Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

E-Ticaret İşleri Hızlandırdı

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, COVID-19’la birlikte paradigmalarda değişim olduğuna dikkat çekerek, “Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ve katkılarıyla kümelenmelerimizin ve firmalarımızın e-ticaret ortamında ciddi şekilde tanıtımlarını yapıyorduk. Böyle bir olaya odaklı hazırlık yapmamıştık ama rekabetçi olalım diye ve ürünlerimizin, firmalarımızın ve organizasyonlarımızın tanıtıma ihtiyacı olduğunu düşünerek bu konuda bazı adımları atmıştık. Bu durum, işlerimizi hızlandırıcı bir etki yaptı.” dedi.
Ostim Editör
23 Haziran 2020 12:49

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, yeni koronavirüs (COVID-19) sürecinde bireysel, kurumsal, bölgesel ve ülke olarak paradigmalarda değişimler olduğunu belirtti. Pandemi öncesi ve pandemi sonrası diye bir milat oluştuğuna dikkat çeken Aydın, “Dünyanın düzenini, insanların bakış açısını değiştirecek bir olay yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Dünyanın gündemi de bunu epey bir süre daha taşıyacak gibi gözüküyor. Pandemi öncesinde sanayi, üretim ciddi ve hareketli bir şekilde devam ediyor idi. Pandemiden sonra işe bakışımızda, çalışma, üretim, yönetim ve iletişim şekillerimizde ciddi değişimler, kırılmalar ve farklılaşmalar oluştu.” dedi.

“Organizasyonları ertelemeden sanal ortamda gerçekleştirdik”

“Dijitalleşme, uzaktan eğitim, uzaktan toplantı, sanal ortamlarda ticaret ve fuarlar bunlar hayal gibi duran işlerdi. Bir anda, ‘olması lazım ve bunları hemen yapmalıyız’a dönüştü.” diyen Başkan Aydın, OSTİM olarak uzun bir süredir bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

OSTİM firmalarının ürünlerini, imkân ve kabiliyetlerini alternatif ülke ve pazarlara yönlendirme noktasında son yıllarda e-ticaret başta olmak üzere yeni metotlar geliştirdiklerini anlatan Orhan Aydın, şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ve katkılarıyla kümelenmelerimizin ve firmalarımızın e-ticaret ortamında ciddi şekilde tanıtımlarını yapıyorduk. Böyle bir olaya odaklı hazırlık yapmamıştık ama rekabetçi olalım diye ve ürünlerimizin, firmalarımızın ve organizasyonlarımızın tanıtıma ihtiyacı olduğunu düşünerek bu konuda bazı adımları atmıştık. Bu durum, işlerimizi hızlandırıcı bir etki yaptı. Organizasyonları ertelemeden; toplantılarımızı sanal ortamda yapmaya devam ettik. Ürünlerimizin tanıtımıyla ilgili olarak bu platformu geliştirmek için şu anda yoğun çaba sarf ediyoruz. Sanal ortamda sipariş alıp üretim yapma konusu bizim en öncelikli gündemlerimizden bir tanesi. Onun da şu anda çok acil şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Ticaret Ataşeleriyle yeni pazarlar keşfediyoruz”

OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Dış Ticaret Koordinatörlüğü’nün faaliyetleriyle; yeni ve alternatif pazarları keşfetmeyi, böylece firmaların ihracatını artırmayı hedeflediklerini bildiren Orhan Aydın, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Uluslararası fuarlara katılım konusunda özelikle Dış Ticaret Koordinatörlüğü’müzün organizasyonlarıyla firmalarımızı Ticaret Ataşelerimizle buluşturuyoruz; ülkeler bazında yeni dünyada ticareti nasıl yapabileceğimizi, ülkelerin fırsatlarından ve imkânlarından nasıl yararlanabileceğimizi değerlendiriyoruz. Çok yararlı oldu; bugünkü şartlarda yapılabilecekleri istişare ettik. Bu etkinliklere devam ediyoruz.”

ICDDA Ekim 2020’de Ankara’da yapılacak

Kurumsal olarak uluslararası etkinliklerin tarihini değiştirmeden yapma niyetinde olduklarını belirten Aydın, “OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin (OSSA); T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve T.C. Ticaret Bakanlığı destekleriyle, 2 yılda bir düzenlediği Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’nin (ICDDA) bu yıl beşincisi 13-15 Ekim 2020 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek.” dedi.

“Üretimin devam etmesi hayati”

COVID-19’a karşı dikkatli ve bilinçli kesimlerin başında üreticilerin geldiğine vurgu yapan Orhan Aydın, “Üretimin devam etmesi herkes için hayati olduğundan; üreticiler hem çalışanları, hem çevreye duyarlılık, hem de başkalarına zarar vermeme açısından kurallara azami dikkati ve özeni gösterdiler. Bunu bizatihi kendisine gelecek bir zarar olarak yaşadı insanlar.” ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerin esnek yapılarının zorlu dönemlerde avantaj olduğunu dile getiren Aydın, şu hususlara temas etti: “KOBİ’lerin çalışanlarıyla bir aile gibi ilişkileri olur ve dolayısıyla bu dönemde de bunun en güzel örneklerini sergiliyorlar. OSTİM’deki üretim hemen hemen hiç aksamadı diyebiliriz. İşletmelerimiz, çalışanlarının sağlığını ön planda tutup, tedbirleri alarak üretimlerini sürdürdüler. Geçen yılın aynı dönemine göre elektrik tüketimi çok aşırı azalmadı; ölçümlerimize göre yüzde 10 civarında. Türkiye’de sanayi üretimindeki azalma 30-40’lar mertebesinde konuşuluyor. OSTİM olarak bizim aynı derecede olmadı; elektrik tüketimimizden bu gayet net gözüküyor. Böylesi bir dönemde çok büyük bir azalma değil. KOBİ’ler bu tip krizlere karşı geçtiğimiz yıllarda da anlattığınız gibi daha esnek, daha dirençli, daha çevik refleks gösterebiliyorlar; bu da bu ölçümden gayet net çıkıyor.

Diğer yandan bu performansta firmalarımızın nitelikleri de etkili oldu. İhracat yapan, savunma sanayiine çalışan, ürünlerini iç ve dış piyasaya satan, medikal sektöründe üretim yapan firmalarımız hemen hemen bir açık olmadan üretimi sürdürdüler, sürdürmeye devam ediyorlar. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarında da üretim için yoğun gayret gösterdiler.”

KORDEM’le etkin bir ağ kuruldu

COVID-19 mücadelesinde OSTİM ekosisteminin, güç birliğinin en güzel örneğini ortaya koyduğunu aktaran Orhan Aydın, “OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi koordinatörlüğünde, KOBİ’lerimiz milli yeterlilik testini üstün başarıyla geçti. OSTİM Korona Koordinasyon ve Destek Merkezi (KORDEM) ile yetenekler bir araya geldi. Yaklaşık 80 civarında firma, kurum, kuruluş ve OSTİM Teknik Üniversitesi’ni dahil ettik. Sorunlar, ihtiyaçlar KORDEM’e bildirildi. Böylece daha kolay ve hızlı bir etkileşim sağlandı. Kurumsal olarak salgın döneminde tam bir muhatap olarak; kim, ne istiyorsa, neye ihtiyacı varsa, kimin kiminle buluşması gerekiyorsa bu görevimizi fazlasıyla yaptığımızı düşünüyorum. Yoğun bakımdan halk sağlığına, yenilikçi ürünlerden lojistiğe tüm ihtiyaçlar için zor koşullarda durmaksızın çalışan işletme ve çalışanlarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyorum.” açıklamasında bulundu. 

“Sağlık sektörü stratejiktir; desteklenmelidir”

Sağlık sektörü, ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamada yoğun şekilde bütün imkânlarını harekete geçirdi. Maskeden solunum cihazına kadar firmalarımız seferberlik halinde bu işi, bu ihtiyacı  gördüler, görmeye devam ediyorlar. Sadece Türkiye’nin değil, diğer ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde şu anda faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bundan sonrası için başkalarına muhtaç olmadan; kendi imkan ve kabiliyetlerimizle kendi sağlık sistemimizi, teknolojimizi ve makinelerimizi kendimiz yapabiliyor olmamız lazım.

Sağlık endüstrisi, ülkemiz için olmazsa olmaz bir sektördür. Bu sektör desteklenmelidir; çok kritik ve savunma gibi stratejik bir alandır. Cumhurbaşkanımızın söylemleri çok kıymetli. İşletmeler, en az hasarla yeniden hayatına ve üretimine başladılar. OSTİM’de yoğun bir hareketlilik, bir dinamizm şu anda sürüyor. Yeni birtakım fırsatlar da oluşturdu bu kriz. Özellikle sağlıkla ilgili makinelerin üretimlerin ciddi potansiyeller oluştu. Herkes işinde, gücünde ve koşturuyor.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.