Çevre Konusunda Yol Haritası Projesi Tamamlandı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) Çevre Konusunda Yol Haritasının Hazırlanması Projesi tamamlandı. OSTİM’in proje ortağı olarak yer aldığı çalışmada, imalat sanayinde yer alan KOBİ’lerin çevre bilinci, uymakla yükümlü oldukları mevzuatın uygulanmasında karşılaşacakları zorlukların tespiti ve çevreye olan kirletici etkilerinin analizi ve çözümüne yönelik KOSGEB’in çevre ile ilgili faaliyetlerinin süreçleri belirlendi.
KOSGEB AB Dış İlişkiler Daire Başkanı Ömer Pak, KOBİ’lerin küresel rekabet ortamında güçlü olması vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İnsana ve çevreye duyarlı üretimin önemine temas eden Pak, bu proje ile ulusal çevre duyarlılığının yol haritasının oluşturulmasının amaçlandığını vurguladı. Proje kapsamında KOBİ’lerin bilinçlerinin artırılması ve çevre dostu teknolojilere yönelebilmeleri hedeflediklerini dile getiren Pak, “Bu amaçla eğitim faaliyetleri sektörel ve bölgesel veri analizleri bilinçlendirme çalışmaları ve temiz üretime yönelik uygulamalar gerçekleştirildi.” dedi.
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB’in gerçekleştirdiği çalışmayı dikkatle izlediklerini ve sonuçlarından yararlanmayı beklediklerini dile getirdi. Yaşanabilir dünya ve temiz çevre kavramlarının günümüzde öneminin arttığına dikkat çeken Aydın, “OSTİM olarak bu anlamda duyarlılıklarımızı artırarak odaklanmış bulunuyoruz. OSTİM’in temiz üretim merkezi olması noktasında bir yolculuğa çıktık.” şeklinde konuştu.
OSTİM İmar Revizyon Planı’ndan bahseden Orhan Aydın, OSTİM’deki KOBİ’lerin tamamen çevreye duyarlı, enerji verimliliğine yönelik binaları ve temiz enerji üretimleri ile bir sisteme dönüştürülmesi konusunda şartlar getirdiklerini belirtti. KOSGEB’in projesinde deneme bölgesi olarak yer aldıklarına dikkat çeken Aydın, projenin uygulanması ve firmalara indirgenmesi konusunda da OSTİM’i bir pilot bölge olarak hazırladıklarını vurguladı.
Proje Koordinatörü Abdullah Karaosmanoğlu ve Koordinatör Yardımcısı Dr. Mehmet Görkem Gürbüz, projeyle birlikte yapılan faaliyetler ve çalışma teknikleri hakkında bilgiler verdi.
ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Göksel Demirer de projenin örnek bölgelerde endüstriyel simbiyoz olanaklarının belirlenmesi konusunda gerçekleştirilen çalışmaları aktardı.