Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Macaristan’a İş ve İnşaat Makineleri İhracatı Artıyor”

Budapeşte Ticaret Müşaviri Meral Şengül, COVID-19 sonrası Macaristan’da ihracat potansiyeli bulunan sektörleri anlattı. Ülkenin, inşaat malzemeleri, tarım ve iş makineleri, alanlarındaki ihracat fırsatlarına dikkat çeken Şengül, “İnşaat sektörü canlılığını koruyor. İş ve inşaat makineleri ithalatı artıyor.” dedi.
Ostim Editör
03 Haziran 2020 14:33

OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü, Dış Ticaret Buluşmaları online seminerler serisinde Macaristan Budapeşte Ticaret Müşavirleri Ayşe Başak Araslı Akyol ve Meral Şengül’ü OSTİM’li sanayicilerle buluşturdu.

Müşavirler, COVID-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret başlıklı programda Macaristan’daki kamu yatırımlarının sunduğu ihracat potansiyellerini anlattı.

Yerel para birimini kullanıyor

Budapeşte Ticaret Müşaviri Ayşe Başak Araslı Akyol, Macaristan’ın genel ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi. Ülkenin 9,8 milyon nüfusa sahip olduğunu 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olduğunu ancak para birimi olarak Euro’yu değil yerel para birimi Macar Forintini kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Macaristan’ın Doğu ve Batı Avrupa’nın geçiş noktasında stratejik bir konumda olduğuna işaret eden Akyol, “Gelişmiş karayolu, su yolu, havayolu alt yapısıyla güçlü bir ulaşım ve iletişim alt yapısına sahip. Macaristan’ın Avrupa’nın merkezinde yer alması ülkeyi üretim, hizmet, lojistik bakımından çok önemli bir konuma getirmektedir. Yurt dışında işini geliştirmek isteyen iş adamları için Macaristan ideal bir merkez.” dedi.

Macaristan’ın kümelenme çalışmaları açısından dikkat çeken bir ülke olduğuna işaret eden Akyol, sektörel gelişim açısından kümelenmenin önemine işaret ederek, ülkenin kümelenme modelleri ve akredite kümelenmeleri hakkında detaylı bilgileri paylaştı.

Macaristan’ın dış ticaretine ilişkin bilgiler veren Akyol, ülkenin dış ticaretinin güçlü ve zayıf yanlarını ve COVID-19 salgını sonrası beklentileri de anlattı.

Yatırımın yüzde 50’si hibe

Budapeşte Ticaret Müşaviri Meral Şengül, Macaristan’ın ithalat ve ihracat verileri ve başlıca ürünleri hakkında bilgi verdi. Şengül, Macaristan’ın doğuya açılım politikasının etkisiyle Çin, Güney Kore, Türkiye ve Japonya’nın ihracatta ciddi bir ivme yakaladığını anlattı. 

COVID-19 sonrası Macaristan ekonomisinde alınan tedbirleri anlatan Ticaret Müşaviri, “Turizm, sağlık, gıda, tarım, inşaat, lojistik ve ulaşım sektöründeki işletmelere 5,6 milyar Euro kredi imkanı sağlandı. İstihdam oluşturacak yatırımlara 1.3 milyar Euro teşvik verilecek. İhracat ve yatırım geliştirmek için özel bir teşvik paketi açıklandı. Macaristan Yatırım Teşvik Ajansı (HEPA) ülkede faaliyet gösteren şirketlerin yeni yatırımlarında, yatırım değerinin yüzde 50’sini hibe edeceğini açıkladı.” bilgilerini verdi.

Macaristan’ın COVID-19 salgını nedeniyle ihtiyaç duyduğu medikal cihaz ve ekipmanların tamamını Çin’den temin ettiğini söyleyen Meral Şengül, ülkede hala 3 bin civarında ventilatör cihazına ihtiyaç duyulabileceğini bu ihtiyacı karşılamak için Büyükelçilik nezdinde girişimde bulunduklarını anlattı.

Şengül, COVID-19 sonrası Macaristan’da ihracat potansiyeli bulunan sektörleri şöyle sıraladı: inşaat malzemeleri, tarım ve iş makineleri, tıbbi cihaz, koruyucu sağlık ekipmanları, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, elektrikli ev aletleri, yaş meyve sebze ve paketlenmiş gıda ürünleri, ambalaj malzemeleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri, otomotiv ana ve yan sanayi.

Macaristan’daki yeni yatırım projelerini de anlatan Meral Şengül, “12 milyar Euro bütçeli PAKS-2 Nükleer Enerji Santrali Genişletilmesi Projesi. 3 milyar Euro’luk Budapeşte-Belgrad Demiryolu hattı, 1 milyar Euro’luk BMW Debrecen Fabrikası, 700 milyon Euro bütçeli Güney Buda Süper Şehir Hastanesi Projesi, 11 milyar Euro Modern Şehirler Projesi, 800 milyon Euro Liget Budapest Şehir Parkı Yenileme Projesi, Budapeşte Kongre ve Fuar Merkezi’nin yenilenmesi.” bilgilerini verdi.

Kümelenme sektörlerine göre fırsatlar

Macaristan’a ihracat fırsatlarını OSTİM kümelenmeleri sektörlerine göre de değerlendiren Meral Şengül, şu bilgileri verdi: “İnşaat sektörü canlılığını koruyor. İş ve inşaat makineleri ithalatı artıyor. 7-11 Ekim 2017 tarihinde düzenlenmesi planlanan Construma Yapı/Yapı Malzemeleri Fuarı’na katılımın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Savunma ve havacılık alanında Macaristan 2024 yılında modernizasyon için gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 2’si kadar bütçe hedefliyor. Haberleşme, hava, silah sistemlerinde iş birliği imkânlarının olacağını düşünüyorum. Macaristan özellikle küçük uçak üretiminde çok güçlü. Pek çok şehirde helikopterden, hafif uçak sanayinde tamamıyla yerli firmaları var.

Medikal alanda OSTİM’in hali hazırda Macaristan’la iş birliği olduğunu biliyoruz. 150 civarında şirket Macaristan’da üretim odaklı iş yapıyor. Ar-Ge harcamalarının yüzde 40’ı medikal sanayi sektöründeki firmalarca yapılıyor.

Güneş ve rüzgar kaynaklı enerji üretiminde devlet alım garantileri var. Kauçuk sektöründe teknoloji iş birliği ve ortak yatırım fırsatları sunan sentetik kauçuk S-SBR yatırımı ve kauçuk bitüm tesisi yatırımı bulunuyor.

Raylı sistemler sektöründe, Modern Şehirler Projesi ile Budapeşte ve diğer şehirlerdeki ulaşım ve alt yapı yatırımlarının artarak devam etmesi fırsat olarak değerlendirilebilir.  Haberleşme teknolojilerinde de teknolojik iş birliğiyle 5G ve bilginin depolanması alanında iş potansiyeli bulunuyor.”

“Fırsatları çok ciddi takip etmeliyiz”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in Türkiye’nin birçok şehrine hitap eden kümelenme faaliyetlerini yürüttüğüne dikkat çekti.

“T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da önemli bir paydaşıyız.” diyen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim ne yapıp yapıp bu kümelenmeleri, firmaları, üretim yapan sanayicilerimizin ürünlerini bir şekilde satmamız, tanıtmamız gerekiyor. Özellikle yurt dışındaki bu yeni dünyanın, yeni oluşumunda, boşlukları dolduracak şekilde, fırsatları çok ciddi takip etmeliyiz.”

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.