Küçük Kahramanların Büyük Hayal Gücü
1998 yılından itibaren dünya genelinde 200.000'den fazla çocuğa ulaşan FIRST® LEGO® League (FLL) ülkemizde "Bilim Kahramanları Buluşuyor" adı altında düzenleniyor. Çocukların içlerindeki mucidi dışarı çıkarmanın bir yolunu sunan Bilim Kahramanları’nın yerel turnuvaları Ankara, Gaziantep, İzmir ve İstanbul’da gerçekleşti. OSTİM’in desteklediği turnuvaya katılan tek devlet okulu Polis Amca İlköğretim Okulu öğrencileri Çankaya Üniversitesi’ndeki performanslarıyla İlham Verici Takım Ödülü’nü aldı.
İlk olarak 1989 yılında, teknoloji ve bilim alanında topluma yararlı liderler yetiştirmek üzere programlar geliştirmek için Dean Kamen tarafından kurulan FIRST® LEGO® Ligi (FLL), ülkemizde bu sezon 9. yaşını kutluyor. Ülkemizde“Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle düzenlenen organizasyona bu sezon 23 ilden, 146 takım katıldı. Her yıl belirlenen evrensel bir tema kapsamında mühendislik problemlerini çözen çocuklar için bu seneki konu ise “Yaşlanan Nüfusa Genç Çözümler.” olarak belirlendi.
İlk yerel turnuva 16 Şubat 2013 tarihinde, Çankaya Üniversitesi'nde yapıldı. 9-16 yaş arası genç mucitler, takımlarıyla birlikte “Yaşlanan Nüfusa Genç Çözümler" teması kapsamında projelerini sundu. Ankara etabında 9 ilden 230 genç mucit yaşlıların gündelik hayatını kolaylaştırmak adına hayal güçlerini konuşturdu. Öğrenciler iki alanda hünerlerini sergiledi. İlk olarak “Yaşlanan nüfusa genç çözümler” temalı mekanik sorunları 2,5 dakikada çözebilen otonom robotlar tasarlanarak programlandı. İkinci adımda yakın çevrelerindeki büyükleriyle görüşen öğrenciler sosyal sorumluluk projesi hazırladılar ve jüri karşısına çıktılar.
‘’Yaşlanmak yeni bir işe başlamak ve yeniden doğmaktır’’
OSTİM’in desteklediği, turnuvanın tek devlet okulu olan Polis Amca İlköğretim Okulu Ankara finalinde İlham Verici Takım Ödülü’nü aldı. Çinçin’deki okul “Yaşlanmak yeni bir işe başlamak ve yeniden doğmaktır” sözüyle proje sürecine dahil oldu. Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Habib “Devlet okullarının katılımını her yıl arttırmak için çalışıyoruz. Katkıları için OSTİM’e teşekkür ediyorum. Eminim birçok kuruma ilham olacaksınız” dedi.
Ankara finalinde Şampiyonluk Ödülü “Yoroz” takımının oldu. Proje Jürisi Ödülü “Kara Ejderler”, Öz Değerler Jürisi Ödülü “Legomaya Mania”, Robot Tasarım Jürisi “Apollo 55”, Robot Performans 1.lik Ödülü “Robitek”, Araştırma Ödülü “Sadeyn”, Takım Çalışması Ödülü “Roboking”, Robot Performans 2.lik Ödülü “Robotek”, Mekanik Tasarım Ödülü “Robozon Sırma”ya verildi. İlk 8’e giren ekipler turnuvanın İstanbul ayağına gitme hakkı kazandı.
“Toplum Kahramanlarısınız”
Polis Amca ekibi projelerini tanıtmak amacıyla Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş‘i ziyaret etti. Projenin sosyal sorumluluk bağlamında öncü olduğunu dile getiren Rektör İbiş, Polis Amca ekibini sergiledikleri takım çalışmasından dolayı tebrik etti. İbiş, “Bilim Kahramanları çok güzel bir slogan, aynı zamanda siz toplumun da kahramanısınız, toplumun kahramanı olmak için bilimde de, sosyal alanda da başarılı olmak zorundasınız. Bunları tamamladıktan sonra bence, en üst makam ‘toplum kahramanı’ olmak” dedi. Öğrenciler daha sonra hazırladıkları gösteriyi sundu; Ankara Üniversitesi ile Polis Amca İlköğretim Okulu’nun kardeş okul olması önerisinde bulundular.
ARGE projesine dönüştürülmesi için çalışılacak
Polis Amca İlköğretim Okulu öğrencilerinin turnuva için geliştirdikleri robot giysinin Ar-Ge projesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Elbiselerin üzerine bir dış iskelet gibi giyilebilecek şekilde tasarlanan robot giysi, 8 motor ve 16 algılayıcıyla çalışıyor. Giysideki 8 motor, diz, dirsek gibi ana eklem noktalarında bulunuyor. Bunlar, yaşlıların dirseklerini ve bellerini hareket ettirdiğinde eklemlere ek kuvvet sağlıyor. Robot giysinin üzerinde, tablet, sesli komut sistemi, telefon, bluetooth da yer alıyor.
Polis Amca Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Seraceddin Gürbüz, Türkiye'de yaşlıların yaşam kalitesinin düşük olduğunu buna çözüm üretmek için yaptıkları araştırmada, Japonlar'ın 2008 yılında yaşlılara destek için robotik bir giysi ürettiği gördüklerini anlattı. Bu robottan esinlenerek, yaşlıların gücünü artırmaya yönelik olarak öğrencilerin bir robot tasarladıklarını belirten Gürbüz, dış bir iskelet şeklinde giyilen robotun kişinin eklem yerlerine sabitlendiğini ve üzerinde bulunan 8 motorun eklemlere destek sağladığını ifade etti.
Projenin girişimcilerle buluşması için Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete okul yöneticileri ve öğrenciler ile OSTİM Vakfı, Türkiye Girişim ve Gelişim Teknolojileri Derneği yöneticileri Ankara Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Emine Özmete, ''Geleceğin yapılandırılması için bu tür fikirlere ihtiyaç var. Bu proje geleceğin ürünü. Yaşlıların ve evde yalnız yaşayanların nüfusu giderek artıyor. Bunun için evde bakımda yenilikçi çözümlere ihtiyaç var. Türkiye'de de bu fikirler mutlaka geliştirilmeli. Bu tip ürünlere hem Türkiye hem Avrupada çok ihtiyaç var'' dedi.
OSTİM Vakfı Genel Sekreteri Gülnaz Karaosmanoğlu da çocukların proje geliştirme yönteminin öğrenmelerinin çok önemli olduğunu ifade ederek, çocukları desteklemek adına bunu firmalarına sunacaklarını ve devam ettirmeye çalışacaklarını belirtti. Türkiye Girişim ve Gelişim Teknolojileri Derneği Başkanı İffet Kaya Erçil ise bunun bir Ar-Ge projesi haline dönüştürülmesi için çalışacaklarını belirterek, prototip hazırlanırken OSTİM merkezin buna destek olacağını dile getirdi.