Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Karabağ Mücadelesi Tarımsal Kalkınmayla Taçlanacak

OSTİM Teknik Üniversitesi ile Azerbaycan Tarım Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, Karabağ’da verilen mücadelenin tarımsal kalkınmayla birlikte taçlanacağını vurgulayarak, “Karabağ’ın cennet topraklarının tarımsal ve ekonomik açıdan Azerbaycan’a katkı getirmesini sağlamak bizlerin görevidir.” dedi.
Ostim Editör
21 Ocak 2021 10:36

OSTİM Teknik Üniversitesi, uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda pek çok üniversite ve kurumla iş birlikleri geliştirmeye devam ediyor. Üniversite bu kapsamda,  Azerbaycan Tarım Bakanlığı ile iş birliği protokolü imzaladı. Anlaşma ile OSTİM Teknik Üniversitesi Azerbaycan’ın tarımsal kalkınma çalışmalarına akademik ve teknik destek sağlayacak.

Online olarak düzenlenen imza törenine; Azerbaycan Tarım Bakanlığı Bakan Müşaviri Tariyel Pəhahov, Azerbaycan Tarımsal Araştırma Enstitüsü Başkanı Faiq Xudayev, OSİTM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, Rektör Prof. Dr. Murat Yülek, Azerbaycan Tarım Bakanlığı Tarım, İlim ve İnovasyon Merkezinin Direktörü İmran Cümşüdov, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Dr. Nevzat Birişik, TARNET Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Buğra Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Azerbaycan tarımı için uzman yetiştiriliyor

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Dr. Nevzat Birişik, Azerbaycan ile son yıllarda iş birliklerinin geliştiğini kaydetti.

Tarımsal iş birliklerinde Azerbaycan ile yürüttükleri çalışmaları anlatan Nevzat Birişik, şunları kaydetti: “Nahçivan Özerk Bölgesinde tahıl üretimini arttırmak için Türkiye’de kuraklığa karşı geliştirilmiş çeşitleri orada deniyoruz, geliştiriyoruz. Sulama sistemlerinde ciddi bir rehabilitasyona ihtiyaç var. İhracat için çok güçlü karantina laboratuvarlarına, yetişmiş uzmanlara ve uluslararası kabul görmüş teşhis protokollerine ihtiyaç var. Azerbaycan’ın bitki sağlığı ve karantina hususunun geliştirilmesi için Bakü’ye gönderilmek üzere 5 uzman yetiştiriliyor. Tarım 4.0 yani Sanayi 4.0’a paralel yeni birtakım teknolojilerin Azerbaycan ekonomisine kazandırılması. Drone uygulamaları, görüntü işleme sistemleri ve sulama ya da gübrelemede otomasyonlarla tarımda sigortacılık çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Birişik, tüm enstitüleriyle teknoloji geliştirme, teknolojik aletlerin üretilmesi ve tarımda sanayiye dair çözümlerin geliştirilmesine çalışmalarında OSTİM Teknik Üniversitesinin paydaşı olmak istediklerini de kaydetti.

Türkiye ilimde ve tarımda dünyada önemli

Azerbaycan Tarım Bakanlığı Bakan Müşaviri Tariyel Pəhahov, tarım gibi kritik bir alanda, gerekli iş birliği faaliyetini başlattığı için OSTİM Teknik Üniversitesine teşekkür etti.

İki ülke arasındaki geçmişten gelen çalışmaları hatırlatan Pəhahov, “Hiç şüphesiz daha önce de birçok defa Türkiye ve Azerbaycan alimlerinin karşılıklı çalıştığı zamanlar olmuştur. Bugün Türkiye hem ilim alanında hem tarım alanında dünya genelinde oldukça önemli bir devlettir. Her zaman olduğu gibi Karabağ savaşında da bizim yanımızda olması bizi desteklemesi bizi ayrıca mutlu etti.” dedi.

Tarımsal ilerleme iş birlikleriyle mümkün

Azerbaycan Tarım Bakanlığı Tarım, İlim ve İnovasyon Merkezi Direktörü İmran Cümşüdov, Azerbaycan bir tarım ülkesi olduğuna dikkat çekti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in tarım alanındaki politikalarına vurgu yapan Cümşüdov, “Tarım sektörü en önemli sektörlerden biri haline geldi. Artık ülkemizde bu yönde devamlılık temin oldu. Yerli üretim sayesinde yaşam seviyesi yükseltildi, hatta bir takım mahsülün yurt dışına ihracına başlandı. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizde de tarım alanında ilerleme diğer ülkelerle karşılıklı iş birlikleri sayesinde mümkün. Bunun için biz Türkiye devleti ile karşılıklı ilişkiler yürütmeliyiz.” dedi.

Savunma ve tarım stratejik

OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, Karabağ Zaferini tebrik ederek, OSTİM’de tarım teknolojilerine dayalı önemli çalışmaların ve projelerin yürütüldüğünü ifade etti.

Azerbaycan ile gerçekleştirilen iş birliğinin önemini vurgulayan Aydın, “Savunma ve tarım başka ülkelerin insafına bırakılamayacak kadar stratejik. Salgın döneminde tarımın önemi daha yakından hissedildi. Protokolün tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.

“Azerbaycan’a katkı görevimiz”

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Karabağ’da verilen mücadelenin tarımsal kalkınmayla birlikte taçlanacağını belirtirken iki ülke arasındaki tarım, sanayi ve teknoloji alanındaki iş birliklerinin önemini vurguladı.

İki ülke arasında tarım alanındaki iş birliğinin önemine dikkat çeken Yülek, “Karabağ’ın cennet topraklarının tarımsal ve ekonomik açıdan Azerbaycan’a katkı getirmesini sağlamakta buradaki arkadaşlarımın ve bizlerin görevidir.

Karabağ mücadelesinde Türkiye Türkleri ile Azerbaycan Türklerinin hep birlikte ele ele vererek bu toprak parçamızı geri alması hepimizi çok duygulandırdı. Ancak mücadele burada bitmiyor, asıl şimdi başlıyor. Ermeniler tarafından yakılıp yıkılan bir milyondan fazla Azerbaycan Türkünün kaçkınlar haline gelmesine sebep olan saldırıdan sonra artık o topraklarımızın Azerbaycan’ımızın diğer topraklarıyla birlikte tekrar cennet haline çevrilmesi yine tarımla ormancılıkla ve tabi ki sanayi ile olacak. Tarımın bütün unsurları sanayi ile doğrudan ilgilidir. Tarıma karşı bir sanayi düşünülemez. Tabi ki sanayi ile mümkün olacak. Bizim gibi ülkelerin tarım ve sanayiyi birlikte düşünmesi gerekir.” dedi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.