör imalatçıları, OSB yöneticileri, sivil toplum, meslek örgütleri ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarının katıldığı OSTİM istişare toplantısından sonra bu noktaya gelindiğini hatırlattı. Gök, alımlarda %51 yerli şartının getirmesiyle ilgili “Demiryolu sanayicileri olarak sektörümüzün gelişmesinde çok önemli olan bu kararı alkışlıyoruz. Destek verenlere teşekkür ederiz” değerlendirmesinde bulundu.
Potansiyel 16 milyar dolar
Bakanlığın aldığı karar ile Ankara’nın ihtiyacı olan 324 metro aracı, yüzde 51 oranında yerli üretilecek. Kararı, “çok olumlu ve cesur” şeklinde değerlendiren Gök, yaklaşık 480 milyon avro tutarındaki ihalenin yerli üretim ile Türkiye’ye büyük miktarda döviz kazandıracağını kaydetti. Türkiye’nin, ihtiyacı olan metro ve tramvay araçlarının büyük bedeller ödenerek yurt dışından ithal ettiğini belirten Gök, 2023 yılının sonuna dek Türkiye’nin toplam metro ve tramvay aracı ihtiyacının 5 bin 500 olarak hesaplandığını söyledi. Gök, Türkiye’nin önünde 16 milyar dolarlık metro ve tramvay araç potansiyeli bulunmaktadır” yorumunu yaptı.
Gök, Türk demiryolu sanayicilerine güvenerek alınan “önemli ve tarihi” karar için de Bakan Binali Yıldırım’a müteşekkir olduklarını, ayrıca TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da projeye büyük destek verdiğini sözlerine ekledi. Ankara'da yarım kalan metro inşatlarının tamamlanması işinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredildiğini anımsatan Gök, konuya ilişkin ihalenin Bakanlığa bağlı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğünce 2011 yılının Aralık ayında yapıldığını belirtti.
'Karar ülkemize döviz kazandıracak'
Bakanlığın, ''çok olumlu ve cesur'' bir karar alarak, Ankara'nın ihtiyacı olan 324 metro araçlarının üretilmesi işini yüklenecek firmalara üretimin yüzde 51 oranında yerli olması şartını getirdiğini hatırlatan Gök, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Bu önemli karar DLH'nin 29 Aralık 2011 tarihinde metro araç alımı ihale şartnamesinde yayınlandı. Demiryolu sanayicileri olarak sektörümüzün gelişmesinde çok önemli olan bu kararı alkışlıyoruz. Yüzde 20 keşif artışları ile yaklaşık 480 milyon avro tutarındaki bu ihalede yerli üretim ile ülkemize çok büyük miktarda döviz kazandırılacak. Bu karar, bundan sonra ihtiyacımız olan metro ve tramvay araçlarının artık yerli demiryolu sanayimiz tarafından üretileceği anlamına gelmektedir.''
Ankara Metrosu araç alımı ihalesi 14 Şubat’ta
Ankara Metroları Araç Alımı ve İşletmeye Alma İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek. İhaleye ilişkin ayrıntılı bilgi şöyle:
Teslim tarihleri : Araçların teslimatı 850 (Sekizyüzelli) günde tamamlanacak. Araçların teslimatı işe başlama tarihinden 14. ayda başlayacak ve 29. aya kadar tamamlanacak. 14.ayda 75 araç ve sonrasında geri kalan araçlar partiler halinde 29. aya kadar tümü teslim edilecek şekilde yüklenici tarafından belirlenecektir. Bu şartların yüklenici tarafından yerine getirilmesi zorunludur.
OSTİM Gazetesi Yakından İzledi
Metro araçlarının yerli sanayicilerden temin edilmesi yönünde haberler, röportaj ve makalelere yayınlayan Ostim Gazetesi, “Metro Araçlarını Neden Biz Yapmıyoruz”, “Raylı Sistem Milli Davadır” ve son olarak, “Metro İçin Hazırız” başlıkları kullanmıştı. Yayınlarda yerli imalat ya da yerli katkı konularında yurtiçi potansiyelin yeterli olduğunu vurgulayan Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın, Ostim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan’ın, RAYDER Genel Sekreteri Ahmet Gök’ün ve raylı ulaşım sektör imalâtçılarının görüşlerine yer verilmişti.
TEŞEKKÜR
Sn.Binali Yıldırım
Ulaştırma, Denizcilik, ve Haberleşme Bakanı
Değerli Bakanım,
DLH nın Ankara metrosunun araç ihyacı 324 adet metro araç alımı için 29 Aralık 2011 tarihi itibariyle çıktığı ihalede %51 yerli üretim yapılması şartının getirilmesi demiryolu sanayimizin önünü açacak muhteşem bir olaydır. Büyük gayretleriniz ve cesur kararınız için size minnettarız.
Türk demiryolu sanayicilerine güvenerek verdiğiniz bu büyük karar ve destek için hepimiz şahsınıza ve değerli ekibinize çok teşekkür ederiz.
Kamu ve Özel sektör demiryolu sanayicilerimiz birlikte bu projeye, hep birlikte ve sonuna kadar sahip çıkıyoruz
Demiryolu özel sektör firmalarımız, Tuvasaş ve Tulomsaş la birlikte, %51 yerli üretim oranlarının gerçekleşmesi için neler yapmamız gerektiğini belirlemek üzere çalışmalara başlamış bulunuyoruz.
Asıl arzumuz Türkiye’nin 15 yıl içerisinde ihtiyacı olacak, 5250 adet metro - tramvay araçlarının bundan sonra yerli sanayicilerimiz tarafından üretilmesi ve başka ülkelere de ihracat edilmesidir.
Demiryolu sektörümüzün gelişmesi için sağladığınız bu büyük fırsatı Kamu ve Özel sektör demiryolu sanayicileri olarak en iyi şekilde değerlendireceğiz.
Saygılarımızla
Demiryolu Sanayicileri ve
RAYDER yönetim kurulu adına
Ahmet Gök
Genel Sekreter