İhracatta Toparlanma Başlıyor
Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.
COVID-19 salgınının ekonomik yansımaları başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, önemli ihracat pazarlarında yaşanan pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayı ihracatında da görülen düşüşün ana nedeni oldu.
Türkiye’de ve dünyada Haziran ayı itibariyle kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte ihracatın yeniden toparlanma sürecine girmesi bekleniyor.
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74
Diğer yandan Türkiye’nin dış ticaret açığı 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu. Nisan ayında yüzde 66,3 olan ihracatımızın ithalatı karşılama oranı ise Mayıs ayında yüzde 74,3 seviyesine yükseldi.
İhraç pazarlarındaki kademeli normalleşme ile birlikte Mayıs ayında Nisan ayına göre otomotivde yüzde 95,5, hazır giyimde yüzde 45,4, tekstilde yüzde 35,5, mobilya sektöründe yüzde 26,3 ihracat artışı kaydedildi.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya aldı.
“Toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz”
T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Mayıs ayı dış ticaret verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Mayıs ayı dış ticaret verileri ile birlikte ihracatımızda da en kötü geride kaldı, toparlanmaya başlıyoruz. Mayıs ayı ihracatımız; COVİD-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliği ve 2019’daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine rağmen, pandemi sürecinde bir önceki aya göre yüzde 10,84 arttı.” dedi.
Otomotiv, hazır giyim, tekstil, savunma gibi lokomotif sektörlerdeki ihracat hareketlerine dikkati çeken Bakan Pekcan, “Mayıs ayında ara malı ve yatırım malı ithalatı, toplam ithalatımızın yüzde 91,2’sini oluşturdu. Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir. Ülkemizde ve geleneksel ihracat pazarlarımızdaki kademeli normalleşmeyle birlikte; sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi dijital atılımlarımız ve desteklerimizin de etkisiyle ihracatımızın Haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.” değerlendirmesini paylaştı.
İhracat beklentisi normalin de ötesinde
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin kriz dönemlerinde ihracatta yaşadığı düşüşleri kriz sonrasında hızlıca telafi ettiğini hatırlatarak, “Salgının ihraç pazarlarında yoğun olarak hissedildiği bir periyodun geride bırakıyoruz. Normalleşme dönemi ve sonrasında, ihracatta beklentimiz 'Normalin de ötesi'. İnanıyoruz ki, salgının sona ermesinin ardından ihracatçılarımız yaşanan bu kaybı fazlasıyla telafi edecek, Türkiye'nin küresel ticaretin 'güvenilir limanı' olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdürecektir.” dedi.