İŞİM kümesinin “VERİMLİ” buluşması
• İŞİM Kümesinin gelenekselleşen kahvaltılı buluşmaları bu kez çalıştay şeklinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Verimlilik, Temiz Üretim ve Kümelenme Çalıştayı”nda bir araya gelen OSTİM OSB Yönetimi, İŞİM kümesi üyesi sanayicileri ve Çankaya Üniversitesi akademisyenleri her alanda verimliliğin arttırılması ve kümelenme çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundular.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü’nde, OSTİM OSB ve Çankaya Üniversitesi’nin katılımıyla “Verimlilik, Temiz Üretim ve Kümelenme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Verimlilik Genel Müdürlüğü Müdür Vekili Anıl Yılmaz’ın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya; Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Rektör Yardımcısı Alaeddin Tileylioğlu, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Gök’ün yanında bakanlıkta görev yapan verimlilik uzmanları ve çok sayıda sanayici katıldı. Çalıştayda 17 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla çalışmalarını başlatan Verimlilik Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları alanları ve amaçları katılımcılarla paylaşıldı.
“2023 hedeflerinin şartı verim ekonomisi”
Yaptığı açılış konuşmasında Genel Müdürlüğün kuruluş amacını “Ekonominin verimlilik esaslarına uygun olarak gelişmesine yönelik olarak verimlilik politika ve stratejileri hazırlamak, sanayi işletmelerinin verimliliğini artırmak, geliştirmek ve temiz üretim projelerini desteklemek” olarak açıklayan Verimlilik Genel Müdürlüğü Müdür Vekili Anıl Yılmaz, bu noktada özellikle ‘Temiz üretim’ başlığıyla ilgili OSTİM’le çok güzel çalışmalara imza atabileceklerini umduğunu belirtti. Verimliliğin öneminin ancak, saha da yapılan çalışmalarla ve sanayi uygulamalarıyla anlaşılacağını söyleyen Yılmaz, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için arka planda önemli düzenlemeler gerektiğini ifade etti. Yılmaz şöyle konuştu: “Bu düzenlemeler içerisinde verimlilik ve kümelenme önemli başlıklar. Sayın Başbakanımız da 2023 hedeflerinin şartının verim ekonomisi olduğunu dile getiriyorlar. Sanayi Stratejisi, Orta Vadeli Program, 2007-2013 Kalkınma Planı gibi program ve stratejiler incelendiğinde verimlilik artışına yönelik bir takım politika ve hedefler bulunuyor”
“Teknoloji Tufanı Yaklaşıyor”
Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç ise konuşmasında, teknoloji tufanının yaklaştığına dikkat çekti. Dünyanın ilk 10 ekonomisinin artık emek yoğun değil bilgi yoğun içerikli Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiğini vurgulayan Güvenç, “Nanoteknolojisini geliştiremeyen ülkeler önümüzdeki dönemde nanoteknolojisini geliştiren ülkelerin insafına kalacak. Teknolojiyi, tekniği onların lütfedip paylaştığı kadarıyla kullanabilecek. Teknoloji tufanı hızla geliyor. Biz bu tufana odaklanarak önlemler almalı, gemimizi inşa etmeliyiz” diye konuştu. Bizi bu tufandan koruyacak ve ileriye taşıyacak olan geminin de “Kümelenme” olduğunu belirten Güvenç, “Kümelenme; yani iş birliği, dayanışma ve birbirine güven, çözüm burada, Sanayicimizin rakipleri yurt içinde değil, yurt dışında. Sizler birbirinizle rekabet içine girmeyi bırakıp aksine kümelenmeli, ortak hareket etmelisiniz” dedi.
“Türkiye’de Kümelenme konusunda önemli adımlar attık”
Konuşmasında kümelenme çalışmalarının önemine değinen OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan AYDIN, kümelenme ile ortak sorunların çözümüne yönelik adımlar atıldığını dile getirdi. AYDIN, konuşmasında “Kümelenme konusunda Türkiye’ye bir model üretmeye çalışıyoruz. İş makinesi, savunma, medikal ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda kümelenme çalışmaları yürütüyoruz. Kümelenme çalışmalarının ortaya çıkmakta olan güzel sonuçları diğer bölge ve şirketlere de taşıma kaygısındayız. Yaptığımız çalışmaların örnek teşkil etmesini, model olmasını umuyoruz. Bu yolda ilk ayak izini OSTİM sanayicileri oluşturacak” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde oluşturulan “Proje Ofisi”nin çalışmalarına da değinen Aydın, bu protokol çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaçlarını Ankara sanayisinden temin etmeyi taahhüt ettiğini söyledi. Yapılan toplantıların çok verimli geçtiğini ve şu anda belediye yetkililerin bir ihtiyaç listesi oluşturmakta olduğunu belirten Aydın, ortaya çıkan ihtiyaç listesinin ne kadarını yerli sanayiciden karşılayabilirlerse o kadar başarılı olacaklarını söyledi. Bu önemli çalışmanın da kümelenmenin bir sonucu olduğunun altını çizen Aydın, “Tüm bu güzel çalışmaların temelinde bir araya gelmek yatıyor” dedi.
Toplantının son konuşmasını yapan Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet GÖK ise “Yerli Metro Araç Üretimi Bilgilendirmesi” başlıklı bir sunum yaptı. OSTİM ile işbirliği içinde yürüttükleri ‘Metro ve raylı sistem araçlarının yerlileştirilmesi’ üzerine yapılan çalışmaların çok önemli çıktılarının oluştuğunu, Ankara metrosu alım şartnamesine %51 offset şartının getirilmesinde, Ankara Sanayi Odası önderliğinde yaptıkları lobi faaliyetlerinin çok büyük rolü olduğunu söyledi.