Kayıt dışına 600 kişilik müfettiş ordusu
SGK kayıt dışına savaş açıyor. SGK Başkanı Fatih Acar, işletmeleri kaçak işçi çalıştırmamaları konusunda ikna etmek için 600 müfettişin 81 ilde kapı kapı dolaşarak ikna toplantıları yapacaklarını söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, kayıt dışı ile mücadelede bu yıl yeni yöntemleri devreye sokacaklarını belirterek 600 SGK müfettişinin bu kapsamda kapı kapı dolaşarak işletmeleri kaçak işçi çalıştırmamaları konusunda ikna edeceğini söyledi. Acar, “Kayıt dışılık konusunda ceza kesilmesi son çare olacak. Ben bu yöntemin daha başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.
2008 yılından beri kayıt dışı ile mücadele konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını hatırlatan Acar, bu kapsamda 81 ilde kayıt dışı istihdam ile mücadele servislerinin kurulduğunu, ücretlerin bankalar aracılığı ile yapılmasının sağlandığını ve 15 ayrı kurumla yapılan protokollerle kayıt dışı istihdamla ilgili verilerin kendilerine ulaştırıldığını bildirdi. Bu bilgileri değerlendirerek yaklaşık 58 bin işyeri ve toplam 1 milyon kişinin kayıt altına alındığını ifade eden Acar, kayıt dışına yönelik mücadele konusunda önümüzdeki dönemde yapılacakları şöyle anlattı: “Rehberlik ve Teftiş başkanlığımızı yeniden yapılandırdık. Biz de 600 tane müfettiş var. Bu yaz döneminde 600 müfettişimiz 81 ilde sanayi ve ticaret odalarını, esnaf odalarını, serbest muhasebeci ve müşavir odaları gibi sivil toplum kuruluşlarına giderek oralarda açıklamalar yapacaklar. Kayıt dışını Türkiye’nin gündemine getireceğiz. Bu müfettişler bilgilendirici ve yol gösterici olacak. Ceza keserim değil, cezayı en sona bırakan, bilgilendiren ve yol gösteren bir anlayışla hareket edilecek. Mesela OSB’lere arkadaşlarımız gidecek, maktu bir evrak verecekler, oradaki bir fabrikanın belli parametrelerine bakılarak ne kadar işçi çalıştırması gerektiğini söyleyecekler. Eğer orada 50 kişi çalıştırılması gerekiyorsa, oraya baskın yapıp 50 kişinin çalışıp çalışmadığına bakmak yerine ‘bakın burada en az 50 kişi çalıştırmanız gerekiyor, size bir süre veriyoruz. Bu sürede kayıt dışı çalıştırdığınız işçileriniz varsa bunları kayıt altına alın’ diyeceğiz.”
Geleceğe bakacağız
Bugüne kadar hep geriye bakarak denetimlerin yapıldığını, denetime gidenlerin birkaç yıl önceki defterleri belgeleri incelediğini, bu yöntemin artık geride kalması gerektiğine dikkat çeken Acar, “Zaman zaman elbette geçmişi inceleyebiliriz ama artık ileriye bakarak bir şeyleri ortaya koymamız geliyor. Ceza artık son çare olarak uygulanacak. İkna yöntemiyle çok daha iyi sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi. Acar, vatandaşların her türlü ihbarını 24 saat boyunca Alo 170 ihbar hattına yapabileceğini belirterek, hattın alt yapısını güçlendireceklerini kaydetti.
26 milyar lira toplarız
Fatih Acar, yaptıkları hesaplamalarda 10.3 milyon kişinin kayıt altına alınması durumunda toplanan primlerin asgari ücret üzerinden olsa bile 26 milyar liralık prim tutarına ulaşacağını söyledi
SGK Başkanı Fatih Acar, İhlas Medya Ankara Grup Başkanlığını ziyaret etti. Acar, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol, Türkiye Gazetesi Ankara Haber Müdürü Akif Bülbül, TGRT Haber TV Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, İHA Haber Müdürü Zafer Çakmak ile muhabirlerimizden Yücel Kayaoğlu’nun sorularını cevaplandırdı.
Hastane vatandaşa hesap verecek
SGK Başkanı Fatih Acar, Türkiye’de son 10 yılda sosyal güvenlik alanında önemli açılımlar olduğunu, bu açılımların sağlık harcamalarını 10 milyar liradan 45 milyara çıkardığını söyledi. Hastanelerdeki suistimalleri ve ilaç israfının önlenmesi için yeni tedbirleri hayata geçirdiklerini kaydeden Acar, “İlaç israfını önlemek üzere aile hekimi reçetelerinden 3 lira katılım payı alınacak. Reçetedeki üç ilaçtan sonrası her bir ilave ilaç için 1 TL alınacak. Katkı payı vermemek acilden giriş yapanların önüne geçmek için acil ve acil olmayan hasta kavramlarını değiştirdik. Yeni yılda tedavi ile ilgili anlaşmalarımızı yeniledik. Avuç içi damar sistemini 1 Temmuz tarihine kadar kurmak için yasal zorunluluk getirdik. Hasta haklarını korumak üzere belge verilme zorunluluğu getirdik. Mesela siz bir hastaneye gittiğinizde ödediğinizin paranın karşılığında ne tür tedaviler uygulandığını gösteren bir belge verecekler. Sosyal güvenlik kurumu sizin için ne kadar ödeme yapmış, siz ne kadar ödeme yapmışsınız. Bunları görebileceksiniz” dedi.
Yeşil kartlının geliri sorgulanacak
Fatih Acar, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Sistemi (GSS) ile birlikte yeşil kartlıların vizeleri dolana kadar, bu haktan yararlanmaya devam edeceğini, vizeleri dolduktan sonra ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak bu durumlarını bildirmeleri gerektiğini söyledi. Acar yeni sistemi şöyle anlattı: “Yeşil kartlılar başvurduğunda bunlar TC Kimlik numarası ile sisteme girecek, 12 ayrı kurumdan 28 ayrı sorgulama on-line ortamda yapılacak. Ayrıca gerekirse o yeşil kartlının evine gidilecek, durumu yerinde tespit edilecek. Bu sorgulama sonucunda 4 parametreden biri seçilecek. Kişinin geliri 295 liranın altında ise onun primini devlet ödemeye devam edecek. Asgari ücret ile asgari ücretin üçte biri arasında ise 35 TL prim ödeyecek. Asgari ücretin iki katı ise 106 TL, asgari ücretin iki katından fazla ise 212 TL ödeyecek. Dolayısıyla ilk defa yeşil kartlıların geliri sorgulanmış olacak. Gerçek yeşil kartlılar kimler, kimler yeşil kartı suistimal ediyor ayrılmış olacak.”
Yeşil kart dahil hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişiye de mektup yoluyla ulaşacaklarını ifade eden Acar, “Bu konuda PTT ile protokol imzaladık. Her birine mektup gönderiyoruz. Bu mektupta diyoruz ki, 1 Ocak itibariyle yeni bir sisteme geçiyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na gelip gelir testinizi yaptırın. Yoksa ocak ayından sonra en yüksek prim miktarı olan 212 lira prim ödeyeceksiniz. Böyle zor bir durumda kalmamanız açısından 31 Ocak tarihine kadar başvurunuzu yapın diyoruz” diye konuştu.