Güçlü Büyüme Var, Kur Şoku Görünmüyor
OSTİM Kümeleri Bilgilendirme Serisi’nin dördüncü etkinliğinde, ekonomist Erkin Şahinöz; finansal risk yönetimi ve analizi, Türkiye ve dünya ekonomisindeki göstergeler ve bu göstergelerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konularında bilgiler verdi.
COVID-19 sürecinin dünya ekonomisinde oluşturduğu yeni yaklaşımlara işaret eden Şahinöz, bütün dünyada tedarik zinciri milliyetçiliğinin gündeme geldiğini dile getirdi.
Çin’in COVID-19 krizine nakitle giren tek ülke olduğunu belirten Erkin Şahinöz, ülkenin dünyada şirket alımlarına ağırlık verdiğini kaydetti.
Risk Primi’nin (CDS) önemli bir finansal gösterge olduğunu dile getiren Şahinöz, “Risk primi 250’nin altındaysa ülkeye para girer. Türkiye, 600’lerden 400-500 bandına geriledi. 2 ay önce daha riskli görülüyordu. Yabancı yatırımcı Türkiye’yi tereddütle izliyor.” dedi.
Veri; günümüzün petrolü
Korku Endeksi VIX’in, dünyada dolaşan paranın ruh halini gösterdiğini dile getiren deneyimli isim, “VIX’te 20’nin altı huzurlu olduğunu söyler; 20-30 nötr; 30 üstü korkudur. Dünya finansal piyasalarında durum nötr.” bilgisini verdi.
Petrolü dünyanın en stratejik yatırım aracı olarak gösteren Erkin Şahinöz, petrol piyasalarının eksilere indiğini hatırlatarak, “Petrol piyasalarında istikrar oluşmadan dünyanın hiçbir yerinde istikrar beklememek lazım.” dedi.
Verinin, günümüzün petrolü olduğuna dikkati çeken Şahinöz, finansal verilerin gelecek tahmininde önemli rol oynadığını söyledi. OSTİM’li iş insanlarına Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini takip etmelerini tavsiye eden Erkin Şahinöz, “Türkiye’de PMI endeksini takip etmemek hayatı ıskalamaktır.” yorumunu yaptı.
“Çok güçlü bir büyüme var”
Türkiye’nin COVID-19 sonrası büyüme verilerini de değerlendiren Erkin Şahinöz, “Türkiye, Haziran ayında büyümeye başladı. Büyüme ile kalkınma karıştırılmamalı. Kalkınma, 1 kg ürünün satış fiyatı ile ilgili. Bankalar kredi veriyorsa Türkiye büyür.” görüşünü aktardı.
Kamu ve özel bankların kullandırdığı kredi büyüklüğüne dikkat çeken Şahinöz, şu yorumu yaptı: “Yüzde 75 kredi büyümesi bugüne kadar hiç olmadı. Çok güçlü bir büyüme var. Devamı gelecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönem çok güçlü bir büyüme bekliyoruz. Sanayi üretiminde COVID-19 kaynaklı düşüş büyümeyle geri kazanılacak.”
“Kur şoku görünmüyor”
Erkin Şanihöz, programda, döviz piyasalarıyla ilgili değerlendirmelerini de paylaştı. “Hane halkı, Türkiye’nin en büyük döviz piyasası oyuncusudur.” vurgusunu yapan Şahinöz, “Bankada 99 milyar dolar döviz mevduatı var. Kurun yükselmemesinin ve 7,26’lardan düşmesinde en önemli rol vatandaşın. Sosyal medyada 14 olacak gibi söylemlerden bıktık, kur şoku görünmüyor.” dedi.
“Nakit akışını iyi yönetmeniz lazım”
Reel sektör temsilcilerine, net işletme sermayesi bulmalarını öneren Erkin Şahinöz, şu tavsiyeleri dile getirdi: “Büyüme döneminde cesaretsiz hareket edersek pazar payını kaybederiz. Bu dönemde psikolojiyi ve nakit akışını iyi yönetmemiz lazım. Net işletme sermayesi açığını kredi uygunken banka kredisi ile kapatın. Müşterilerinizi ve onların müşterilerini iyi tanıyın, tahsilat yapılamama ihtimallerini göz önünde bulundurun. 6 aylık gün gün nakit projeksiyonu yapın. Dün akşamki bilançosunu çıkaran şirketlerimiz rahatlayacaklar. Reel taraftaki kazanımları finansal tarafta da kaybetmemek gerek.”