Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Milli Test Kiti Seri Üretime OSTİM'le Geçecek

OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi NANOBİZ Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilmeye başlanan, Yeni Koronavirüs (COVID-19) tanısını 60 dakika altında yapabilecek yerli ve milli test kitleri ve cihazının seri üretimi ODTÜ Teknokent ve OSTİM firmalarıyla birlikte planlanıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, kitlerle; 3-4 saat sürebilen test aşaması, BIOSENS sistemi ile sahada ve 60 dakikadan daha az sürede yapılabileceğini belirtti.
Ostim Editör
11 Nisan 2020 12:25

Küresel düzeyde salgına dönüşen COVID-19 hastalığına karşı önlemler ve hızlı tanı çalışmaları bilim insanları ve sektör firmaları tarafından hızlandırıldı. Salgına karşı büyük bir mücadele içerisinde olan Türkiye’de önemli gelişmeler yaşanıyor.

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi NANOBİZ Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilen yüksek hassasiyetli moleküler test olan LAMP4U kitleri ile COVID-19 virüsünün hızlı moleküler testleri de artık yerli ve milli olarak yapılabilecek.

Savunma sanayiine geliştirdi COVID-19 için adapte ediyor

LAMP4U COVID-19 moleküler tanı kitleri, gerektiğinde sahada direkt olarak hasta örnekleri üzerinden kullanılabilecek formatta tasarlanıyor. Firma tarafından ayrıca, moleküler test kitlerinin, gerektiğinde birinci kademe sağlık kuruluşları, mobil test istasyonları, hava alanları, sınır geçişleri ve askeri platform ve birimlerde kullanımına imkan veren cihazlar da geliştiriliyor.

Titizlikle yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) Teknoloji Kazanım Projesi olarak da desteklenen BIOSENS-Hibrit cihazı ile PCR ve ELİSA reaksiyonlarını aynı anda ve sahada yürütebilecek kabiliyete ulaşıldı.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOBİZ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, savunma sanayiinde kullanım için geliştirdikleri BIOSENS-Hibrit Platformu’nun, COVID-19 virüsünün sahada, hasta başında ve yüksek doğrulukla moleküler tanısını yapabilecek şekilde adaptasyon çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Öktem, Ar-Ge ekibiyle, farklı kurum ve kuruluşlardan araştırıcılarla birlikte kart test formatında hızlı antikor testlerinin geliştirme sürecinde de son aşamaya geldiklerini kaydetti.

Seri üretim OSTİM’li firmalarla

Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, geliştirdikleri LAMP4U COVID-19 moleküler tanı kitleri hakkında şu bilgileri verdi: “Uzun ve zahmetli numune hazırlığı gerektirmeden hastadan alınan örneklerde 60 dakika içerisinde yüksek doğrulukla sonuç verebiliyor.  Testin sahada yapılabilmesi, numune hazırlık ile birlikte 3-4 saat süren PCR test sürecini yaklaşık 60 dakikaya indirerek hızlı sonuç vermesi ve kısa bir kullanıcı eğitiminden sonra kolay kullanımı ile sistem yerli ve milli bir çözüm olarak maliyet avantajı da sağlayabilecek.”

Kitlerin üretiminde ODTÜ’de bulunan alt yapıların kullanılabileceğini dile getiren bilim insanı, “LAMP4U-COVID19 markasıyla piyasaya sürülmesini hedeflediğimiz test kitlerinin seri üretim fazına geçildiğinde oluşacak talebin karşılanması yönünde teknokent firmaları ile OSTİM firmalarının da yer alacağı şekilde planlamalar yapılıyor.” bilgisini verdi.

“Seri üretimine geçmesini bekliyoruz”

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, söz konusu gelişmeyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başkanlığımız tarafından desteklenen projeyle NANOBİZ firması tarafından COVID-19 için yerli ve milli test kiti ve cihazı geliştiriliyor. 3-4 saat sürebilen test aşaması, BIOSENS sistemi ile sahada ve 60 dakikadan daha az sürede yapılabilecek.” dedi.

Laboratuvar ortamında sağlıklı sonuçlar veren BIOSENS sisteminin, uygulama alanındaki test sürecinden sonra seri üretimine geçmesini beklediklerini kaydeden Demir, “Sağlık çalışanlarımız için büyük bir kolaylık oluşturacak bu sistemi geliştiren NANOBİZ firmasını tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.