KOBİ’lere 7,5 Milyar TL’lik KGF Desteği
KGF’den yapılan açıklamada, “KOBİ’lerin Rekabet Gücünün Arttırılması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan bütçe kullanılarak Avrupa Yatırım Fonu (AYF) aracılığıyla yürütülen COSME Programı kapsamında Kurumumuz ile AYF arasında 27 Ekim 2020 tarihinde tekrar protokol imzalanmıştır.” denildi.
7,5 milyar TL hacmindeki destek paketi, KOBİ’lerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi için KOBİ’lerin finansmana erişiminin desteklenmesini sağlamak amacıyla oluşturuldu. AYF kontrgaranti tutarının 300 milyon TL olduğu paket kapsamındaki proje kaynakları; yüzde 50 AYF kontrgarantisi, yüzde 50 KGF özkaynağı şeklinde. Tazmin üst limiti yüze 10, hedeflenen kefalet hacmi 6 milyar TL olarak açıklanan uygulamadan yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihi 1.04.2022
Azami vade 60 ay
KOBİ’ler için yeni bir olanak olan destek paketinden; azami 12 ay ödemesiz dönem dahil olmak üzere asgari 36 ay, azami 60 ay vadede yararlanılacak. Azami kefalet tutarını 900.000 TL, azami kredi tutarını 1.125.000 TL, azami kefalet oranını yüzde 80, komisyon oranını yıllık yüzde 1.5 şeklinde düzenleyen KGF, başvuru koşullarını şöyle sıraladı: “Yararlanıcıların Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş, KOBİ tanımını haiz gerçek ve tüzel kişi işletmelerden biri olması şartı aranır. Başvurular ilgili bankalar aracılığıyla yapılabilmektedir.”
Baran: “Aşı niteliğinde”
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 7,5 milyar liralık destek paketinin, koronavirüs nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan KOBİ’ler için “aşı” niteliği taşıyacağını belirterek, “Bu aşı Türkiye ekonomisinin salgının izlerini kısa sürede silerek yeniden kesintisiz büyüme sürecine geçmesini sağlayacaktır” dedi. Baran, BDDK’nın kredilerin takibe düşme süresini 180 güne çıkaran ve altın ile döviz işlemlerinin bir iş günü valörlü gerçekleştirilmesi uygulamasına son veren kararlarının da çok yerinde ve zamanında atılmış adımlar olduğunu söyledi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak KGF Destek Paketi ile BDDK kararlarını değerlendirdi. Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinin vaka sayılarının artmasıyla birlikte daha da ağırlaştığını hatırlatan Baran, “İkinci çeyrekteki küçülme, salgınla mücadele için kısıtlama kararlarının yeniden alınması yeni yıla yaklaştığımız bu günlerde moral bozmuştu. KGF Paketi ve BDDK’nın kararları 2021’e umut oldu.” dedi.
“Türkiye’ye güvenin göstergesi”
KGF’nin Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan bütçe ile KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak hedefiyle destek paketi hazırladığını hatırlatan Baran, “Avrupa Yatırım Fonu (AYF) aracılığıyla yürütülen COSME Programı çerçevesinde temin edilen bu kaynak, Türkiye’ye ve Türkiye’nin geleceğine duyulan güvenin göstergesidir.” açıklamasında bulundu.
Hizmet sektörüne pozitif ayrımcılık
KGF destek paketi ile sağlanacak finansmanlı üretim, istihdam ve rekabet güçlerinin artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Baran, bunun için öncelikle koronavirüsle mücadeleden olumsuz etkilenen hizmet sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini dile getirdi. Baran, “Sanayi sektörü bu süreçte çarklarını döndürürken, hizmet sektörü zor günler yaşıyor. Kısa süre önce açıklanan büyüme verilerinde de rakamsal olarak tabloyu gördük. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 60 kadarını üreten, istihdam sağlayan hizmet sektörü, KGF desteklerinden yararlanırken pozitif ayrımcılığa tabi tutulmalı, bu destek makul faiz oranıyla kullandırılmalıdır.” görüşünü paylaştı.
Baran, BDDK’nın kredilerin takibe düşme süresini 180 güne çıkaran ve altın ile döviz işlemlerinin bir iş günü valörlü gerçekleştirilmesi uygulamasına son veren kararlarının da çok yerinde ve zamanında atılmış adımlar olduğunu söyledi.