Faiz İndirimi Üretimi Artıracak
Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirme kararı, iş dünyası tarafından üretim ve yatırıma olumlu yansıyacağı şeklinde değerlendirildi.
Merkez Bankasının kararla ilgili açıklamasında; rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte olduğu, önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörüsüne yer verildi.
Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir.” denildi.
Üretim artacak
Faiz indirimi kararını değerlendiren OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, yüksek faizin üretime engel olduğuna, indirim kararıyla üretimin artacağına dikkat çekti.
Kararı olumlu karşıladıklarını ifade eden Aydın, “Üretimi, ihracatı geliştirecek yolları ve kanalları açmalıyız. Üretimi, istihdamı, ihracatı, kaynaklarımızı ve tasarruflarımızı artırıcı mekanizmaları kurmamız lazım.” dedi.
Sıra bankalarda
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kararın iş dünyasına moral verdiğini vurgulayarak, indirimlerin önümüzdeki aylarda da sürmesini arzu ettiklerini söyledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, faiz indiriminin hem bankaların fonlama maliyetini, hem de mevduat faizlerini düşüreceğini belirterek, "Dolayısıyla şimdi sıra bankalarda. Onlara çağrıda bulunuyorum. Bankaların da ellerini taşın altına koymasını ve bu indirimi kredi faizlerine bir an önce yansıtmalarını bekliyoruz. Böylece faiz indiriminin etkisi reel sektörümüze ve ekonominin geneline yansıyacak, iç piyasa hareketlenecek, istihdam ve yatırım tüm bunlardan olumlu etkilenecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Üretim için önemli bir adım
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankasının politika faizini indirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek, “Piyasaların üzerinden yüksek faiz kamburunun kalkması için ilk hamle yapılmış oldu. Yüksek faizle Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşüm sağlaması mümkün değildi. Faiz indirimi yatırım ortamının iyileştirilmesi ve katma değerli üretim ekonomisine yönelmek için önemli bir adımdır.” dedi.
Yüksek faizin üretim ve tüketimin gerilemesine yol açtığını dile getiren Baran, “Merkez Bankasının faiz indiriminin, piyasa dengesi içinde devam edeceği ve bu durumun kaynakları üretim, yatırım ve hatta inecek tüketici faizleri nedeniyle tüketime de yansıyacak. Tüm bu gelişmelerle ertelenen iş ve alışverişlerin yeniden canlanmasıyla gayri safi milli hasıla büyümesine pozitif etki edecektir. Yüksek faizle Türkiye ekonomisinin yapısal dönüşüm sağlaması mümkün değildi. Faiz indirimi katma değerli üretim ekonomisine yönelmek için önemli bir adım.” görüşünü paylaştı.