Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Mesleki Eğitim İş Hayatıyla Uyumlu Olmalı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Eğitim Meclisi ve Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği tarafından Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya görüşleriyle katkı sağlayan uzman isimler, mesleki ve teknik eğitimin ve eğitimde kullanılan araç, gereç ve laboratuvarların iş hayatıyla uyumlu olması gerektiğini vurguladı.
Ostim Editör
25 Eylül 2019 16:43

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Başkanı Dr. Yusuf Ekinci, eğitim alanında dünyadaki değişime dikkat çekti. Mesleki ve genel eğitimin iç içe geçtiğini dile getiren Ekinci, bütün bu değişimlerin ahiliğin eğitim modeline uygun olduğunu vurguladı.

Ahilikte ahlak ve mesleki eğitimin birlikte yürütüldüğünü ifade eden Ekinci, “Mesleki teknik eğitim çağdaş bilim ve teknolojiyi anlayan, kullanan ve yeni teknolojiler geliştiren bireyler yetiştirmelidir.” görüşünü paylaştı.

İşletmelerin başarılı olabilmek için daha fazla kalifiye teknik eleman çalıştırmalarını öneren Ekinci, “Eğitimin milli bir politika anlayışı ile ele alınıp uygulanması mutlak başarı ile sonuçlanacaktır.” dedi.

Mesleki eğitim iş hayatıyla uyumlu olmalı

Gazi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Saim İlhan Sezgin, eğitim sisteminin başarısının öğretmenlerden geçtiğine işaret etti. Sezgin, nitelikli mesleki ve teknik eğitim öğretmeni yetiştirmek için 2009 yılında kapatılan mesleki ve teknik eğitim fakültelerinin tekrar açılması gerektiğini vurguladı.

Saim İlhan Sezgin, “Öğretmen bir eğitim sisteminin en temel öğesidir. Öğretmen eğitiminde bir gerileme olursa, eğitim sisteminde de gerileme kaçınılmazdır.” uyarısını yaptı.

Mesleki teknik eğitimin ve eğitimde kullanılan araç, gereç ve laboratuvarların iş hayatıyla uyumlu olması gerekliliğine dikkat çeken Sezgin, “Eğitim programları işi ve bireyi referans alacak şekilde düzenlenmelidir.” dedi.

Yasa değişikliğiyle çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmış olmasını pozitif bir gelişme olarak değerlendiren deneyimli akademisyen, “OSB’lerde mesleki ve teknik liselerin kurulması, işletilmesi anlamlı bir gelişme. Mesleki ve teknik eğitimde atölye standartlarının güncellenmesi uygulamaya geçirilmeli.” mesajını paylaştı.

Katma değerli üretim için nitelikli mesleki eğitim

Çalıştayda Dünden Yarına Mesleki ve Teknik Eğitim konulu panel düzenlendi. OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sanayicilerin mesleki eğitimden beklentilerini dile getirdi.

Aydın, konuşmasında mesleki eğitimde öğretmenlerin de sanayicilerle birlikte rekabete katılması gerektiğine değindi ve Türkiye’nin ihtiyacı olan katma değerli üretimin nitelikli mesleki eğitimden geçtiğini vurguladı.

Orhan Aydın, sanayicilerin mesleki eğitimden beklentilerini şöyle sıraladı; ezbercilikten uzak, öğrendiğini uygulayabilir, sorgulayabilen ve çözümcü profilde çalışanlar.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.