İyi Tasarlanan Kamu Politikaları Hedefe Ulaştırıyor
OSTİM Teknik Üniversitesi ve Memur-Sen Konfederasyonu iş birliğinde düzenlenen, Kamu Yönetimi ve Kalkınma/Yeni Bir Güç Birliği Arayışı Kongresi’nin ikinci gününün ilk etkinliği Sektörel Tespitler ve Görüşler paneli oldu.
OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panele; İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Koordinatörü Fevzi Gökalp, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Nilsu Bozdemir ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yöneticisi Dr. Uğur Aydın katıldı.
Kümelenmeler sektörel kalkınma için kuruldu
OSTİM’in kalkınma çalışmalarına verdiği katkıları anlatan Gülnaz Karaosmanoğlu, kümelenmelerin, özel sektör, kamu ve üniversitenin belli bir plan dahilinde, bir sektörü kalkındırmak için değer zincirinde bir araya gelen yapılar olduğuna dikkat çekti. Karaosmanoğlu, “OSTİM’in kümeleneme deneyimi, 2006’dan bu yana yaklaşık 14 yıldır devam ediyor. Kümelenmeleri, 50 yıllık bir sanayi bölgesi olarak tartıştığımız sektörleri ve geleceğini okuyarak, daha rekabetçi bir biçimde geleceğe ilerlemek için kurduk. 14 yıldır, özellikle stratejik sektörlerde kamudan ne bekliyoruz, üniversiteden ne bekliyoruz ve özel sektör olarak görevlerimiz nedir konusunu tartışıyorlar.” dedi.
KOBİ’ler destek programlarına daha fazla dahil ediliyor
Kongrenin devamında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, teknoloji üretimi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Mandal, “Türkiye artık teknolojiyi üretme noktasında, takip eden değil takip edilen.” dedi.
Kamunun destekleyici rolüne dikkat çeken Hasan Mandal, “Kamu geçmişte statik olan desteklerini; ileri teknoloji ve KOBİ’leri sürece daha fazla dahil etmeye yönelik programlarını geliştiriyor.” bilgisini verdi. Mandal, “OSTİM teknik Üniversitesinin, sosyal ve beşerî bilimlerin de içinde olduğu süreçlerinin çok kıymetli olduğunu belirtti.
Tam bağımsızlığın yolu; yerli ve milli üretim
Kongrenin kapanış oturumu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla tamamlandı.
Dijital dönüşümün büyük bir hızla bütün sektörleri dönüştürdüğüne dikkat çeken Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin yüksek katma değerli ürünleri yerli ve milli olarak geliştirmeyi hedeflediğini kaydetti.
Tam bağımsızlığın yolunun kritik sektörlerde yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesinden geçtiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı, “Tam bağımsızlıktan bahsettiğimizde akla önce savunma sanayii geliyor. Bugünün dünyasında tam bağımsızlık; sadece savunma sanayiinde yerli ve milli atılımla mümkün değil. Finans, tarım, sağlık, enerji teknolojilerinde yerli ve milli olarak stratejik ürünleri geliştirmeyi başarmaksızın bugünün dünyasında tam bağımsızlıktan bahsedemeyiz. Teknolojik ürünlerin pek çoğunun odağında yazılımlar var. Yerli ve milli yazılımların geliştirilmesi bizim pek çok alanda önümüzü açacak.” dedi.
Kamu ve özel sektör iş birliğinde ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesini örnek gösteren Mehmet Fatih Kacır, “Milli bir marka olarak ekonomimize önemli katkılar sunacak. Bu markanın etrafında pek çok teknoloji girişimin yeşerdiği bir sistem olacak.” görüşünü aktardı.
Kamu alım mekanizmasıyla yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesine katkı sağlanacağını vurgulayan Kacır, “Yerli ve milli 5G teknolojilerini Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ve Ulak A.Ş. TÜBİTAK desteğiyle çalışıyor. Bu yatırımların ülkemizde kalması bizim için çok stratejik. TÜBİTAK tarafından desteklenen en büyük Ar-Ge projesi olan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesini önemsiyoruz. Türkiye’nin akıllıca tasarlanmış kalkınma politikalarıyla başaramayacak bir şeyi olmadığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
İki gün süren kongre; kamu, özel sektör ve üniversite taraflarını panellerde bir araya getirdi. Kongrenin tüm oturumları, OSTİM Teknik Üniversitesi YouTube kanalından izlenebilir: https://www.youtube.com/channel/UCJr3uk1QO8ZsM-PiRI4-Oog