Kosgeb Genel Kurulu Yapıldı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Genel Kurul Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Genel Kurul Üyeleri ve diğer davetlilerin katılımıyla 29 Kasım 2012 tarihinde KOSGEB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan KOSGEB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, son aylarda gelişmekte olan ülkelerde de ciddi sıkıntıların baş gösterdiğini, gelişmiş ülkelerin iç pazarının bir türlü toparlanamaması nedeniyle Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının da artık düşmeye başladığını söyledi.
''Türkiye'nin uzun vadeli istikrarını garanti altına alacak tedbirleri bugünden aldığımız takdirde, yapısal reformlarımızı kararlı bir şekilde devam ettirdiğimiz sürece ve belki de hepsinden önemlisi demokrasi ve hukuk zeminini güçlendirdikçe kuvvetle inanıyorum ki 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olarak tarihe geçecektir'' diyen Babacan, buna yürekten inandıklarını ve bu hedef doğrultusunda azim ve cesaretle çalıştıklarını kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise yaptığı konuşmada, hükümet olarak, ülkede KOBİ havuzunu büyütmek ve bunların içinden çok daha nitelikli KOBİ'ler çıkarmak hususunda büyük bir kararlılık içinde olduklarını belirterek, özellikle KOSGEB aracılığıyla bizzat KOBİ'lere ve girişimci adaylarına yönelik özel politikalar ürettiklerini, özel destekler sağladıklarını bildirdi.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesinin KOBİ'lerle mümkün olacağını söyledi. Kaplan, KOBİ'lerin ekonomi için tartışılmaz bir önem sahip olduğunu belirterek, daha önceki sistemlerini program ve proje bazlı olarak yeniden yapılandırdıklarını dile getirdi. Mevcut sistemin, gelişmiş ülkelere göre iyi durumda olduğunu kaydeden Kaplan, "Daha rekabetçi sistemin kurulmasını istiyoruz. Nitelikli iş fikri olan girişimci adaylarına destek veriyoruz" diye konuştu.
Kaplan, KOBI tanımının değiştiğini anımsatarak, daha önceki tanımda yer alan üst limitin 25 milyon liradan, 40 milyon liraya yükseltildiğini söyledi. Desteklerin daha hızlı ve etkin kullanılması için KOBİ Bilgi Sistemi'ni kurduklarına dikkati çeken Kaplan, girişimci ve KOBİ'lerin destek başvurularını internet üzerinden yapabileceklerini ifade etti.
“KOSGEB, Hızır gibi zor zamanımızda da yanımızda” diyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken de KOSGEB'in Türk iş dünyası için çok önemli bir kurum olduğunu söyledi. Palandöken, “KOSGEB, Hızır gibi bir kurum. Sadece normal dönemlerde değil, felaket anında da yanımızda oluyor. Piyasanın normal şartlara dönebilmesi için umut oluyor." dedi.
“Ortam oluşursa rekabet edemeyeceğimiz ülke yok” diyerek sözlerine başlayan TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise Türkiye'nin rakip ülkelerdeki iş ortamını sağlamaya mecbur olduğunun altını çizdi ve küresel rekabette söz sahibi olmayanın küresel yarışta geride kalacağını söyledi.