“İşbirliği Kuruluşları Projeleri Sahiplenmeli”
T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından 2. Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı düzenlendi. Konferansta Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projeleri (UR-GE) arasından başarılı örnekler paylaşıldı. Bakanlık Müsteşarı İbrahim Şenel, “Projeleri, başarılı olması için işbirliği kuruluşları sahiplenmeli.” dedi.
İki bölüm olarak düzenlenen konferansta açılışını yapan T.C. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, UR-GE destekleri ve mevzuat hakkında bilgiler verdi. Bürokrasiyi firmalar üzerinden kaldırdıklarını hatırlatan Şenel işbirliği kuruluşları ile bürokraside sürelerin hızlandığını ve firmaların bu işlemlerle uğraşmak zorunda kalarak kaynak ve zaman harcamadıklarının altını çizdi. İbrahim Şenel, “Bizim için işin püf noktası işbirliği kuruluşu. Projeleri, başarılı olması için işbirliği kuruluşları sahiplenmeli.” dedi.
“Her firmanın ihracat yol haritası olacak”
UR-GE desteklerinin KOBİ’lerin ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde düzenlendiğine dikkat çeken Şenel, şöyle devam etti: “KOBİ’lerimizin ihtiyacı neyse önce analiz edilsin, teşhis ortaya konulsun; o teşhisle ortaya çıkan eksiklikler satın alınsın. Bu programın içine girmeyecek hiçbir şey yok. İhtiyaç olan her ne varsa bu projeler kapsamında satın alınması mümkün. Buradan hareketle; yola çıkışımız bir proje olacak, o proje kapsamında ihtiyaçlar belirlenecek ve satın alınacak. Artık her firmamızın bir ihracat yol haritası olacak. O yol haritasında hedef ülkeler belirlenecek ve o firmalarımızın uluslararasılaşması ve kurumsal bir kimliğe kavuşması sağlanacak.”
“Başarının anahtarı ihtiyaç analizidir”
UR-GE projelerinde başarının anahtarı olarak ihtiyaç analizlerini gösteren Müsteşar Şenel, ihtiyaç analizini Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi firmasına yaptırılmasını tavsiye ederek, “Bu konu işin temeli ve ön koşulu burada. Ciddiyetle yola çıkmadığınız takdirde başarıya ulaşma şansınız yok.” dedi.
Düzenlenen ticaret organizasyonlarından alım heyeti çıkartılması gerekliliğine işaret eden Şenel, “Yabancı firmaları Türkiye’ye davet edin. Onlarında giderlerini karşılıyoruz. Ülkemizdeki üretim tesislerini ve imkanları görsünler. Bu sürekliliği sağlayacaktır.” diye konuştu.
Konferansın ikinci bölümünde UR-GE Projeleri İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Panelleri yapıldı. Panellerde 15 UR-GE projesi katılımcılarla paylaşıldı. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Han da İyi Uygulama Örneği olarak gösterilen projelerini ve sonuçlarını anlattı.
RAKAMLARLA UR-GE PROJELERİ
- 101 işbirliği kuruluşu ile 162 proje yürütülüyor.
- 21 proje tamamlandı, 141 proje devam ediyor.
- 130 ihtiyaç analizi, 336 eğitim faaliyeti ve 77 danışmanlık hizmeti gerçekleşti.
- 156 yurtdışı pazarlama faaliyeti ve 24 alım heyeti organizasyonu düzenlendi.
- Hali hazırda 64 proje yöneticisi istihdam ediliyor.