Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KOBİ’ler İnsan Kaynağı Geliştirmekte Zorlanıyor

OECD LEED Komitesi’nce çalışmaları tamamlanan ve raporu yayınlanan “Leveraging Training and Skills in SME’s” projesinin “Rekabetçi KOBİ’ler İçin Beceri Gelişiminde Yenilikler” konulu konferansı KOSGEB’te yapıldı. Konferansta; KOBİ’lerin ekonomik gelişme, istihdam ve iş alanları açma konusunda büyük önem taşımasına rağmen, insan kaynaklarını geliştirme konusunda engellerle karşı karşıya geldiği vurgulandı.
Ostim Editör
14 Aralık 2012 17:18

OECD LEED Komitesi’nce çalışmaları tamamlanan ve raporu yayınlanan “Leveraging Training and Skills in SME’s” projesinin “Rekabetçi KOBİ’ler İçin Beceri Gelişiminde Yenilikler” konulu konferansı KOSGEB’te yapıldı. Konferansta; KOBİ’lerin ekonomik gelişme, istihdam ve iş alanları açma konusunda büyük önem taşımasına rağmen, insan kaynaklarını geliştirme konusunda engellerle karşı karşıya geldiği vurgulandı.

Bölgesel kalkınma, istihdam ve sosyal refahın artırılması amaçlarına yardımcı olacak yenilikçi fikirler üzerinde yoğunlaşıyor. Yerel Ekonominin ve İstihdamın Geliştirilmesi Görev Gücü (LEED) Programı’nın çalışma alanında; istihdam politikalarının tespiti yetkisinin yerel idarecilere devri, bölgesel işbirliği ve yönetim, girişimcilik, sosyal yenilikler, küreselleşme ve bölgesel yönetimler bulunuyor.

14 Aralık’ta KOSGEB Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Rekabetçi KOBİ’ler İçin Beceri Gelişiminde Yenilikler” konferansında uygulama sahalarından biri de OSTİM olan “Leveraging Training and Skills in SME’s” projesinin sonuçları, OECD ülkelerinde yenilikçi ve rekabetçi bir KOBİ sektörü için eğitim ve beceri geliştirme politikaları tavsiyeleri tartışıldı.

“OSTİM, KOBİ’lerin laboratuvarıdır"

Konferansın açılışında konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın konferansın sihirli kavramlarının; “inovasyon” ve “yeteneklerin geliştirilmesi” olduğunu belirtti. OSTİM’in, Türkiye’deki KOBİ’lerin prototipi, laboratuvarı olduğu hatırlatmasında bulunan Aydın, OSTİM’de bu kavramların üzerinde hem çalışmalar hem de uygulamalar yapıldığını ve sonuçları görme fırsatı olduğunu aktardı.

Aydın, “KOSGEB’in çalışmalarında çok takdir edilecek bir şey var; yeni girişimci oluşturmaya çalışıyor. Kendimize baktığımız zaman; bölgemizde de geçmişten bu yana geleneksel olarak işini yapan binlerce girişimci var. Biz de bunların hayatta kalmasını ve gelecekte var olmasını düşünüyoruz. Biz, KOSGEB’in politikalarını yerelleştirerek kendi bölgemize taşımaya çalışıyoruz. Bu anlamda inovasyon ve yeteneklerin geliştirilmesi kavramları bizim de gündemimizi meşgul ediyor. Bunun gündeme getirilmesi ve tartışılmasını çok önemsiyoruz. Bu nedenle OECD yetkililerine ve KOSGEB’e teşekkür ediyoruz. OSTİM bölgesindeki verilerden yararlanacağız. Diğer ülkelerde yapılan çalışmaları merakla ve heyecanla izlemek istiyoruz. Onlardan da kendimize dersler çıkartmak düşüncesindeyiz.” dedi.

Aydın daha sonra “KOBİ’lerde Rekabet İçin Yetenek Geliştirme Yenilikleri” konulu oturuma başkanlık yaptı. Oturumda yapılan değerlendirmelerde OSTİM’in, KOBİ’lere sunulan hizmetlerin görülmesi adına önemli bir örnek olduğu vurgulandı.

Konferansta yapılan sunumlarda KOBİ’lere yetenek geliştirme konusunda farklı olanaklar sağlandığı, KOBİ’lerin ekonomik gelişme, istihdam ve iş alanları açma konusunda büyük önem taşımasına rağmen, insan kaynaklarını geliştirme konusunda halen engellerle karşı karşıya geldikleri görüşü öne çıktı. KOBİ’lerde eğitim ve beceri geliştirmenin büyük işletmelere karşın önemli ölçüde düşük seviyelerde görüldüğü ve KOBİ’lerin yüzde 50 ye varan oranda daha az eğitim verdiği ifade edildi. KOBİ’lerin küçüklüklerinden dolayı örgün öğrenim faaliyetlerini desteklemekte çoğu kez zorlandıkları dile getirildi.

Leveraging Training and Skills in SME’s projesinde altı OECD ülkesinde yer alan yedi bölgedeki KOBİ’lerin eğitime erişimi incelendi. Proje, Doğu Flaman Bölgesi (Belçika), OSTİM OSB (Ankara/Türkiye), Canterbury (Yeni Zelanda), Zaglebie Alt Bölgesi (Polonya), Batı Midlands Bölgesi (Büyük Britanya) ve Quebec ile Manitoba (Kanada) olmak üzere yedi ayrı bölgede uygulandı.

Çalışma kapsamında OSTİM’de 108 firmada anket uygulaması gerçekleştirildi ve bunlardan 59’u OSTİM kümelerine üye. Anket çalışmasından sonra seçilen 5 firma ile mesleki eğitim, beceri gelişimi konularında mülakatlar yapıldı. Ankara'da bulunan eğitim kurumlarıyla birlikte çalıştay gerçekleştirilerek konu detaylı şekilde ele alındı ve OSTİM’de bulunan 4 küme arasında karşılaştırmalı analiz çalışması yapıldı.
 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.