Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Milli Hedeflerle Rota Yerlilik

Haberleşmede seferberlik başlatan BTK, tarafları iş birliğine çağırdı.
Ostim Editör
06 Kasım 2017 15:45

Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı, elektronik haberleşme sektörünün tüm taraflarının bir araya getirdi. Çalıştayda, sektörün tarafları Türkiye’nin elektronik haberleşme şebekesinin tamamen yerli ve milli imkanlarla yapılması hedefine odaklandı. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, yerli üretim sayesinde ihracat açısından ülkemize ve firmalara büyük katkılar sağlanacağını kaydetti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) işbirliği, OSTİM ve KOSGEB’in katkılarıyla, Yerli ve Milli Üretim Ekosistemi Proje Geliştirme Çalıştayı düzenlendi.

“Yapamayacağımız bir şey yok”
Çalıştayın açılışında konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin ileri teknolojili ürünlerinin toplam ihracattaki payının hızlı bir şekilde artırılması için yüksek teknoloji içeren ürünleri yerli ve milli imkanlarla üretmenin gerekliliğini vurguladı.

Bunun öncelikle Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesinden geçtiğini belirten Dr. Sayan, kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite, sanayi iş birliğinin tesis edilmesini hayati derecede önemli bulduklarını söyledi.

Yerli üretim adına kaydedilecek ilerlemelerin sadece ithalatın azalması ile kalmayacağı, ihracat açısından da ülkemize ve firmalarımıza büyük katkılar sağlayacağını anlatan BTK Başkanı, “Yerlileşme çalışmalarımız bize ihracat kapılarını da açacak ve ‘Türk malı’ ürünlerimiz, özellikle Ortadoğu gibi yeni pazarlara ve hatta olgunluğa ulaşmış batı pazarlarına ihraç ediliyor olacaktır.” dedi.

4.5G yetkilendirmelerinden sonra yerli üretim konusunda önemli mesafeler aldıklarını dile getiren Ömer Fatih Sayan, “Bu kapsamda ilk aklımıza gelen örnek, ULAK projesidir. Hem Savunma Sanayii Müsteşarlığı hem de konsorsiyumda yer alan firmalar ile yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda bugün için artık kullanıma hazır bir ürünümüz bulunmaktadır. Mobil şebekenin en kritik unsurlarından birini oluşturan baz istasyonunu yerli ve milli imkanlarla geliştirmiş olmamızın, aslında yapamayacağımız bir şeyin olmadığının da en güzel göstergelerinden biri olarak görüyorum. Yeter ki sektörümüzde, rekabetten önce iş birliğinin önemini anlayalım, güç birliğinin sektörümüzdeki gerekliliğini fark edelim.” mesajını verdi.

“5G, 6G ihtiyacını HTK ile karşılayalım”
OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, BTK tarafından gerçekleştirilen 4.5G yetkilendirmesinin Türkiye için çok kritik önem taşıdığının altını çizdi. Yetkilendirme ihalesini alan tarafların, ihalede yer alan yerlilik oranlarının gerçekleştirilemeyeceği düşüncesinden vazgeçmeleri gerektiğini anlatan Aydın, “Biz bunu da kabul etmiyoruz. Yerlilik şartlarının eksiksiz olarak yerine getirilmesinde ilgili tüm tarafları takip ediyoruz. Biz bunun tamamının yerli ve milli imkanlarla kendi özgün ürünlerimizi, kendi cihazlarımızı, yazılımlarımızı kendi ülkemizde milli sesi duymak ve iletişim sisteminin tamamını yerlileştirmek istiyoruz.” dedi.

İş birliği ve çaba sarf ederek yüzde 45 yerlilik oranına ulaşılacağını vurgulayan Aydın, “Bu ülkede insansız hava aracı yapılıyor, tank yapılıyor, ATAK helikopteri yapılıyor. Teknolojik olarak bir sorun yok. Burada çok yetenekli firmalar var. Bu firmaları bir araya getirdiğimiz zaman Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak potansiyel var. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni kurduk. Ülkemizin 5G, 6G ihtiyacını bu kümelenmenin içinden karşılayalım.” görüşüne yer verdi.

Öce markalaştırma ardından ihracat
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da ülkemizin geleceği açısından, dışa bağımlılığı azaltarak yerli ve milli üretimin payının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Uzkurt, dışarıya bağımlı olmayan, gerektiğinde her türlü mal ve hizmeti üretebilme gücüne sahip bir ülke olarak ürettiğimiz yüksek katma değerli bu ürünleri markalaştırmayı ve ‘Türk Malı’ olan bu ürünleri başka ülkelere de ihraç etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Seferberlik ilan edilmeli
BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek ise telekomünikasyon alanında yerli ve milli üretim için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile bir araya gelerek milli bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Amaçlarının şebekenin tamamını yerli ve milli imkanlarla uluslararası standartlara uygun şekilde yapmak olduğunu belirtti.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.