Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

İmalatçı KOBİ’leri Teknoyatırım Desteği Hızlandıracak

KOBİ’lerin, orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerine yönelik üretim yatırımlarının desteklenmesi amacı ile kurgulanan, KOBİ TEKNOYATIRIM protokolleri imzalandı.
Ostim Editör
06 Kasım 2017 15:36

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), teknolojik ürünlerin Türkiye’de imalatı için 4 ayrı kuruluş ile protokol imzaladı. KOBİ’lerin teknolojik yatırımlarda işletmelere 5 milyon TL’ye kadar destek verilecek.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, KOBİ’lerin teknolojik yeteneklerini geliştirmeye, ülkemizin yüksek ve orta yüksek alanlardaki gücünü artırmaya yönelik olarak KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programını geliştirdiklerini ifade ederek, KOSGEB’in bugüne kadar olan başarılı çalışmalarını bundan sonraki dönemde de özellikle imalat sanayiindeki KOBİ’lerin teknoloji, ihracat, katma değer ve karlılıklarını artırmaya yönelik destek programları ile taçlandırmak için çalıştıklarını söyledi.

Uzkurt, katma değerli üretimi özendirecek ve firmaların kapasite kullanımlarını artıracak bir anlayışla hareket ettiklerini belirterek, "KOSGEB olarak bu tür destek programlarını icra ederken özellikle KOBİ'lerimizi büyük firmalarla entegre ederek bu programları yürüteceğiz. KOBİ'lere öncelikle firma, proje ve sektör bazlı destekler vermeye çalışacağız." dedi.

“KOBİ’lerle çalışmak istiyoruz”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil ise 5. nesil uçaklara ilişkin çalışmaları başlattıklarını ifade ederek bu uçakların 2023'te ilk uçuşunu yapacağını, 2029'da teslimine başlayacaklarını bildirdi. Kotil, “2031 itibarıyla da dünyadaki 5. nesil en iyi uçaklardan birini bitirmiş olacağız. Bunun alt sistemleri, teknolojileri var. Bu tip teknolojileri artık yurt dışından alma şansımız kalmıyor. Bu sistemlerle ilgili KOBİ'lerle çalışmak istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Kotil, üzerinde çalıştıkları projelere alt sistemlerinin Türkiye'de yapılması gerektiğinin altını çizerek, “TAI her şeyi yapar ama o uçağın ve helikopterin maliyetinin yüzde 60'ını yurt dışına verir. Biz bunları KOSGEB'in desteğiyle geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

“Kaynak ayırdık”
Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de, Müsteşarlığın temel misyonlarından birinin KOBİ'leri desteklemek olduğuna işaret ederek, "Yakın zamanda başlattığımız Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı esasında tam da bu teknoloji girişimlerinin ve yatırımlarının merkezine oturuyor." görüşünü paylaştı.

Tüfekçi, şunları kaydetti: "Firmalarımızı şu anda 200'e yakın hakem havuzuyla değerlendirmeye başladık ve yakında destek mekanizmalarını açıklayacağız. Bunun için Savunma Sanayii İcra Komitemizden kaynağı da ayırdık. KOSGEB ile de yakın çalışarak KOBİ'lerimizi güçlendirmek adına teknoloji yatırımlarında ne gerekiyorsa yapacağız."

“KOSGEB, amiral gemisi”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, programın orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlere yönelik üretim yatırımını desteklemek hedefiyle oluşturulduğunu dile getirdi. Çelik, büyük fedakârlıklarla Ar-Ge yapan, yerli ve milli ürünler ortaya koymaya çalışan KOBİ'lerin, yatırım yaparken yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Bakan Yardımcısı, "KOBİ'lerimize her anlamda destek olmaya devam edeceğiz. Bu desteğin en büyük aracı ise KOSGEB’dir. Kurum imalatın, üretimin ve teşviklerin amiral gemisi olmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu. 

DESTEK ORANLARI
Detayları, www.kosgeb.gov.tr adresinde ‘Destekler’ başlığı altında yer alan programın destek oranları şöyle: Mikro İşletmeler: Geri ödemesiz; %70 (yüksek teknoloji +%5), Orta ve Küçük İşletmeler: Geri ödemesiz; %60 (yüksek teknoloji +%5). Makine-Teçhizat ve Yazılım için Destek Oranları (Geri Ödemesiz+Geri Ödemeli): %100* (Yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına  %15 ilave edilir ve kalan destek oranı kadar geri ödemeli destek verilir.) * Geri ödemeli destek kapsamında talep edilen teminatlar için %100 teminat giderleri desteği.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.